У Білорусі створять сайт, де публікуватимуть особисті дані омонівців та фальсифікаторів виборів

У Білорусі створять сайт, де публікуватимуть особисті дані омонівців та фальсифікаторів виборів

15 Серпня 2020
1444
15 Серпня 2020
10:00

У Білорусі створять сайт, де публікуватимуть особисті дані омонівців та фальсифікаторів виборів

1444
Це має бути аналог українського сайту «Миротворець».
У Білорусі створять сайт, де публікуватимуть особисті дані омонівців та фальсифікаторів виборів
У Білорусі створять сайт, де публікуватимуть особисті дані омонівців та фальсифікаторів виборів

«Фронт національного порятунку Республіки Білорусь» створить сайт «Дошка національної ганьби», де публікуватимуть особисті дані людей, які брали участь у фальсифікації результатів виборів президента Білорусі, членів виборчих комісій і співробітників білоруського ОМОНу, які застосовували насильство до протестуючих. Про це в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна» розповів творець Фронту, експретендент на пост президента Білорусі Валерій Цепкало.

«Це все організовано як crowdsourcing. На Дошку ми будемо включати тих членів виборчих комісій, які фальсифікували вибори. Їх імена, сім'ї, хто вони такі, якщо є - номера паспорта і будемо вимагати для них заборону в'їзду», - сказав він.

Участь у фальсифікації результатів виборів по законам Білорусі є кримінальним злочином. На думку Цепкала, публікація особистих даних цих людей зможе дати можливість країнам Європейського Союзу не видавати їм візи.

Цепкало зазначив, що вже зараз йому надсилають дані деяких бійців ОМОН, які були причетні до розгону демонстрацій в Білорусі.

На питання, а чи не стане такий проект причиною помсти білоруським міліціонерам і членам їх сімей з боку мітингувальників, політик відповів, що «це вже їхня справа».

«Ну, якщо вони б'ють жорстоким чином людей. Що вони роблять? Що вони витворяють? Це вже їхня справа. Ми опублікуємо - це точно так само як і з тими, хто у вас там (на Донбасі - ред.) воює. вони (бійці ОМОНу - ред.) повинні розуміти, що за свої дії вони отримають ганьбу з боку білорусів, а згодом, може, будуть подавати на них в суд - і вони будуть платити 10-15 років тим, кого вони побили. суд буде справедливий. За перевищення влади будуть порушуватися кримінальні справи», - сказав Валерій Цепкало.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. За попередніми результатами, Олександр Лукашенко здобув понад 80%, а кандидатка від опозиції Світлана Тіхановська — близько 10%. Проте вона відмовилася визнавати офіційні результати виборів і закликала людей протестувати.

У різних містах країни розпочалися протести, які влада жорстоко придушує, застосовуючи водомети, світло-шумові гранати, дубинки та гумові кулі. з 9 серпня відомо про затримання майже 7 тисяч людей та поранення приблизно сотень протестувальників. Щонайменше дві людини загинули.

11 серпня Світлана Тіхановська покинула Білорусь і прибула в Литву. Протести у країні тривають.

З державних білоруських ЗМІ звільняються журналісти. Білоруське телебачення необ'єктивно висвітлює протести в країні, а також не показує кадрів жорстоких побиттів і затримань протестувальників. На трьох державних білоруських телеканалах - «Беларусь 1», «Беларусь 24» і СТВ - у випусках новин протестувальників називали «п’яницями», «алкоголіками», «наркоманами», яким протистоять «сили правопорядку».

Фото: Tut.by

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1444
Читайте також
14.08.2020 21:45
Алла Шарко, Надежда Белохвостик, Наталья Гантиевская, mediaIQ
1 232
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду