Журналісти «Схем» заявляють  про спроби зламу профілів у соцмережах

Журналісти «Схем» заявляють про спроби зламу профілів у соцмережах

28 Березня 2019
2186
28 Березня 2019
16:53

Журналісти «Схем» заявляють про спроби зламу профілів у соцмережах

2186
Невідомі намагалися отримати доступ до профілів щонайменше чотирьох співробітників програми розслідувань «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та телеканалу «UA: Перший»).
Журналісти «Схем» заявляють  про спроби зламу профілів у соцмережах
Журналісти «Схем» заявляють  про спроби зламу профілів у соцмережах

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

 За інформацією видання 7 лютого о 4:07 ранку за Києвом невідомі отримали доступ до Telegram-акаунту журналіста Максима Савчука. За декілька хвилин – о 4:15 – відбулася спроба отримати доступ до Telegram-акаунту журналістки Валерії Єгошиної. До того ж, атака на Telegram-акаунти і Валерії, і Максима з різницею в кілька хвилин здійснювалися з однієї IP-адреси.

Сама Валерія Єгошина припустила, що спроба зламу її акаунту може бути пов’язана із виходом її розслідування «Ілюзіоністи» про ботів, що діють в інтересах впливових політиків партії «Народний фронт» Арсенія Яценюка та Миколи Мартиненка.

Уже на початку березня невідомі намагалися зламати сторінку журналістки «Схем» Катерини Каплюк у Facebook та отримали доступ до WhatsApp-акаунту SMM/Web-редакторки Дар’ї Мартиненко.

​Головний редактор і ведуча «Схем» Наталка Седлецька вважає ці спроби зламу тривожним сигналом, і пов’язує з професійною діяльністю: «Схоже, зловмисники шукають «точку входу» у нашу внутрішню комунікацію. Думаю, це може відбуватись з двох причин – або для отримання даних про наші джерела інформації, або для розуміння, про що готуються наступні розслідування».

Нагадаємо, 22 лютого журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач у своєму матеріалі на сайті «Радіо Свобода» повідомив, що протягом останніх декількох місяців за знімальною групою програми відбувається регулярне стеження автівками ТОВ «Дельта-Донбас», кінцевим бенефіціарним власником якої є Рінат Ахметов.  Михайло Ткач подав заяву до поліції через начебто стеження охорони Ахметова за знімальною групою. Він просить порушити кримінальне провадження за ч. 3 ст. 171 Кримінального кодексу України – переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю за попередньою змовою групою осіб. 

Охоронна фірма Ахметова звинуватила «Схеми» у втручанні в приватне життя олігарха.

Спільнота незалежних журналістів «Ініціатива 34» також закликала Національну поліцію та Генеральну прокуратуру України негайно розпочати розслідування за фактами стежень за журналістами програм «Схеми» та Bihus.info.

26 лютого стало відомо, що Головне слідче управління Національної поліції України відкрило кримінальне провадження за заявою журналіста щодо стеження за знімальною групою охоронцями Ахметова.

28 лютого у Головному слідчому управлінні Нацполіції України Михайла Ткача допитали за його заявою щодо перешкоджання професійній діяльності. Спершу його хотіли допитати у якості свідка, проте адвокатка Оксана Максименюк наполягла на тому, щоб журналіста визнали потерпілим.

Фото з сайту radiosvoboda.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2186
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду