Хто має найвищі шанси пройти в Нацраду

Хто має найвищі шанси пройти в Нацраду

5 Грудня 2019
4296

Хто має найвищі шанси пройти в Нацраду

4296
Комітет Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики планує 18 грудня розглянути кандидатури на вакантні посади трьох членів Нацради. Ми зібрали досьє на кандидатів і порозпитували парламентарів, за кого вони планують голосувати.
Хто має найвищі шанси пройти в Нацраду
Хто має найвищі шанси пройти в Нацраду

Ще влітку завершився п’ятирічний строк повноважень у Нацраді Ольги Герасим’юк, Олександра Ільяшенка та Олега Черниша. 31 жовтня Верховної Ради проголосувала за їх звільнення, але вони продовжують виконувати обов'язки до моменту призначення нових членів. На три вакантні місця документи подали 15 претендентів. Кандидатів могли висувати або парламентські фракції, або всеукраїнські об’єднання громадян у галузі діяльності засобів масової інформації.

Хто претендує на членство в Нацраді

1. Божков Олександр Валерійович, 1988 р. н., м. Київ.

Хто висунув: фракція «Слуга народу».

Посада та місце роботи: адміністратор ТОВ «Квартал 95». У 2019 році балотувався в народні депутати за списком «Слуги народу» (№ 141 у списку). Партія титрувала його як виконавчого продюсера ТОВ «Квартал 95». У минулому працював виконавчим продюсером Першого автомобільного каналу, продюсером проектів ТРК «Україна».

Освіта: у 2011 році закінчив приватний вищий навчальний заклад «Київський міжнародний університет» за спеціальністю «міжнародні відносини».

2. Бурмагін Олександр Олександрович, 1981 р. н., м. Київ.

Хто висунув: Національна спілка журналістів України.

Посада та місце роботи: фізична особа – підприємець, надає послуги у сфері права. Медіаюрист.

Освіта: у 2003 році закінчив Національний університет внутрішніх справ за спеціальністю «правознавство».

3. Герасим’юк Ольга Володимирівна, 1958 р.н., м. Київ.

Хто висунув: фракція «Слуга народу».

Посада та місце роботи: член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. У минулому – ведуча і генеральна продюсерка каналу «1+1», народна депутатка 5-го і 6-го скликань (від блоків і партій «Наша Україна», «Наша Україна – Народна самооборона»).

Освіта: у 1981 р. закінчила Київський державний університет ім. Т. Шевченка за спеціальністю «журналістика»; у 2011р. – Дипломатичну академію України при МЗС України.

4. Глущенко Олександр Леонідович, 1981р.н., м. Київ.

Хто висунув: громадська спілка «Всеукраїнська асоціація мовлення громад».

Посада та місце роботи: Працює за цивільно- правовою угодою з НСТУ. У минулому – гендиректор ОТТ-сервісу Omega TV (2018-2019) і компанії – виробника цифрових медіаплеєрів Dune HD (2013-2016), співзасновник тематичних сайтів Mediasat.ua і Protv.ua.

Освіта: у 2002 р. закінчив Академію державної податкової служби України за спеціальністю «фінанси».

5. Єліферов Олександр Борисович, 1963 р.н., м. Одеса.

Хто висунув: Національна спілка фотохудожників України.

Посада та місце роботи: судовий експерт з питань інтелектуальної власності, кандидат юридичних наук.

Освіта: у 1983р. закінчив Одеський державний університет імені І.І.Мечникова за спеціальністю «правознавство».

6. Ільяшенко Олександр Борисович, 1963 р.н., м. Київ.

Хто висунув: громадська спілка «Всеукраїнська асоціація мовлення громад».

Посада та місце роботи: член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. У минулому – гендиректор телеканалу НТН, керівник Міжнародного благодійного фонду «Єдиний світ», керівник продакшн-студії «Пріма – фільм».

Освіта: у 1980 році закінчив Донецький політехнічний інститут за спеціальністю «маркшейдерська справа»

7. Кіфлюк Роман Миколайович, 1976 р. н., м. Київ.

Хто висунув: громадська спілка «Всеукраїнська асоціація мовлення громад».

Посада та місце роботи: начальник управління контролю та аналізу телерадіомовлення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. У минулому працював у Державному комітеті телебачення і радіомовлення.

Освіта: у 1998 р. закінчив Кам’янець- Подільський державний педагогічний університет за спеціальністю «українська мова і література та англійська мова»; у 2002 р. - Львівський регіональний інститут державного управління Української академії державного управління при Президентові України за спеціальністю «державне управління».

8. Куліш Ольга Володимирівна, 1961р.н., м. Луцьк.

Хто висунув: громадська спілка «Всеукраїнська асоціація мовлення громад».

Посада та місце роботи: голова Волинської обласної громадської організації «Волинський прес-клуб», м. Луцьк. У минулому працювала генеральною директоркою Волинської обласної державної телерадіокомпанії, очолювала луцький 12 канал.

Освіта: у 1884 р. закінчила Київський політехнічний інститут за спеціальністю «звукотехніка».

9. Лахно Євген Леонідович, 1968 р. н., м. Київ.

Хто висунув: громадська спілка «Всеукраїнська асоціація мовлення громад».

Посада та місце роботи: начальник сектору підтримки телевізійної інфраструктури ПАТ «Фарлеп – Інвест» (Vega Telecom). У минулому працював в Національній суспільній телерадіокомпанії України, в «Українському державному центрі радіочастот».

Освіта: у 1993р. закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю «радіотехніка».

10. Лоташевський Ігор Олександрович, 1968 р.н., м. Київ.

Хто висунув: фракція «Опозиційна платформа за життя».

Посада та місце роботи: тимчасово не працює. Останнє місце роботи – радник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, звільнився за угодою сторін у березні 2019 р. У минулому був генеральним директором медіахолдингу «Ера-медіа» (телеканал і радіо «Ера»).

Освіта: у 2012р.закінчив Київський національний торгово-економічний університет за спеціальністю «фінанси»; у 2018р.- магістратуру Національного університету «Одеська юридична академія» за спеціальністю «менеджмент»; 1987 р. закінчив Київський технікум радіоелектроніки за спеціальністю «електронні обчислювальні машини, прилади та пристрої».

11. Малазонія Лаврентій Теймуразович, 1961 р. н., м. Київ.

Хто висунув: фракція «Опозиційна платформа за життя».

Посада та місце роботи: тимчасово не працює. Член наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України. Останнє місце роботи – головний редактор редакції інформаційно-аналітичних програм ТОВ «Національні інформаційні системи» («Інтер»), звільнився за угодою сторін 02.02.2015 р. У минулому також був керівником телеканалу NewsOne.

Освіта: у 1996р. закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «журналістика».

12. Паславський Ігор Іванович, 1962 р. н., м. Львів.

Хто висунув: Національна спілка журналістів України.

Посада та місце роботи: доцент кафедри української преси Львівського національного університету ім. Івана Франка, директор видавництва ПАІС, голова ради ГО «Західноукраїнський медіацентр "Нова журналістика"» та член редколегії журналу «Медіакритика».

Освіта: у 1989 р. закінчив Львівський державний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика»; У 1982 році закінчив Львівський технікум радіоелектроніки за спеціальністю «інструментальне виробництво».

13. Черниш Олег Миколайович, 1963 р. н., м. Київ.

Хто висунув: громадська спілка «Всеукраїнська асоціація мовлення громад».

Посада та місце роботи: член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Раніше очолював департаменти з розвитку мереж мовлення телеканалу «1+1», ТОВ «Українська цифрова телемережа» (провайдер МХ-4), телеканалу «MTV-Україна», Нового каналу, мережі УНІКА-TV.

Освіта: у 1985р. закінчив Київський державний педагогічний інститут імені М. Горького за спеціальністю «історія, суспільствознавство та методика виховної роботи».

14. Червакова Ольга Валеріївна, 1975 р.н., м. Київ.

Хто висунув: громадська спілка «Всеукраїнська асоціація мовлення громад»

Посада та місце роботи: заступниця директора департаменту ТОВ «Фреш Продакшен ЮЕй». Народна депутатка 8-го скликання від «Блоку Петра Порошенка». У минулому працювала шефредакторкою «Подробиць тижня» на «Інтері», кореспонденткою новин «Інтера» та СТБ.

Освіта: у 1997р. закінчила Дніпропетровський державний університет ім. Олеся Гончара за спеціальністю «політологія».

15. Хмарук Ольга Олександрівна, 1976 р. н., м. Київ.

Хто висунув: міжнародна неурядова організація «Європейська медіа платформа».

Посада та місце роботи: тимчасово не працює. У минулому очолювала юридичне управління каналу ICTV.

Освіта: у 1999 р. закінчила Київський національний університет ім. Тараса Шевченка за спеціальністю «правознавство».

Кого підтримають депутати

Тільки дві парламентські фракції скористалися своїм правом і висунули претендентів, кожна – по двох: від «Слуги народу» – Ольга Герасим’юк та Олександр Божков; від ОПЗЖ – Лаврентій Малазонія та Ігор Лоташевський.

За словами парламентських джерел «Детектора медіа», якщо раніше в парламенті різні фракції та групи впливу (зокрема, великі медіахолдинги) домовлялися, хто працюватиме в регуляторному органі, то зараз монобільшість на такі домовленості не погоджується. Співрозмовники «Детектора медіа» прогнозують, що найбільші шанси пройти до Нацради мають ті кандидати, яких беззаперечно підтримає фракція «Слуга народу».

Джерело в «Слузі народу» повідомило «Детектору медіа», що фракція точно голосуватиме за своїх висуванців – Олександра Божкова та Ольгу Герасим’юк. Ще одним можливим фаворитом фракції джерело називає медіаюриста Олександра Бурмагіна. Стосовно Олександра Бурмагіна це нам підтвердило  ще й джерело поза парламентом.

За словами іншого джерела, великі шанси бути знову обраним має член Нацради, колишній керівник з розвитку мережі мовлення «1+1» Олег Черниш. Він працював на каналі під керівництвом Олександра Ткаченка – нині народного депутата й голови профільного Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Ще одне джерело з монобільшості назвало такі три імені вірогідних фаворитів: Ольга Герасим’юк, Олександр Бурмагін і Ольга Червакова. Остання, мовляв, може зібрати підтримку не лише «Слуги народу», а й представників ОПЗЖ та «Європейської солідарності».

У фракції ОПЗЖ вірять, що пройдуть обидва її кандидати. Кожен з них є висуванцем різних груп впливу всередині самої ОПЗЖ: Лаврентій Малазонія є давнім медійним соратником Сергія Льовочкіна, а Ігор Лоташевський керував медіабізнесом позафракційного народного депутата Андрія Деркача (прикметно, що інший колишній медіаменеджер Деркача Віталій Дикий нині працює ведучим на каналі NewsOne, який належить нардепу від ОПЗЖ, соратнику Віктора Медведчука Тарасу Козаку). За словами джерел, кандидати ОПЗЖ домовляються не між собою за найбільш прохідного, а кожен окремо з іншими політичними силами. При цьому умовна «група Льовочкіна» в ОПЗЖ не проти підтримати ще й Ольгу Червакову.

Фракція «Європейська солідарність» визначилися, що теж голосуватиме за Ольгу Червакову – як за колишню колегу по фракції «Блоку Петра Порошенка» в парламенті попереднього скликання. «Європейська солідарність» не висунула свого/своїх кандидатів, бо впевнена, що шансів у них пройти мало.

Фракція «Голос» не встигла належним чином відібрати свого кандидата в Нацраду, тому нікого й не висунула. Кого підтримуватимуть – поки що не визначилася. Можливо радитимуться з медіаспільнотою. У фракції вважають, що до регуляторного органу мають потрапити не тільки високопрофесійні, а й високоморальні фахівці, які користуються повагою колег з медіасфери.

У фракції «Батьківщина» були заскочені інформацією, що термін подачі документів на конкурс до Нацради вже завершився. Тепер фракція визначається, кому віддати свої голоси.

Нині ж триває спецперевірка документів кандидатів. Потім усі кандидатури має розглянути профільний комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики і рекомендувати Верховній Раді, кого допускати, а кого не допускати до голосування. Але остаточне рішення – все одно за всім парламентом, він може підтримати навіть тих, кого не рекомендує комітет.

До декого з фаворитів у юристів комітету вже виникли питання щодо їх відповідності всім вимогам закону. Приміром, є сумніви в наявності п’ятирічного досвіду роботи у сфері телерадіомовлення в медіаюриста Олександра Бурмагіна. І є застереження щодо віку Ольги Герасим’юк. Закон про Нацраду каже, що членом може бути призначений той, хто не досяг встановленого законом пенсійного віку. Пенсійний вік державних службовців – 65 років, але на членів Нацради не поширюється дія закону про державну службу. Тобто, на думку частини юристів, члени Нацради не можуть бути старше 60 років. Джерела в «Слузі народу» кажуть, що парламент змінить вимоги до членів Нацради в новому законі «Про медіа», а також внесе зміни до закону про державну службу, щоб поширити його і на членів Нацради. Тим паче, що за старого законодавства вони були держслужбовцями.

Фото: пресслужба Нацради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4296
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду