У липні зафіксовано 25 випадків порушення свободи слова в Україні, – ІМІ

У липні зафіксовано 25 випадків порушення свободи слова в Україні, – ІМІ

5 Серпня 2019
1435

У липні зафіксовано 25 випадків порушення свободи слова в Україні, – ІМІ

1435
Інститут масової інформації в липні зафіксував 25 порушень свободи слова в Україні, з яких 19 випадків стосувалися фізичної агресії.
У липні зафіксовано 25 випадків порушення свободи слова в Україні, – ІМІ
У липні зафіксовано 25 випадків порушення свободи слова в Україні, – ІМІ

Про це йдеться в щомісячному моніторингу ІМІ «Барометр свободи слова».

Основними порушення прав журналістів стали випадки перешкоджання законній журналістській діяльності – 8 та погрози – 7.

Зазначається, що цього місяця порушення були пов’язані, зокрема, з висвітленням журналістами передвиборчої кампанії, а також виборів до Верховної Ради. Зокрема, журналістам перешкоджали та погрожували члени виборчих комісій:

  • у Полтаві фотографу видання «Зміст» Богдану Проскурову забороняли фотографувати на дільниці, навіть після того, як той показав посвідчення;
  • у Бахмуті Донецької області члени виборчої комісії перешкоджали діяльності журналістки «Вільного радіо» Діани Шароді, яка зафіксувала факт порушення комісією порушення процедури підрахунку голосів;
  • у Одесі журналістів «Громадського» не пускали на виборчу дільницю;
  • у Покровську Донецької області виборча комісія заборонила бути на засіданні журналістам.

Порушення свободи слова та прав журналістів ІМІ зафіксував у 11 областях України. Згідно з моніторингом, лідером таких порушень є Київ, де у липні зафіксовано 10 випадків. Далі йдуть п’ять регіонів, де зафіксовано по два випадки – Миколаївщина, Одещина, Донеччина, Полтавщина та Вінниччина. У інших областях зафіксовано по одному випадку.

«Порушували в червні право журналістів на професію приватні особи, члени виборчих комісій, судової гілки влади, місцевої влади, депутати, правоохоронці, менеджемент каналу, кандидати в нардепи. Також ІМІ зафіксував цього місяця по два випадки побиття, нападів на офіси ЗМІ, цензури та юридичного тиску. Крім того, по одному випадку обмеження доступу до публічної інформації та кібератаки», – йдеться в повідомленні.

Нападу зазнали інформаційне агентство «Укрінформ». Крім того, з гранатомета обстріляли фасад будівлі телеканалу «112 Україна».

Нагадаємо, Інституту масової інформації повідомив, що в Україні за шість місяців 2019 року було зафіксовано 116 випадків порушень свободи слова, більшість цих порушень стосувалася фізичної агресії – 88.

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1435
Читайте також
18.07.2019 15:35
Тетяна Кавуненко
для «Детектора медіа»
1
18.07.2019 11:00
Марія Бучельнікова
3 091
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду