КЖЕ висловила публічний осуд каналу «112 Україна» через сексизм у  ток-шоу «Чому так?»

КЖЕ висловила публічний осуд каналу «112 Україна» через сексизм у ток-шоу «Чому так?»

13 Серпня 2019
2472

КЖЕ висловила публічний осуд каналу «112 Україна» через сексизм у ток-шоу «Чому так?»

2472
Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила телеканалу «112 Україна» публічний осуд через сексизм у випуску ток-шоу «Чому так?» від 8 червня.
КЖЕ висловила публічний осуд каналу «112 Україна» через сексизм у  ток-шоу «Чому так?»
КЖЕ висловила публічний осуд каналу «112 Україна» через сексизм у  ток-шоу «Чому так?»

Про це йдеться в рішенні КЖЕ від 13 серпня.

На розгляд Комісії з журналістської етики 25 червня було подано скаргу від журналістки «Детектора медіа» Галини Скляревської, журналістки й правозахисниці Ірини Сєдової, журналістки «Громадського радіо» Анастасії Багаліки, правозахисниці й журналістки Єлизавети Кузьменко, журналістки Лариси Денисенко та журналістки Аніти Вінкельмаєр на випуск ток-шоу «Чому так?», під час якого транслювалися «стереотипні, дискримінаційні, сексиські висловлювання, а також мова ворожнечі за ознакою статі, тема випуску: "Місце жінок в політиці"».

Телеканал «112 Україна» 1 серпня зазначив, що програма йшла в прямому ефірі, оскільки гості програми не є працівниками каналу, то телеканал не вбачає порушення Кодексу етики українського журналіста.

Комісія вважає, що в аналізованому ток-шоу було допущено порушення статей 6 (стандарти повноти та об’єктивності інформації), 9 (судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного), 10 (збалансованість представлених точок зору) та 15 (ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання) Кодексу етики українського журналіста.

«Журналісти та редакції мають докладати зусиль до всебічного вивчення ситуації й контексту, до кваліфікованого підбору експертів, компетентних у відповідній тематиці, та надання своїй аудиторії повної та всебічної інформації з питання, яке висвітлюється», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у червні президент Федерації велоспорту Олександр Башенко під час запису коментаря звинуватив журналістку програми «Вікна» (СТБ) Олену Лунькову в брехні, у вживанні алкоголю та пропонував поцілуватися. Медігрупа StarLightMedia засудила дії очільника Федерації щодо журналістки компанії та звинуватила його в сексизмі.

Фото: 112 Україна

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2472
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду