Прямий канал проводить марафон через обшуки у Володимира Макеєнка

Прямий канал проводить марафон через обшуки у Володимира Макеєнка

7 Листопада 2019
5988
7 Листопада 2019
14:28

Прямий канал проводить марафон через обшуки у Володимира Макеєнка

5988
Прямий канал 7 листопада проводить марафон у зв’язку з тим, що у власника каналу Володимира Макеєнка Державне бюро розслідувань проводить обшуки.
Прямий канал проводить марафон через обшуки у Володимира Макеєнка
Прямий канал проводить марафон через обшуки у Володимира Макеєнка

Ведучий телеканалу Олександр Близнюк сказав, що марафон можна назвати «Несвобода слова»: «Усі, напевно, помітили, що з самого ранку триває марафон на Прямому каналі. Його, напевно, можна назвати "Несвобода слова"». Нагадаємо, що 5 вересня NewsOne провів телемарафон з такою названою – «НЕсвобода слова».

У ефірі Прямого каналу також проходить опитування глядачів, їх просять відповісти на питання «чи вбачають вони в обшуках у власника телеканалу "Прямий" наступ на свободу слова».

Крім того, із заявою щодо виступив колектив каналу.

Очільниця каналу Світлана Орловська: «Ми хочемо зробити заяву з огляду на ту ситуацію, яка складається навколо телеканалу "Прямий" і сьогодні конкретно з обшуками у власника каналу "Прямий". Ми хочемо нагадати, особливо владі, що є така професія – журналіст. І саме нас, журналістів, називають "четвертою владою". І зараз одна "не четверта влада" намагається змусити нас мовчати, а відтак позбавити усіх українців можливості чути правдиву інформацію від одного з лідерів інформаційного мовлення. Комусь, вочевидь, не дуже подобається, що ми говоримо і, що ми говоримо правду про життя в нашій країні. І сьогоднішню ситуацію з обшуками у власника телеканалу "Прямий" ми розцінюємо, ні що інше, як наступ на свободу слова і спробу зачищення інформаційного простору в турборежимі. І все це цинічно відбувається якраз наступного дня після слухань у Верховній Раді щодо свободи слова. "Прямий" уже не вперше відчуває тиск. Один раз – це може бути збіг, а двічі – це вже тенденція. Хочу нагадати владі, що право на критику – це те, що відрізняє Україну від Росії. Не забувайте».

Ведучий Матвій Ганапольский: «Ми спостерігаємо жорсткий тиск на інформаційні канали. Ми це розцінюємо, як зачищення інформаційного простору. І звичайно, постає питання "що ви хочете"? Ви хочете нас залякати? Відповідь проста – саме так, ви хочете ми обирали слова. Чи інакше скажемо, ви хочете закрити нам рот, бо ми говорим, пробачте, не те, що є, а те, що комусь хочеться від нас чути».

Як писав ДМ, Державне бюро розслідувань 7 листопада проводить обшуки у власника Прямого каналу Володимира Макеєнка. Слідчі дії провадяться «у рамках досудового розслідування кримінально провадження щодо операцій купівлі-продажу каналу "Прямий"». 

Нагадаємо, п'ятий Президент України Петро Порошенко 12 серпня прийшов у Державне бюро розслідувань на допит у кримінальному провадження про можливе ухилення від сплати податків під час купівлі ТОВ «Телеканал "Прямий"», у якому він проходить як свідок. Після допиту він заявив про спробу «рейдерського захоплення» Прямого каналу, ініціатором якої є Андрій Портнов. За словами Петра Порошенка, понад три місяці ДБР робить спробу «тероризувати журналістів». Він також заявив, що готовий пройти детектор брехні в прямому ефірі на Прямому каналі.

Андрій Портнов, своєю чергою, зазначив, що про утиски свободи слова не йдеться, бо провадження стосується акцій Прямого каналу.

Директор ДБР Роман Труба повідомив, що допит тривав дві години. Він припустив, що наступний допит буде проведений із застосуванням поліграфа. Згодом Роман Труба спростував заяву Петра Порошенка про спробу «рейдерського захоплення» Прямого каналу. Він зауважив, що ДБР має провадження щодо «можливого ухилення від сплати податків під час продажу цього телеканалу Володимиру Макеєнку (власнику Прямого каналу, – ДМ)».

Печерський районний суд Києва дозволив допитати із застосуванням поліграфа п'ятого Президента України Петра Порошенка в Державному бюро розслідувань. Адвокат Петра Порошенка вважає, що допит з поліграфом потрібен для того, щоб «приховати відсутність доказів у слідства».   

У травні 2019 року ексзаступник глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов після поверенння до України подав до Державного бюро розслідувань уже третю заяву, у якій фігурує Петро Порошенко. Зокрема, у новій заяві Андрій Портнов звинуватив Петра Порошенка в тому, що той нібито в складі злочинної групи нібито заволодів Прямим каналом. 21 червня правоохоронці відкрили кримінальне провадження, у рамках якого мають оцінити заяви Андрія Портнова, які він подав до Державного бюро розслідувань, про нібито скоєння злочинів п'ятим президентом України.

Державне бюро розслідувань 1 липня провело слідчі дії в рамках досудового розслідування кримінального провадження щодо купівлі-продажу телеканалу «Прямий».

24 червня відбулися збори колективу Прямого каналу з власником Володимиром Макеєнком, на яких були присутні п'ятий президент України Петро Порошенко та народна депутатка Вікторія Сюмар. Під час зустрічі пан Макеєнко представив колективу телеведучу Світлану Орловську в якості нової очільниці Прямого каналу. Вона підтвердила «Детектору медіа», що 24 червня на зборах колективу Прямого каналу її представили як нового керівника телекомпанії.

Вікторія Сюмар пояснила присутність Петра Порошенка на зборах тим, що він отримає опціон на купівлю Прямого каналу в разі його продажу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5988
Читайте також
18.07.2019 18:30
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
2 257
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду