У сюжетах програми «Гроші» щодо Барни були порушені професійні стандарти журналістики – Незалежна медійна рада

У сюжетах програми «Гроші» щодо Барни були порушені професійні стандарти журналістики – Незалежна медійна рада

27 Червня 2019
2023

У сюжетах програми «Гроші» щодо Барни були порушені професійні стандарти журналістики – Незалежна медійна рада

2023
Незалежна медійна рада (НМР) дійшла висновку, що в сюжетах програми «Гроші» телеканалу «1+1» стосовно народного депутата Олега Барни було допущено порушення професійних стандартів журналістики.
У сюжетах програми «Гроші» щодо Барни були порушені професійні стандарти журналістики – Незалежна медійна рада
У сюжетах програми «Гроші» щодо Барни були порушені професійні стандарти журналістики – Незалежна медійна рада

Відповідний висновок НМР поширила 27 червня.

До Незалежної медійної ради 6 листопада 2018 року надійшло звернення Олега Барни щодо недотримання стандартів журналістської етики, медійного законодавства та міжнародних стандартів висвітлення інформації в медіа журналістом Ігорем Колтуновим і телеканалом «1+1».

У сюжеті «Чи легко розвести депутатів на гроші?» від 6 вересня 2018 року в ефірі програми «Гроші» обговорювалися афери з телефонними номерами народних депутатів. Зокрема, журналісти писали депутатам СМС-повідомлення від імені народного депутата Ігоря Кононенка із проханням проголосувати за певний законопроект за 50 тис. доларів. У сюжеті показано листування з Олегом Барною, нібито останній для цього був готовий поміняти квитки з форуму в Польщі, з чого журналісти роблять висновок: «50 000 доларів — і ти керуєш депутатом».

Зазначається, що в сюжеті «Олег Барна зрозумів, що його “розвели”» від 13 вересня 2018 року програми «Гроші» журналіст Колтунов розповідав, що після сюжету народний депутат намагався врятувати залишки репутації та просив право на відповідь, однак відмовився від цього права у форматі інтерв’ю. Окрім того, журналіст Ігор Колтунов стверджує, що Олег Барна голосував 22 рази в той час, коли мав перебувати в Польщі (тобто 6 вересня 2018 року).

У Незалежній медійній раді повідомили, що предметом розгляду справи були частина 2 статті 6, пункт «в» частини 1 статті 59 та пункти «б» і «ґ» частини 1 статті 60 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

«З огляду на типовість для українського медійного поля описаної проблеми, при вирішенні справи в першу чергу враховувався не інтерес Олега Барни, а суспільна значущість проблеми порушення стандартів журналістської етики. Аналізуючи зазначені вище сюжети, Незалежна медійна рада вбачає, що подана в них інформація не відповідає стандартам достовірності та збалансованості. Тож Незалежна медійна рада дійшла висновку, що в сюжетах програми "Гроші" телеканалу "1+1" стосовно Олега Барни було допущено порушення професійних стандартів журналістики, відображених у статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення"», – йдеться в повідомленні.

Із повним текстом висновку можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, 2 жовтня у кулуарах Верховної Ради України народний депутат від Блоку Петра Порошенка Олег Барна обматюкав журналіста програми «Гроші» каналу «1+1» Ігоря Колтунова після запитання про кнопкодавство.

3 жовтня в розмові з журналістами він пояснив свою поведінку тим, що таким чином переадресував свою лайку власнику медіахолдингу «1+1 медіа» Ігорю Коломойському.

Керівник Студії «Квартал 95» Володимир Зеленський та гендиректор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко відреагували на лайку нардепа флешмобом та запропонували всім приєднатися до нього.

Голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар вибачилася за нардепа.

За повідомленням руху «Чесно», нардепа Барну викликали до парламентського комітету з питань регламенту на засідання у понеділок, «щоб розглянути його нецензурну лайку відносно журналіста "1+1"»

«1+1 медіа» назвала висловлювання нардепа неприпустимими та небезпечними та зробила офіційну заяву. Зокрема генеральний директор медігрупи Олександр Ткаченко повідомив, що чекає на реакцію від БПП та Верховної Ради.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вважає, що Олег Барна має вибачитись перед журналістом.

Фото: скріншот 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2023
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду