Богдан просить «Схеми» спростувати інформації про перетин ним 11 разів «білоруської повітряної ділянки кордону»

Богдан просить «Схеми» спростувати інформації про перетин ним 11 разів «білоруської повітряної ділянки кордону»

23 Серпня 2019
2643
23 Серпня 2019
17:25

Богдан просить «Схеми» спростувати інформації про перетин ним 11 разів «білоруської повітряної ділянки кордону»

2643
Голова Офісу президента України Андрій Богдан у позові до ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія Україна» та журналістів програми розслідувань «Схеми: корупція в деталях» просить спростувати інформацію про перетин ним 11 разів «білоруської повітряної ділянки кордону» у невідомому напрямку протягом 2018-2019 років та про шість перетинів російського кордону із 2014 року.
Богдан просить «Схеми» спростувати інформації про перетин ним 11 разів «білоруської повітряної ділянки кордону»
Богдан просить «Схеми» спростувати інформації про перетин ним 11 разів «білоруської повітряної ділянки кордону»

Про повідомляє пресслужба ОПУ, передає «Укрінформ».

«20 серпня керівник Офісу Президента України Андрій Богдан звернувся до Шевченківського районного суду міста Києва з позовом про спростування недостовірної інформації, поширеної 11 та 12 квітня 2019 року у випуску програми "Схеми. Корупція в деталях"», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, у випуску програми йдеться про те, що протягом 2018 – початку 2019 року Андрій Богдан перетинав «білоруську повітряну ділянку кордону 11 разів». Крім того, повідомлялося, що починаючи з 2014 року він шість разів перетинав російський кордон і в аеропорту «Внуково» зафіксовано три вльоти і три вильоти юриста.

У ОПУ зауважили, що пан Богдан перед поданням позову намагався врегулювати цю ситуацію «мирним шляхом».

«Перед зверненням до суду я двічі намагався врегулювати спір мирним шляхом за допомогою письмових вимог в позасудовому порядку, вказавши журналістам на помилковість їх тверджень», – сказав глава ОПУ.

За його словами, друга досудова письмова вимога про спростування недостовірної інформації була підкріплена копією офіційної відповіді Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України від 12.04.2019 № 184/Б-5258.

У ОП говорять, що згідно з цим документом, у період з 12.04.2014 по 12.04.2019 Андрій Богдан перетнув кордон України в напрямку РФ та Республіки Білорусь лише двічі в травні 2014 року (один раз на виїзд 15.05.2014 та один раз на в’їзд 16.05.2014).

«Незважаючи на наявність офіційної відповіді Державної прикордонної служби України, письмові вимоги про спростування інформації були залишені без задоволення», – уточнив Андрій Богдан.

Крім того, у НСТУ повідомили Андрію Богдану, що не несуть відповідальності за зміст передачі «Схеми: корупція в деталях», розміщеної в ефірі телеканалу «UA:Перший».

«На таку відповідь слід зауважити, що ПАТ "НСТУ", навіть якщо і не є виробником програми, залишається її поширювачем, а відтак за відсутності належних доказів достовірності інформації в силу вимог чинного законодавства України зобов’язується її спростувати», – сказав керівник Офісу Президента.

Як розповіли в ОП, Київське бюро «Радіо Свобода» у відповідь на вимогу спростувати інформацію повідомило про наявність у журналістів документального підтвердження поширеної інформації, однак, не надало таких доказів, пославшись на право журналістів не розкривати свої джерела.

Зазначимо, що «Детектор медіа» також звернувся до Офісу президента України із запитом та до Наталії Седлецької для уточнення суті позову та позовних вимог, однак станом на 23 серпня 17:00 відповіді не отримав. 

Як повідомляв ДМ, 20 серпня глава Офісу президента України Андрій Богдан подав до суду позов про захист честі, гідності та ділової репутації. Відповідачами в справі виступають ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» та журналісти програми розслідувань «Схеми: корупція в деталях» (проєкт «Радіо Свобода» та телеканалу «UA: Перший») Валерія Єгошина, Максим Савчук, Наталія Седлецька. Андрій Богдан також вимагає «спростувати недостовірну інформацію», однак деталі позову наразі не відомі.

У коментарі «Детектору медіа» головна редакторка Київського бюро «Радіо Свобода» Інна Кузнецова сказала, що не знає деталей позову, тому наразі не може прокоментувати цю ситуацію. Деталі вона обіцяла надати згодом.

Голова правління ПАТ «НСТУ» Зураб Аласанія в коментарі «Детектору медіа» сказав, що позов вони не отримали, тому позовні вимоги йому не відомі. Водночас він зауважив, що договір із програмою «Схеми» прописаний таким чином, що вся відповідальність на цьому проєкту. За його словами, НСТУ вже стикалася із подібними позовами раніше й вигравали їх.

Шевченківський районний суд Києва на 19 вересня на 10:00 призначив підготовче засідання в справі за позовом голови Офісу президента України Андрія Богдана.

Нагадаємо, у квітні 2019 року Андрій Богдан в інтерв'ю «Українській правді заявляв, що «Радіо Свобода» оприлюднило неправдиву інформацію про його перельоти і він буде судитися. Насправді, журналісти «Радіо Свобода» не повідомляли про «11 польотів Богдана в Москву, 6 з них - через Білорусь». У матеріалі «Схем» ішлося лише про три поїздки в Росію з 2014 року, а також повідомлялось, що ще 11 разів Богдан перетинав «білоруську повітряну ділянку кордону» у невідомому напрямку протягом 2018-2019 років.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2643
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду