КЖЕ висловила публічний осуд виданню «Страна» через матеріал про Порошенка

КЖЕ висловила публічний осуд виданню «Страна» через матеріал про Порошенка

8 Серпня 2019
3556

КЖЕ висловила публічний осуд виданню «Страна» через матеріал про Порошенка

3556
Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила інтернет-виданню «Страна» публічний осуд через матеріал від 21 липня про п’ятого президента, кандидата в народні депутати Петра Порошенка.
КЖЕ висловила публічний осуд виданню «Страна» через матеріал про Порошенка
КЖЕ висловила публічний осуд виданню «Страна» через матеріал про Порошенка

Про це йдеться в рішенні комісії від 8 серпня.

У рамках Незалежного моніторингу парламентських виборів в Україні, що здійснюється за  підтримки проектів Ради Європи «Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні» та «Зміцнення свободи слова, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні», на розгляд Комісії з журналістської етики було подано скаргу на публікацію інтернет-видання «Страна» «"Мы должны остановить реваншистов". Порошенко и Ко развернули кампанию против жителей востока Украины» від 21 липня 2019 року.

Комісія вважає, що в аналізованій публікації було допущено порушення статей 6 (стандарти повноти та об’єктивності інформації), 9 (судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного) та 10 (збалансованість представлених точок зору) Кодексу етики українського журналіста.

«Стаття також не відповідає вимогам збалансованості, оскільки у матеріалі не відображено ні коментарів команди Порошенка, ні навіть спроб отримати таку відповідь чи оцінку від незалежних експертів. Таким чином, публікація має явно маніпулятивний характер, спрямований проти лідера політичної партії, що бере участь у виборах до парламенту, та містить свідоме порушення принципів об’єктивності, неупередженості та збалансованості висвітлення виборчого процесу», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що вся публікація побудована на суб’єктивних оцінках авторів матеріалу та містить необґрунтовані звинувачення лідера однієї із партій-кандидатів на виборах у організації «кампанії проти жителів Сходу України».

Нагадаємо, 16 липня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила публічний осуд телеканалу NewsOne (через сюжет від 22 червня про політичну партію «Опозиційна платформа - За життя») та інтернет-виданню «Гордон» (за публікацію від 25 червня 2019 року «Медведчук заявив, що Москва частково зняла санкції з України після перемовин із "Опозиційною платформою – За життя"») .

Фото: Страна

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3556
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду