Ректора Острозької академії звинуватили в тиску на журналістку, яка навчається в цьому ВНЗ

Ректора Острозької академії звинуватили в тиску на журналістку, яка навчається в цьому ВНЗ

30 Жовтня 2019
3968

Ректора Острозької академії звинуватили в тиску на журналістку, яка навчається в цьому ВНЗ

3968
Журналістка острозького видання Ostroh.Info, яка водночас є студенткою Острозької академії, подала офіційний інформаційний запит до свого ВНЗ. Натомість ректор академії Ігор Пасічник розкритикував її вчинок і сказав, що «якби це була [його] дитина, [він] би її відлупцював».
Ректора Острозької академії звинуватили в тиску на журналістку, яка навчається в цьому ВНЗ
Ректора Острозької академії звинуватили в тиску на журналістку, яка навчається в цьому ВНЗ

Про це повідомляє «Четверта влада».

Журналістка 11 жовтня надіслала запит про вартість встановлених на кампусі скульптур. Натомість 21 жовтня її викликав декан гуманітарного факультету Максим Карповець і назвав подання запиту «неправильним вчинком» та «порушенням субординації, яка має бути в університеті».  

Наступного дня ректор Ігор Пасічник викликав до себе на зустріч студентів-журналістів, вони могли поставити «лише наперед узгоджені з деканатом запитання». Зокрема, на питання «чому запит викликав таку бурхливу реакцію» він сказав, що його «до глибини душі образила така поведінка дівчини». На його думку, студентам Острозької академії не слід надсилати інформаційні запити до свого університету, бо це суперечить неписаним правилам етики.

«Якби це сталося в іншому виші, той, хто подав цей запит, вже би ластівочкою вилетів звідти, гарантую», – сказав ректор і порадив «переводитися до іншого вишу усім, кому щось не подобається в Острозькій академії».

На цій зустрічі він також розповів, скільки коштують скульптури (828 тисяч гривень) та попросив журналістку забрати в ректораті копії документів, які вона запитувала.

Медіаюристка Віта Володовська з Громадської організації «Лабораторія цифрової безпеки» назвала цей випадок свідченням того, що «адміністрація університету глибоко не розуміє не лише законодавство про доступ до публічної інформації, а й у цілому цінність прав людини». Вона вбачає в словах ректора ознаки цензури і тиску на журналістку.

Заступниця голови центру «Жіночі перспективи» Марта Чумало називає цю ситуацію обурливою. На її думку, відмовляти в доступі до інформації потрібно вмотивовано і письмово. Реакцію ректора вона називає «демонстрацією зверхнього ставлення не лише до студентки, але й до всіх студентів вишу».

«Під час зустрічі зі студентами ректор дозволяє собі висловлювання: "Якби це була моя дитина, я б її відлупцював". Будь-яке насильство – це недопустимий спосіб вирішення конфліктних ситуацій. У тому числі домашнє насильство та насильство щодо дітей», – сказала пані Чумало.

Крім того, «Четверта влада» оприлюднила розшифровку аудіозапису розмови ректора зі студентами.

Фото: Ігоря Пасічника / Facebook 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3968
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду