Асоціація медійників потрібна, бо журналісти перестали говорити правду – Бородянський

Асоціація медійників потрібна, бо журналісти перестали говорити правду – Бородянський

31 Січня 2020
1902

Асоціація медійників потрібна, бо журналісти перестали говорити правду – Бородянський

1902
Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський вважає, що створення самоврядної організації журналістів (Асоціації) дасть можливість відділити журналістів, які говорять правду, від журналістів, які говорять неправду.
Асоціація медійників потрібна, бо журналісти перестали говорити правду – Бородянський
Асоціація медійників потрібна, бо журналісти перестали говорити правду – Бородянський

Про це він сказав у ефірі токшоу «Зворотній відлік», пише Суспільне.

«У нас у всіх є претензії до деяких журналістів, які працюють не за стандартами. Головне завдання журналіста — говорити правду. Ми забули про це в нашій країні. У нас журналісти перестали говорити правду. Ми створюємо систему, у якій є можливість відділити журналістів, які говорять правду, від журналістів, які говорять не говорять правду. Причому не державою розділити, а самими журналістами», – пояснив міністр.

За його словами, нині подібні спілки журналістів в Україні не працюють.  

Нагадаємо, про ідею Мінкульту створити єдину організацію журналістського саморегулювання, яка підтверджуватиме статус журналіста, стало відомо 15 листопада 2019 року під час презентації концепції захисту інформаційного простору від дезінформації

Законопроєкт передбачає створення організації самоврядування журналістів, яка займатиметься такими питаннями:

  • єдина прескарта самоврядної організації, яка визнається державою як підтвердження професійного статусу журналіста;
  • статус професійного журналіста надається за умови дотримання Кодексу професійної етики; за порушення передбачене призупинення чи припинення статусу професійного журналіста;
  • самоврядна організація розробляє та затверджує Кодекс професійної етики журналістів.

Створення самоврядної організації журналістів (Асоціації) відбуватиметься через проведення установчих зборів. Участь у них можуть взяти по три представники від ГО «Національна асоціація медіа», Асоціації «Індустріальний телевізійний комітет», Української Асоціації медіабізнесу, АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України», ГО «Комісія з журналістської етики», Національної спілки журналістів України та підприємств, що входять до системи державного іномовлення.

Нагадаємо, 17 січня 2020 року міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський і його перший заступник Анатолій Максимчук презентували основні положення законопроєкту про дезінформацію. Серед новацій – штрафи за поширення дезінформації та в'язниця за розповсюдження дезінформації з допомогою ботоферм і фінансування розповсюдження дези; створення організації журналістського самоврядування, яка видаватиме посвідчення професійного журналіста; запровадження посади Уповноваженого з питань інформації, який шукатиме дезінформацію.

20 січня на сайті міністерства оприлюднили порівняльну таблицю нового законопроєкту.

Міністерство запрошує медійників та експертів обговорити законопроєкт 28 січня. На розгляд уряду проєкт хочуть внести до 28 лютого, на розгляд парламенту - в березні.

Свою заяву щодо законопроєкту про дезінформацію опублікували Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» та інші представники української медіаспільноти. Вони рекомендують Міністерству культури, молоді та спорту утриматися від реєстрації законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації» в парламенті та не рекомендує політикам і народним депутатам його підтримувати.

Комісія з журналістської етики закликала уряд та Мінкульт зняти з розгляду законопроєкт про дезінформацію. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1902
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вирвиборода
1546 дн. тому
Задрали продажні журнашлюхи і політ-пропа8андони. За хитру голову, нехай відповідае бідна срака.
Карабас
1546 дн. тому
Благими намірами вимощується дорога в ад!
Бородобрєй
1546 дн. тому
А якщо створити придворну "асоціацію", призначити в її керівництво "на конкурсній основі" квартального гумориста чи чи якогось члена-слугу, то тоді всі заговорять правду? Таку правду ми вже проходили, хто пам'ятає радянську програму "врємья"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду