Джеймі Флай назвав тривожним рішення щодо доступу ДБР до даних журналістів програми «Схеми»

Джеймі Флай назвав тривожним рішення щодо доступу ДБР до даних журналістів програми «Схеми»

24 Жовтня 2019
1193

Джеймі Флай назвав тривожним рішення щодо доступу ДБР до даних журналістів програми «Схеми»

1193
Президент «Радіо Свобода» Джеймі Флай вважає тривожним рішення суду, який надав слідчим Державного бюро розслідувань дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації журналістів програми «Схеми: корупція в деталях».
Джеймі Флай назвав тривожним рішення щодо доступу ДБР до даних журналістів програми «Схеми»
Джеймі Флай назвав тривожним рішення щодо доступу ДБР до даних журналістів програми «Схеми»

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Будь-яка спроба влади отримати доступ до комунікації і записів журналістів є дуже тривожною. Ми підтримуємо роботу команди «Схем», яка працює за найвищими журналістськими стандартами, і ми будемо боротися за захист їхнього права як журналістів повідомляти правду, хай яким незручним це було б для тих, хто займає владні посади», – заявив Джеймі Флай.

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва 17 жовтня надав слідчим Державного бюро розслідувань доступ до редакційної комунікації й інших даних журналістів програми «Схеми: корупція в деталях» (спільного проєкту «Радіо Свобода» і каналу «UA:Перший»). Зокрема, слідчі отримали дозвіл на доступ до низки інших внутрішньоредакційних даних – графіку роботи журналістів, операторів і водіїв, даних щодо оплати їхньої праці. Журналісти стверджують, що рішення ухвалене в рамках провадження щодо відпочинку Петра Порошенка на Мальдівах.

Редакція програми «Схеми: корупція в деталях», своєю чергою, вважає надмірним обсяг даних журналістів, дозвіл на доступ до яких отримало ДБР. «Схеми» додали, що не вбачають можливим надавати слідству внутрішню редакційну інформацію, яка, очевидно, не має стосунку до суті кримінальної справи, та несе ризики розкриття журналістських джерел.

У розслідуванні «Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента» журналісти програми «Схеми» (спільний проєкт Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») припустили, президент України Петро Порошенко зі своїми супутниками міг літати на Мальдівські острови під вигаданими прізвищами і не проходити паспортний і митний контроль.

Управління державної охорони (УДО) засекретило інформацію щодо того, чи забезпечували його співробітники заходи охорони під час відпочинку президента України Петра Порошенка на Мальдівських островах з 1 по 8 січня.

У ДБР 6 серпня повідомили, що розслідують можливі факти організації незаконного переправлення через український державний кордон колишнього президента України. Досудове розслідування проводять за статтями «службове підроблення», «незаконне переправлення осіб через державний кордон України», «використання завідомо підробленого документа». Імені колишнього президента в повідомленні не вказано, проте «Радіо Свобода» стало відомо, що йдеться про Петра Порошенка. Справа стосується його відпочинку на Мальдівах у січні 2018 року, про який писали журналісти програми «Схеми» у своєму розслідуванні «Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента Порошенка» за авторством Михайла Ткача і Наталки Седлецької. 

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1193
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду