detector.media
31.01.2020 10:50
Асоціація медійників потрібна, бо журналісти перестали говорити правду – Бородянський
Асоціація медійників потрібна, бо журналісти перестали говорити правду – Бородянський
Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський вважає, що створення самоврядної організації журналістів (Асоціації) дасть можливість відділити журналістів, які говорять правду, від журналістів, які говорять неправду.

Про це він сказав у ефірі токшоу «Зворотній відлік», пише Суспільне.

«У нас у всіх є претензії до деяких журналістів, які працюють не за стандартами. Головне завдання журналіста — говорити правду. Ми забули про це в нашій країні. У нас журналісти перестали говорити правду. Ми створюємо систему, у якій є можливість відділити журналістів, які говорять правду, від журналістів, які говорять не говорять правду. Причому не державою розділити, а самими журналістами», – пояснив міністр.

За його словами, нині подібні спілки журналістів в Україні не працюють.  

Нагадаємо, про ідею Мінкульту створити єдину організацію журналістського саморегулювання, яка підтверджуватиме статус журналіста, стало відомо 15 листопада 2019 року під час презентації концепції захисту інформаційного простору від дезінформації

Законопроєкт передбачає створення організації самоврядування журналістів, яка займатиметься такими питаннями:

Створення самоврядної організації журналістів (Асоціації) відбуватиметься через проведення установчих зборів. Участь у них можуть взяти по три представники від ГО «Національна асоціація медіа», Асоціації «Індустріальний телевізійний комітет», Української Асоціації медіабізнесу, АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України», ГО «Комісія з журналістської етики», Національної спілки журналістів України та підприємств, що входять до системи державного іномовлення.

Нагадаємо, 17 січня 2020 року міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський і його перший заступник Анатолій Максимчук презентували основні положення законопроєкту про дезінформацію. Серед новацій – штрафи за поширення дезінформації та в'язниця за розповсюдження дезінформації з допомогою ботоферм і фінансування розповсюдження дези; створення організації журналістського самоврядування, яка видаватиме посвідчення професійного журналіста; запровадження посади Уповноваженого з питань інформації, який шукатиме дезінформацію.

20 січня на сайті міністерства оприлюднили порівняльну таблицю нового законопроєкту.

Міністерство запрошує медійників та експертів обговорити законопроєкт 28 січня. На розгляд уряду проєкт хочуть внести до 28 лютого, на розгляд парламенту - в березні.

Свою заяву щодо законопроєкту про дезінформацію опублікували Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» та інші представники української медіаспільноти. Вони рекомендують Міністерству культури, молоді та спорту утриматися від реєстрації законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації» в парламенті та не рекомендує політикам і народним депутатам його підтримувати.

Комісія з журналістської етики закликала уряд та Мінкульт зняти з розгляду законопроєкт про дезінформацію. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY