Комісія з журналістської етики висловила телеканалу «112 Україна» публічний осуд

Комісія з журналістської етики висловила телеканалу «112 Україна» публічний осуд

15 Травня 2019
2565

Комісія з журналістської етики висловила телеканалу «112 Україна» публічний осуд

2565
Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила телеканалу «112 Україна» публічний осуд через сюжет від 10 квітня про зустріч президента РФ Володимира Путіна та голови політради партії «Опозиційна платформа – За Життя» Віктора Медведчука.
Комісія з журналістської етики висловила телеканалу «112 Україна» публічний осуд
Комісія з журналістської етики висловила телеканалу «112 Україна» публічний осуд

Про це йдеться в рішенні комісії від 15 травня.

У рамках моніторингу висвітлення в засобах масової інформації виборів Президента України, на розгляд Комісії з журналістської етики було подано скаргу на сюжет Випуску новин телеканалу 112 від 10 квітня 2019 року (сюжет №5, випуск о 19.00).

Комісія вважає, що телеканалом було допущено порушення статті 6 Кодексу етики українського журналіста (стандарти повноти та об’єктивності інформації).

«У сюжеті йдеться про те, що Володимир Путін та голова політради партії «Опозиційна платформа – За Життя» Віктор Медведчук (який, як зазначає ведуча, «займається звільненням заручників на окупованих територіях та у Російській Федерації») під час зустрічі обговорили звільнення 22 українських моряків та 2 працівників СБУ», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, у сюжеті йдеться про зустріч Володимира Путіна та Віктора Медведчук, під час якої вони нібито «обговорили звільнення 22 українських моряків та 2 працівників СБУ».

«Водночас, ні відео зустрічі, ні інформації про подробиці зустрічі чи її результати у сюжеті немає. Матеріал посилається на повідомлення прес-секретаря російського президента Дмитра Пєскова, але ні його прямої мови, ні письмового прес-релізу у сюжеті не продемонстровано. Таким чином, у сюжеті не наводиться жодного підтвердження озвученої інформації», – йдеться в повідомленні.

У КЖЕ підкреслили, що ситуація висвітлюється «фактично з позицією РФ, тоді як жодних тверджень про незаконність таких дій у сюжеті немає».

«Безумовно, тема звільнення українських полонених у Росії є суспільно важливою. Проте, зважаючи на відсутність у сюжеті деталей перемовин, новина є неінформативною і виглядає так, що єдиною метою матеріалу є згадка про діяльність Віктора Медведчука. Це може містити ознаки "джинси", що спрямована на створення позитивного іміджу політика, та порушення вимог об’єктивного висвітлення», – додали в Комісії.

Нагадаємо, 26 квітня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила телеканалу ICTV дружнє попередження через сюжет від 8 лютого, який містить ознаки замовності на користь тодішнього кандидата в президенти Сергія Тарути.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2565
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду