У Білорусі звільнили затриману під час мітингів документалістку Марту-Дарію Клінаву

У Білорусі звільнили затриману під час мітингів документалістку Марту-Дарію Клінаву

15 Серпня 2020
1422

У Білорусі звільнили затриману під час мітингів документалістку Марту-Дарію Клінаву

1422
Марта-Дарія працювала на виборах як незалежна спостерігачка. Її заарештували на 15 діб за начебто хуліганство та непокору поліції.
У Білорусі звільнили затриману під час мітингів документалістку Марту-Дарію Клінаву
У Білорусі звільнили затриману під час мітингів документалістку Марту-Дарію Клінаву

У Білорусі звільнили затриману під час мітингів документалістку Марту-Дарію Клінаву. Про це повідомила у Facebook її мама - пані Наталія.

За її словами, дівчину відпустили під підписку про невиїзд. 

«Вона майже в порядку, освоюється із новою реальністю», - написала пані Наталія.

Раніше із закликом звільнити затриману під час мітингів колегу до влади Білорусі звернулись українські документалісти. За словами документалістів, режисерку Марту-Дарію Клінаву, яка була незалежною спостерігачкою на виборчій дільниці №50 у Мінську, викрали після завершення голосування. А через три дні жінку арештували на 15 діб за начебто хуліганство танепокору міліції. 

9 серпня силовики затримали щонайменше 20 журналістів, знімальну групу (три особи) телеканалу «Дождь» видворили до РФ, а українського фотографа Associated Press та кореспондентів російських видань «Медуза» і Daily Storm побили. 

У Мінську в ніч на 11 серпня силовики застосували проти протестувальників гумові кулі та світлошумові гранати, унаслідок чого постраждали журналісти та фотокореспонденти видань «Наша Ніва», Getty Images, «Белсат», Tut.by і «МБХ медіа». У Білорусі під час масових протестів, 9-10 серпня, чотири журналісти перестали виходити на зв’язок: фотокореспондент МІА «Россия сегодня» Ілля Піталев, журналіст «Белсату» Володимир Луньов, головний редактор опозиційного видання «Наша Ніва» Єгор Мартинович та кореспондент «Медузи» Максим Солопов. Останнього ввечері 11 серпня випустили з ізолятора, у ніч на 12 серпня він повернувся до Росії.

11 серпня під час протестів у Білорусі постраждали та були затримані 12 журналістів: відеооператор Tut.by Всеволод Зарубін, фотографи Tut.by Вадим Заміровський та Дар'я Бурякіна, кореспонденти Tut.by Станіслав Коршунов та Ольга Комягина, кореспонденти Tut.by Станіслав Коршунов та Ольга Комягина, фотографи Associated Press Сергій Гриц і «Нашої Нiви» Надія Бужан, знімальна групу BBC (три журналісти). 

Також стало відомо про напад на данського журналіста.

Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва було затримано 12 серпня. Заяви на їхню підтримку також висловили Міністерство закордонних справ України та українські правозахисники та громадські організації. Пізніше стало відомо, що на українців  заведено кримінальну справу за статтею «масові заворушення», яка передбачає від 3 до 8 років ув'язнення. hromadske закликало владу Білорусі відпустити журналістів Рєуцького та Васильєва.

Також 12 липня в Мінську побили та затримали політичного оглядача білоруської служби «Радіо Свобода» Віталія Циганкова та його дружину Ольгу Циганкову.

13 липня стало відомо, що у Білорусі масово звільняються ведучі державних ЗМІ.

Білоруська та українська письменниця, лауреатка Нобелівської премії Світлана Алексієвич засудила дії влади Білорусі й силовиків під час акцій протесту, назвавши їх «військовими діями». 

Російський блогер і журналіст Юрій Дудь назвав застримання журналістів дикунством і закликав білоруських силовиків припинити застосовувати силу проти мирного населення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1422
Читайте також
14.08.2020 21:45
Алла Шарко, Надежда Белохвостик, Наталья Гантиевская, mediaIQ
1 258
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду