«1+1 медіа» подала позов до Порошенка та «Нового времени» через висловлювання про канал (ДОПОВНЕНО)

«1+1 медіа» подала позов до Порошенка та «Нового времени» через висловлювання про канал (ДОПОВНЕНО)

16 Квітня 2019
3090
16 Квітня 2019
18:20

«1+1 медіа» подала позов до Порошенка та «Нового времени» через висловлювання про канал (ДОПОВНЕНО)

3090
16 квітня 2019 року ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1» подала позовну заяву у Печерський районний суд м. Києва до президента України Петра Порошенка та ТОВ «Видавничий дім «Медіа-ДК» (юридична особа журналу і сайту «Новое время») про захист ділової репутації, зобов’язання спростувати недостовірну інформацію та відшкодування моральної шкоди.
«1+1 медіа» подала позов до Порошенка та «Нового времени» через висловлювання про канал (ДОПОВНЕНО)
«1+1 медіа» подала позов до Порошенка та «Нового времени» через висловлювання про канал (ДОПОВНЕНО)

Про це повідомляє прес-служба групи «1+1 медіа».

У своєму позові медіагрупа просить суд визнати недостовірними та такими, що порушують ділову репутацію, повідомлення Порошенка на його офіційній сторінці у Facebook, на сайті видання «Новое время», яке опублікувало його інтерв'ю для «Радіо НВ», та озвучені на зібранні громадян.

У прес-службі «1+1 медіа» «Детектору медіа» уточнили: з матеріалу сайту nv.ua оскаржуються фрази з відеоінтерв'ю, яке є частиною новини. На запитання, чому позов подано проти «Нового времени», а не «Радіо НВ», в ефірі якого пролунало інтерв'ю, у прес-службі відповіли: «Позов подано на ресурс, на якому нами зафіксовано дане відео. У випадку, якщо ТОВ "Видавничий дім "Медіа-ДК" не є ресурсом, який розповсюджував дане відео, воно зможе повідомити про це у суді».

Крім спростування інформації, медіагрупа вимагає від президента відшкодування моральної шкоди у розмірі один мільйон гривень. Кошти, як заявляють у компанії, перерахують у фонд допомоги армії «Повернись живим».

Позов подано, як повідомляє медіагрупа, через такі висловлювання Петра Порошенка:

«Що б про мене не говорили залякані Коломойським працівники "1+1" – нічого спільного з правдою це не має»;

«Головним інструментом поширення неправди протягом останніх місяців, як не прикро, став «1+1». Цей телеканал перетворився на покірного виконавця політичних замовлень свого власника»;

«І це стало причиною інформаційної війни, яку власник "плюсів" розв'язав проти держави. Не стидаються уже цілими шматками дублювати фейки з російських каналів – просто переписуючи і ретранслюючи, хіба що єдине, що вони роблять – перекладають українською. І що б про мене не говорили залякані Коломойським працівники цього каналу, знайте – нічого спільного з правдою і нічого спільного навіть з подібного до чесної журналістики це не має»;

«І нічого спільного з журналістикою діяльність цього каналу зараз точно не має».

Натомість у медіагрупі стверджують, що «"1+1" залишається чи не єдиним телеканалом, який дозволяє собі об’єктивну критику президента».

«Хочемо зазначити, що поширена інформація не відповідає дійсності. Свою діяльність 1+1 медіа здійснює відповідно до законодавства України, а також керуючись редакційним статутом ТОВ «ТРК «Студія 1+1», який передбачає, що її власник не має права втручатися у творчу діяльність, а телеканал «1+1» не має жодних зобов'язань перед політичними партіями та окремими політиками. Під час виборчих кампаній телеканал не віддає переваги жодній політичній силі, дотримуючись принципу рівних можливостей та паритетності. Працівники телеканалу "1+1" діють самостійно та не зазнають будь-якого втручання з боку кінцевого бенефіціара, а також будь-якого впливу чи залякувань», - йдеться у заяві.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до головного редактора видання «Новое время» Віталія Сича та очікує на відповідь.

Нагадаємо, генеральний директор групи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко 29 березня писав у Facebook про наміри звернутися з позовом до суду проти Петра Порошенка, бо Президент України назвав у Twitter «заляканими» журналістів «1+1» та звинуватив їх у поширенні неправдивої інформації.

Зокрема, пан Порошенко мав на увазі сюжет програми «Українські сенсації», який вийшов на «1+1» 24 березня. Там його звинуватили у вбивстві, шахрайстві, відмиванні грошей, ухиленні від податків, причетності його оточення до наркотрафіку та інших злочинів.

Голова парламентської фракції партії «БПП» Артур Герасимов заявив, що Петро Порошенко буде позиватися до «1+1» через «систематичну брехню в особливо великих розмірах, за поширення гігантських масштабів дезінформації, що завдають шкоди честі та гідності кандидата в президенти і президента». Сам Петро Порошенко назвав випуск «Українських сенсацій» про себе «шаленим обстрілом фейками».

Група «1+1 медіа» розцінила намір президента судитися як «тиск на незалежні засоби масової інформації та свободу слова» та заявила, що готова відстоювати свою правоту в суді і що «кожен факт, який був наведений у журналістському розслідуванні, підкріплений доказовою базою та свідками». Однак фактично випуск «Українських сенсацій» під назвою «50 відтінків Порошенка» містить низку припущень, які не підкріплені доказами.

Петро Порошенко пояснив, що подає позов проти каналу «1+1», аби «захистити українську державу від зазіхань найбільшого олігарха-втікача». І що це позов не проти журналістів, а проти каналу. Радник президента Олег Медведєв повідомив, що в позові не буде матеріальних претензій, а лише вимога спростування поширеної раніше інформації.

10 квітня пан Порошенко, коментуючи конфлікт із Ігорем Коломойським та націоналізацію «ПриватБанку», заявив, що діяльність каналу «1+1» не має нічого спільного з журналістикою.

12 квітня пан Ткаченко знову заявив про наміри подати позов до суду проти президента Петра Порошенка через його слова про «заляканих журналістів» каналу «1+1».

Варто додати, що кінцевим бенефіціаром «1+1» є олігарх Ігор Коломойський, якого пов'язують із кандидатом у президенти України Володимиром Зеленським. Так, за даними проекту «Схеми: корупція в деталях»,  юрист Зеленського Андрій Богдан є особистим адвокатом Коломойського.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3090
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду