У Білорусі зникли троє журналістів

У Білорусі зникли троє журналістів

11 Серпня 2020
1607

У Білорусі зникли троє журналістів

1607
Двоє з них працюють у російських виданнях, третій – на польському каналі.
У Білорусі зникли троє журналістів
У Білорусі зникли троє журналістів

У Білорусі під час масових протестів троє журналістів перестали виходити на зв’язок: кореспондент «Медузи» Максим Солопов, фотокореспондент МІА «Россия сегодня» Ілля Піталев та журналіст «Белсату» Володимир Луньов. Про це повідомляє Білоруська асоціація журналістів.

Зв’язок з фотокореспондентом МІА «Россия сегодня» та журналістом «Белсату» зник ввечері 10 серпня.

Натомість із Максимом Солоповим зв’язку немає понад 30 годин, передає «Медуза». За інформацією Tut.by, журналіст «Медузи» знаходиться в ізоляторі Окрестина в Мінську, до нього виїхав адвокат Антон Гашинський.

Як писав ДМ, 9 серпня в Мінську побили українського фотографа Associated Press Мстислава Чернова, кореспондентів «Медузи» Максима Солопова та Daily Storm Антона Старкова і Дмитра Ласенка. Журналістів російських видань затримали.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Лукашенко «зняв» з передвиборчих перегонів трьох потенційно сильних опонентів - блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика та дипломата Валерія Цепкала. Проти перших двох порушили кримінальні справи, вони знаходяться під арештом, третій виїхав з країни, побоюючись кримінального переслідування. Штаби трьох опозиціонерів, яким не вдалося зареєструватися кандидатами у президенти, об'єдналися та просували кандидатуру дружини блогера Тіхановського – Світлани. 

Упродовж голосування журналісти фіксували: проблеми з інтернетом, військову техніку на вулицях та багатокілометрові черги виборців, детальніше читайте тут

9 серпня в Білорусі були проблеми з роботою соціальних мереж і менеджерів, а також перебої в роботі мобільного та кабельного інтернету в операторів ByFly, MTS, Life, «Космос ТВ». Також не працювали сайти багатьох великих медіа країни: державної агенції «БелТА», «Наша нива», «Онлайнер», «Белорусский партизан», незалежний портал TUT.by. У компанії «Белтелеком» заявили, що проблеми зі зв’язком з’явились нібито про «перевантаження каналів через зарубіжний трафік». Водночас недоступні для Білорусі інтернет-ресурси працювали нормально з-за кордону. 10 серпня ще не вирішені проблеми з доступом. Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко говорить, що в день виборів інтернет в країні відключали нібито з-за кордону, щоб «викликати невдоволення в населення». Крім того, Олександр Лукашенко сказав, що акції протесту нібито координувалися з Чехії, Польщі, РФ та України.

Прихильники Світлани Тіхановської, після оголошення результатів Національного екзит-полу, вийшли на мітинги в різних містах Білорусі. До їх розгону залучили ОМОН, зокрема, автозак силовиків в’їхав у натовп протестувальників, а міліція стріляла гумовими кулями. 9 серпня силовики затримали щонайменше 20 журналістів, знімальну групу (три особи) телеканалу «Дождь» видворили до РФ, а українського фотографа Associated Press та кореспондентів російських видань «Медуза» і Daily Storm побили.

Правозахисний центр «Весна» повідомив, що під час протестів в день виборів у Білорусі затримали понад 140 осіб. Водночас унаслідок штурму в ніч на 10 серпня, за даними правозахисників, десятки учасників акції отримали поранення, а один – загинув. Речниця Міністерства внутрішніх справ Ольга Чемоданова каже, що «жодних жертв немає». Міністерство охорони здоров'я також відкидає цю інфомрацію, називаючи її «фейком».

Згідно з результатами Національного екзит-полу станом на ранок 10 серпня, Олександр Лукашенко набрав 80.23% голосів, Світлана Тіхановська – 9.9%. Натомість, за даними незалежного екзит-полу станом на 20:30 9 серпня, на виборах президента Білорусі пані Тіхановська набирає 72,1%, Олександр Лукашенко – 13,7%. 

Президент України Володимир Зеленський 10 серпня закликав владу та суспільство Білорусі відмовитися від насильства та перейти до відкритого діалогу. Із закликом припинити насильство до білорусів та силовиків звернулася кандидатка в президенти Світлана Тіхановська. Крім того, події в Білорусі засудили Верховний представник ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки Хосеп Барель та Комісар ЄС Олівер Вархей. Глава польського уряду Матеуш Маравецький, своєю чергою, попросив керівництво ЄС провести позачергового засідання Європейської Ради щодо ситуації в Білорусі. Натомість президент Китаю Сі Цзіньпін, президент РФ Володимир Путін та президент Казахстану Касим-Жомрат Токаєв привітали Олександра Лукашенка з перемогою на виборах президента.

У Мінську в ніч на 11 серпня силовики застосували проти протестувальників гумові кулі та світлошумові гранати, унаслідок чого постраждали журналісти та фотокореспонденти видань «Наша Ніва», Getty Images, «Белсат», Tut.by і «МБХ медіа». 

Фото: AP

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1607
Читайте також
10.08.2020 15:53
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
6 071
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду