Ткаченко відповів на звинувачення «1+1» у порушеннях стандартів під час виборчої кампанії

Ткаченко відповів на звинувачення «1+1» у порушеннях стандартів під час виборчої кампанії

9 Червня 2020
2307
9 Червня 2020
14:11

Ткаченко відповів на звинувачення «1+1» у порушеннях стандартів під час виборчої кампанії

2307
Водночас він не став коментувати обставини поширення на «1+1» російського фейку про «американські біолабораторії» в Україні.
Ткаченко відповів на звинувачення «1+1» у порушеннях стандартів під час виборчої кампанії
Ткаченко відповів на звинувачення «1+1» у порушеннях стандартів під час виборчої кампанії

Колишній генеральний директор «1+1», нині почесний президент цього каналу та міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко вважає, що «1+1» звинувачували в порушеннях журналістських стандартів та етичних норм під час президентської кампанії 2019 року через критику тоді ще президента Петра Порошенка. Про це він сказав в ефірі токшоу «Зворотний відлік» 8 червня на каналі «UA: Перший».

«Канал "1+1" був одним з небагатьох, який дозволив собі критикувати діючого президента. Очевидно, що для аудиторії, яка голосувала за цього президента, це був жахливий вчинок, бо ми дозволили зазіхнути на святе. Та мова ненависті, яку розбурхали в суспільстві, яка нікуди не ділася після виборів, – і є наслідком цієї виборчої кампанії. Якщо й були якісь зауваження до "плюсів" того часу, вони були поодинокі. Колектив ньюзруму ТСН дотримувався журналістських стандартів», – сказав він.

Редактор фактчекінгової платформи VoxCheck Максим Скубенко зауважив, що під час президентської кампанії пана Порошенка критикували майже всі телеканали. І не критика Порошенка є причиною мови ненависті щодо «1+1». «Ця мова ненависті почалася не коли ви критикували Порошенка, а коли ви підтримували Зеленського», – сказав він.

Натомість пан Ткаченко сказав, що мав на увазі мову ненависті загалом, а не виключно щодо «1+1». Він додав, що згідно з моніторингом «Детектора медіа» «єдиний із загальнонаціональних каналів, який дозволяв собі критикувати Порошенка, – це були "плюси"». Нагадаємо, в підсумках моніторингового спецпроєкту «Детектор виборів» ішлося про те, що відсутність формату піар-дайджестів кандидатів забезпечила порівняну чистоту новин «1+1», проте «1+1» був лідером із чорного піару проти Петра Порошенка у неновинних форматах та послідовно просував «своїх» кандидатів — Володимира Зеленського, Олександра Шевченка й Віктора Бондаря. 

Максим Скубенко в студії «Зворотного відліку» прокоментував слова пана Ткаченка про «стандарти на "1+1"», навівши маніпулятивну цитату ведучої «1+1» Наталії Мосейчук: «Чи віддамо ми за те, що хоче МВФ, свою душу та своє тіло». Водночас представник VoxCheck додав, що ситуація з порушеннями журналістських стандартів на «каналах Медведчука» набагато гірша. У вдіповідь на цю ремарку Олександр Ткаченко порівняв канали Медведчука з каналами Порошенка: «Стосовно того, яким чином зараз висвітлюються події, я б не говорив тільки про канали умовного пулу Медведчука, а й про канали Порошенка також».

В Олександра Ткаченка спитали і про російський фейк про «американські біолабораторії» в Україні, який нещодавно поширив «1+1». У відповідь він прокоментував загалом тенденцію поширення фейків: «Це більш базове питання. На мій погляд, мова має йти про освіту, що ми розуміємо під фейками і як їх відрізняти. Мова йде про загальну культуру в медіа, яку я зараз бачу. На жаль, суб’єктивна точка зору чи необхідність видавати сенсацію заради рейтингів чи політичної вигоди превалюють сьогодні. Як із цим боротися? Освітою. Потрібен сильний регулятор, у тому числі Національна рада з телебачення і радіомовлення».

Нагадаємо, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не стала перевіряти й карати «1+1» за поширення цього фейку. Нацрада вважає, що не має можливості реагувати на дезінформацію. Хоча регулятор має підтверджений судовим рішенням досвід покарання за фейк – кейс каналу NewsOne.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2307
Читайте також
15.06.2020 17:30
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
4 317
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду