detector.media
19.05.2020 17:45
Кабмін планує дозволити працювати культурній сфері з 1 липня
Кабмін планує дозволити працювати культурній сфері з 1 липня
Кінотеатри та концертні зали можуть відкрити з обмеженням у 30% заповнених місць.

Кабінет Міністрів України планує дозволити працювати культурній сфері, включно з кінотеатрами та концертними залами, на останньому етапі зняття карантинних обмежень – попередньою 1 липня. Про це hromadske повідомила тимчасова виконувачка обов'язків міністра культури Світлана Фоменко.

«Ми розраховували, що з 1 липня будуть зняті обмеження (на роботу культурних інституцій — ред.), але ці наші розрахунки і горизонт планування повністю залежить від тієї епідеміологічної ситуації, яка є в державі», — розповіла вона.

Пані Фоменко говорить, що точна дата не фіксована й буде залежати від показників захворюваності в Україні. За її словами, нормальна робота культурних інституцій може початися лише у випадку зняття повних обмежень на проведення масових заходів.

«Якщо говорити про етапи виходу з карантину, то і в кінотеатрах, і в інших концертних залах будь-якої форми власності, в першу чергу, мають бути дотримані ті вимоги, які затверджені МОЗ, і диктують своїми протоколами медики. Тобто, на першому етапі це можливе заповнення на 30%»,пояснила вона.

Пані Фоменко має інформацію від представників галузі культури, що така заповненість збільшить витрати на утримання і продовження діяльності, але не принесе бажаного прибутку. «Така кількість людей (у залах кінотеатрів – ред.), скажімо, не покриває ті витрати, на які розраховує об’єкт господарювання», – додала вона.

Нагадаємо, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики 24 квітня 2020 року підтримав три законопроєкти щодо економічної підтримки культури та креативних індустрій через дію обмежувальних заходів, запроваджених з метою запобігання виникненню і поширенню коронавірусу COVID-19. А саме законопроєкти:  №3377 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», № 3378 «Про внесення зміни до Бюджетного Кодексу України щодо державної підтримки сфери культури у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» та № 3379 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо державної підтримки культури, малого бізнесу та креативних індустрій у зв'язку з дією заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Авторами цих проєктів, норми яких напрацювала міжфракційна робоча група, стали народні депутати з Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітету свободи слова.

Зміни пропонуються до Бюджетного та Податкового кодексів України, а також до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу тощо.

13 травня 2020 року Верховна Рада підтримала законопроєкт №3377 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Фото: Укрінформ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY