Ткаченко назвав «спірним» сюжет «Українських сенсацій» про «вбивство Порошенком брата»

Ткаченко назвав «спірним» сюжет «Українських сенсацій» про «вбивство Порошенком брата»

12 Червня 2020
3571

Ткаченко назвав «спірним» сюжет «Українських сенсацій» про «вбивство Порошенком брата»

3571
Він також звинуватив «канали Порошенка» у величезній кількості маніпуляцій щодо Володимира Зеленського під час виборчої кампанії 2019 року.
Ткаченко назвав «спірним» сюжет «Українських сенсацій» про «вбивство Порошенком брата»
Ткаченко назвав «спірним» сюжет «Українських сенсацій» про «вбивство Порошенком брата»

Колишній генеральний директор «1+1», нині почесний президент цього каналу та міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко назвав «спірним» сюжет програми «Українські сенсації», яка виходить на «1+1», у якому журналісти розповіли про нібито причетність п’ятого президента Петра Порошенка до смерті свого брата. Про це він сказав у програмі «Мокрик По Живому» на hromadske.

«Ми багато чуємо про один конкретний факт, який подається в публіцистичній програмі з цитатою певної людини (опозиційного молдавського політика Ренато Усатого – ДМ) з розмовою про те, що за тим, що каже певна людина, є така історія. Можна звертати увагу на один-поодинокий факт, який є дискусійним, і концентруватися на ньому. Але я б хотів, щоб ми звертали увагу на багато інших фактів, які відносяться до величезної кількості маніпуляцій, фейків, провокацій. Які відносяться до каналів як умовної "групи Медведчука", так і умовної "групи Порошенка". На мій погляд, це жахливі приклади роботи журналістики», — зазначив Ткаченко.

На уточнення ведучого, чи вважає пан Ткаченко сюжет «1+1» теж «жахливим», він відповів: «Я його відношу до спірних».

Нагадаємо, що 24 березня 2019 року на «1+1» вийшла програма «Українські сенсації», у якій Петра Порошенка звинуватили у вбивстві брата, шахрайстві, відмиванні грошей, ухиленні від податків, причетності його оточення до наркотрафіку та інших злочинів.

Голова парламентської фракції партії «БПП» Артур Герасимов заявив, що Петро Порошенко буде позиватися до «1+1» через «систематичну брехню в особливо великих розмірах, за поширення гігантських масштабів дезінформації, що завдають шкоди честі та гідності кандидата в президенти і президента». Сам Петро Порошенко назвав випуск «Українських сенсацій» про себе «шаленим обстрілом фейками».

Група «1+1 медіа» розцінила намір президента судитися як «тиск на незалежні засоби масової інформації та свободу слова» та заявила, що готова відстоювати свою правоту в суді і що «кожен факт, який був наведений у журналістському розслідуванні, підкріплений доказовою базою та свідками». Однак фактично випуск «Українських сенсацій» під назвою «50 відтінків Порошенка» містить низку припущень, які не підкріплені доказами.

Петро Порошенко пояснив, що подає позов проти каналу «1+1», аби «захистити українську державу від зазіхань найбільшого олігарха-втікача». І що це позов не проти журналістів, а проти каналу. Радник президента Олег Медведєв повідомив, що в позові не буде матеріальних претензій, а лише вимога спростування поширеної раніше інформації.

29 березня генеральний директор групи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко заявив про наміри подати позов до суду проти президента Петра Порошенкачерез його слова про «заляканих журналістів» каналу «1+1».

10 квітня Петро Порошенко, коментуючи конфлікт з Ігорем Коломойським та націоналізацію «ПриватБанку», заявив, що діяльність каналу «1+1» не має нічого спільного з журналістикою.

11 квітня Петро Порошенко без запрошення прийшов у прямий ефір програми «Право на владу» на «1+1». Він сказав, що прийшов у студію ток-шоу, щоб запросити Володимира Зеленського на дебати. Кандидати в прямому ефірі поговорили телефоном, але так і не змогли домовитися.

12 квітня Олександр Ткаченко знову заявив про наміри подати позов до суду проти президента Петра Порошенка через його слова про «заляканих журналістів» каналу «1+1», а також через його самовільну появу в студії «Права на владу» 11 квітня.

Юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров сказав «Детектору медіа», що Президент України Петро Порошенко не застосовував адміністративний ресурс, щоб потрапити в ефір програми «Право на владу» на телеканалі «1+1», тому він не вбачає в діях президента жодних порушень.

16 квітня ТОВ «Телерадіокомпанія “Студія 1+1″» подала позовну заяву у Печерський районний суд м. Києва до президента України Петра Порошенка та ТОВ «Видавничий дім «Медіа-ДК» (юридична особа журналу і сайту «Новое время») про захист ділової репутації, зобов’язання спростувати недостовірну інформацію та відшкодування моральної шкоди.

Варто додати, що кінцевим бенефіціаром «1+1» є олігарх Ігор Коломойський, якого пов’язують новообраним президентом Володимиром Зеленським. Так, за даними проекту «Схеми: корупція в деталях», юрист Зеленського Андрій Богдан є особистим адвокатом Коломойського.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3571
Читайте також
23.06.2020 10:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
33 244
15.06.2020 17:30
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
4 300
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду