Співробітники Белтелерадіокомпанії планують 17 серпня вийти на страйк

Співробітники Белтелерадіокомпанії планують 17 серпня вийти на страйк

16 Серпня 2020
1442

Співробітники Белтелерадіокомпанії планують 17 серпня вийти на страйк

1442
Медійники протестують проти цензури та фальсифікованих виборів.
Співробітники Белтелерадіокомпанії планують 17 серпня вийти на страйк
Співробітники Белтелерадіокомпанії планують 17 серпня вийти на страйк

Співробітники Національної державної телерадіокомпанії (НДТРК) Білорусі мають планують 17 серпня вийти на забастовку. Про це вони скзаали під час зустрічі із головою Ради Республіки Наталією Кочановою і прессекретаркою Олександра Лукашенка Наталією Ейсмонт 15 серпня у будівлі НДТРК, пише видання Naviny.by.

Зустріч почалася близько 18:00 і тривала близько години. На початку розмови Кочанова зазначила, що за чинного президента Олександра Лукашенка на виборах нібито проголосували 80% громадян, а потім зробила перекличку - хто за кого голосував серед працівників НДТРК, з'ясувалося, що більшість - за Світлану Тіхановську. Після цього співробітникам сказали, що «тут ніхто нікого не тримає».

Кочанова заявила, що «нікого ніколи не обманювала». Вона стала розповідати про «ляльковода», відсутність пенсій у 1990-ті роки, а після запитала у присутніх: невже «вони цього хочуть»?

«Нам сказали, що якщо ми не в змозі бачити самі, що відбувається, то нам ніхто не допоможе», - розповів представник компанії.

Кочанова визнала, що бити людей не можна, що це погано, а на питання, хто за це відповість, запевнила, що з цим «обов'язково будуть розбиратися».

Співробітники Белтелерадіокомпанії запитали її, чому в ефірі держканалів показують «зеків, а не побитих дівчат». Проте відповідь не отримали.

На зустрічі була присутня лише невелика кількість співробітників через вихідний день та те, що про «гостей» попередили лише за годину чи півтори до початку. Під час перебування Кочанової та Ейсмонт в будівлі Белтелерадіокомпанії, туди ж зайшов загін ОМОНу, їхню присутність журналістам не пояснили. Учасників зустрічі не хотіли випускати через центральний вхід, але після голосного обурення пропустили.

Тим часом бід будівлею Белтелерадіокомпанії на мітинг зібралось кілька сотен людей. Вони вимагали від державних ЗМІ говорити правду. Перед дверима хтось поклав плакат з написом «Совість» - щоб співробітники державної компанії через нього переступали.

Голова НГТРК Іван Ейсмонт заявив, що репортерів на цій зустрічі не було, тому що «частина - в лікарнях з інфарктом, частина - поїхала з міста, тому що їм вже чотири місяці загрожують». Він також вважає, що стосовно співробітників державної телерадіокомпанії відбувається «зрежисоване цькування».

Як повідомляє Білоруський пресклуб, більше 30 операторів Белтелерадіокомпанії підписали повідомлення про страйк з 17 серпня 2020. Вимоги співробітників:
  • визнати вибори 9 серпня недійсними
  • відставка голови ЦВК Лідії Ермошиної
  • притягнути до відповідальності всіх винних у насильстві проти учасників мирних протестів
  • звільнити всіх політв'язнів
  • скасувати фактичну цензуру в державних ЗМІ.

Нагадаємо, у Білорусі після початку протестів, 9 серпня, з державних телеканалів та радіо почали масово звільнятися журналісти й ведучі. Відомо щонайменше про 22 працівники, які пішли з держЗМІ: ведучий «Беларусь 1» і «Беларусь 24» Євген Перлін, ведуча «Беларусь 1» Віра Каретнікова, голова інформаційного агентства «Белтелерадіокомпанія», ведучий телеканалу «Беларусь 1» Сергій Казловіч, ведуча СТВ Тетяна Бородкіна, ведучий «Беларусь 1» Володимир Бурко, ведуча Белтелерадіокомпанії й Unistar Ольга Бельмач, ведучий «Беларусь 1» і радіостанції «Пілот FM» Андрій Макайонок, ведучий на Першому каналі білоруського радіо Олександр Шустер, журналістка на Першому каналі білоруського радіо Тетяна Філіпченко, ведуча телеканалу ОНТ Ольга Богатиревіч, кореспондент «Беларусь 1» Олександр Лучонок, журналіст «БелТА» Павло Горбач, ведуча «Беларусь 3» Катерина Водоносова, ведучий «Белтелерадіокомпанії» Ілля Кононов, ведучі «НТВ-Беларусь» Максим Островський й Кирило Нестеровичведучий ОНТ, колишній начальник президентського пулу Дмитро Семченко, спортивний журналіст «Першого національного каналу Білоруського радіо» Сергій Беркутов, «голос» «Першого національного каналу Білоруського радіо»  Сергій Комаровський, випускова редакторка «БелТА» Тетяна Петручик, кореспондентка «Белтелерадіокомпанії» Антоніна Станкевич. І це далеко не вичерпний перелік, який поповнюється щодня.

Журналісти державних ЗМІ Білорусі створили офіційне звернення до міністра інформації країни. Вони закликають не блокувати інтернет, звільнити затриманих журналістів, які висвітлювали протести, не перешкоджати роботі ЗМІ.

Фото: Tut.by

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1442
Читайте також
14.08.2020 21:45
Алла Шарко, Надежда Белохвостик, Наталья Гантиевская, mediaIQ
1 258
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду