КЖЕ висловила «1+1» публічний осуд через сюжет на користь «Слуги народу»

КЖЕ висловила «1+1» публічний осуд через сюжет на користь «Слуги народу»

12 Липня 2019
3624

КЖЕ висловила «1+1» публічний осуд через сюжет на користь «Слуги народу»

3624
Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила телеканалу «1+1» публічний осуд через сюжет від 25 червня про політичну партію «Слуга народу».
КЖЕ висловила «1+1» публічний осуд через сюжет на користь «Слуги народу»
КЖЕ висловила «1+1» публічний осуд через сюжет на користь «Слуги народу»

Про це йдеться в рішенні комісії від 11 липня.

У рамках Незалежного моніторингу парламентських виборів в Україні, що здійснюється за  підтримки проектів Ради Європи «Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні» та «Зміцнення свободи слова, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні, на розгляд Комісії з журналістської етики було подано скаргу на сюжет «Передвиборчі змагання», що вийшов у випуску новин ТСН телеканалу «1+1».

Зазначається, що Комісія вважає, що в аналізованому сюжеті було допущено порушення статей 2 (порушення через служіння інтересам влади/засновника, а не суспільства), 6 (стандарти повноти та об’єктивності інформації), 7 (відокремлення та належне маркування політичної реклами), 9 (судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного) та 10 (збалансованість представлених точок зору) Кодексу етики українського журналіста.

«Сюжет стосується представлення мажоритарних кандидатів на округах міста Києва від партії "Слуга народу". Сюжет ретранслює позиції представників партії "Слуга народу", озвучені ними на відповідній прес-конференції. Зокрема, у сюжеті відображено пряму мову 6 кандидатів в депутати від політсили. <…> При цьому, ведуча новин та автор сюжету також передають виключно позицію партії та її обіцянки», – йдеться в повідомленні.

У КЖЕ зазначили, що сюжет повністю присвячений висвітленню передвиборних обіцянок кандидатів політичної партії «Слуга народу». За їх даними, «журналісти використовують низку оціночних суджень, які не намагаються перевірити, поставити під сумнів чи представити оцінки незалежних експертів щодо озвучених програмних ідей».

«Відсутність журналістських матеріалів щодо інформування про кандидатів у мажоритарних округах від інших політичних сил також може свідчити про упереджене висвітлення виборчого процесу на телеканалі 1+1 на користь політичної партії "Слуга народу" та її кандидатів», – додали в Комісії з журналістської етики.

Нагадаємо, 15 травня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила телеканалу «112 Україна» публічний осуд через сюжет від 10 квітня про зустріч президента РФ Володимира Путіна та голови політради партії «Опозиційна платформа – За Життя» Віктора Медведчука.

Фото: Комісія з журналістської етики

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3624
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду