Суд оголосив перерву в підготовчому засіданні в справі за позовом Богдана до журналістів «Схем»

Суд оголосив перерву в підготовчому засіданні в справі за позовом Богдана до журналістів «Схем»

2 Жовтня 2019
2136

Суд оголосив перерву в підготовчому засіданні в справі за позовом Богдана до журналістів «Схем»

2136
Шевченківський районний суд Києва 1 жовтня провів підготовче засідання в справі за позовом Андрія Богдана до ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія Україна» та журналістів програми «Схеми». У підготовчому засіданні оголошено перерву до 4 жовтня (на 14:00).
Суд оголосив перерву в підготовчому засіданні в справі за позовом Богдана до журналістів «Схем»
Суд оголосив перерву в підготовчому засіданні в справі за позовом Богдана до журналістів «Схем»

Про це повідомляється на Facebook-сторінці суду.

У рамках підготовчого засідання суд відмовив у задоволення клопотання представника журналістки Наталії Седлецької про витребування доказів.

У «Радіо Свобода» уточнили, що суддя в справі Ірина Фролова відмовила адвокатам журналістів у надсиланні запитів в офіційні органи України та РФ про перельоти Андрія Богдана, які б допомогли встановити істину в рамках судового процесу.

«По суті, суд вже стає на бік Богдана, не захотівши встановити істину щодо його перельотів. Фактично, у цій справі створено перешкоди в зборі належних доказів. Офіційне підтвердження перельотам може бути надано тільки з офіційного джерела. Яким є відповідні державні органи. Але суд каже журналістам, що ви спочатку самі зверніться до цих установ, хоча всім відомо, що, вони офіційно дають таку інформацію тільки суду», – сказав адвокат журналістів «Схем» Анатолій Попов.

Він додав, що журналісти захищають свої джерела і розкривати їх не будуть.

«Водночас суд має зібрати та дослідити всі докази в справі. Для цього він може в рамках процесу робити запити у відповідні органи. Це вимагає часу, але так і відбувається встановлення істини. У нашому випадку суддя не вважає за потрібним це робити. Схоже на це і зроблена ставка – щоб в прискореному темпі розглянути цю справу і очевидно задовольнити позов. Це пан Богдан – і статусність позивача очевидно до чогось призводить у цій справі», – сказав пан Попов.

Крім того, адвокати Андрія Богдана не захотіли залучати до справи як співвідповідача Американське агентство з глобальних медіа (до якого входить Радіо Свобода). Саме це Агентство несе відповідальність за вироблення та поширення контенту програми розслідувань «Схеми» на телеканалі «UA:Перший» (ПАТ «НСТУ»), згідно з контрактом.

Президент Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа Джеймі Флай прокоментував цю справу: «На мою думку, важливо щоб представників преси не атакували під час виконання їхніх професійних обов’язків. Так само не потрібно тиснути на журналістів за допомогою судових позовів, погроз, фізичних атак чи інших утисків».

Він також повідомив, що до судового процесу залучені українські адвокати та юрисконсульт «Радіо Свобода» у Вашингтоні.

Крім того, Джеймі Флай висловив занепокоєння через нещодавній інцидент з прессекретаркою президента Юлією Мендель.

«Ситуація тривожна. Остаточні висновки (про становище зі свободою слова, – Ред.) робити зарано, тут питання в тому, у якій ролі українська влада розглядає пресу. Невже як ворожого агента, як можна зробити висновок з деяких дій до яких представники влади, як виглядає, вже вдаються? Це створює тривожну ситуацію, яка може вийти з-під контролю доволі швидко», – додав він.

Як повідомляв ДМ, 20 серпня глава Офісу президента України Андрій Богдан подав до суду позов про захист честі, гідності та ділової репутації. Відповідачами в справі виступають ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» та журналісти програми розслідувань «Схеми: корупція в деталях» (проєкт «Радіо Свобода» та телеканалу «UA: Перший») Валерія Єгошина, Максим Савчук, Наталія Седлецька. Андрій Богдан також вимагає «спростувати недостовірну інформацію», однак деталі позову наразі не відомі.

У коментарі «Детектору медіа» головна редакторка Київського бюро «Радіо Свобода» Інна Кузнецова сказала, що не знає деталей позову, тому наразі не може прокоментувати цю ситуацію. Деталі вона обіцяла надати згодом.

Голова правління ПАТ «НСТУ» Зураб Аласанія в коментарі «Детектору медіа» сказав, що позов вони не отримали, тому позовні вимоги йому не відомі. Водночас він зауважив, що договір із програмою «Схеми» прописаний таким чином, що вся відповідальність на цьому проєкту. За його словами, НСТУ вже стикалася із подібними позовами раніше й вигравали їх.

Шевченківський районний суд Києва на 19 вересня на 10:00 призначив підготовче засідання в справі за позовом голови Офісу президента України Андрія Богдана. Проте пізніше суд відклав це засідання на 1 жовтня на 15:00.

23 серпня пресслужба ОПУ повідомила, що Андрій Богдан у позові просить спростувати інформацію про перетин ним 11 разів «білоруської повітряної ділянки кордону» у невідомому напрямку протягом 2018-2019 років та про шість перетинів російського кордону із 2014 року.

Нагадаємо, у квітні 2019 року Андрій Богдан в інтерв'ю «Українській правді заявляв, що «Радіо Свобода» оприлюднило неправдиву інформацію про його перельоти і він буде судитися. Насправді, журналісти «Радіо Свобода» не повідомляли про «11 польотів Богдана в Москву, 6 з них - через Білорусь». У матеріалі «Схем» ішлося лише про три поїздки в Росію з 2014 року, а також повідомлялось, що ще 11 разів Богдан перетинав «білоруську повітряну ділянку кордону» у невідомому напрямку протягом 2018-2019 років.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2136
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду