Комісія з журналістської етики висловила телеканалу «Україна» публічний осуд

Комісія з журналістської етики висловила телеканалу «Україна» публічний осуд

16 Квітня 2019
4351

Комісія з журналістської етики висловила телеканалу «Україна» публічний осуд

4351
Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила телеканалу «Україна» публічний осуд через сюжет від 8 лютого про тодішнього кандидата в президенти Олега Ляшка.
Комісія з журналістської етики висловила телеканалу «Україна» публічний осуд
Комісія з журналістської етики висловила телеканалу «Україна» публічний осуд

Про це йдеться у рішенні комісії від 15 квітня.

У рамках моніторингу висвітлення в засобах масової інформації виборів Президента України, на розгляд Комісії з журналістської етики було подано скаргу на сюжет «Олег Ляшко: відповідальність за епедемію кору лежить передусім на Мінохорониздоров’я» інформаційної програми «Сьогодні» ТРК «Україна».

Зазначається, що Комісія вважає, що в аналізованому сюжеті було допущено порушення статей 6,7, 9, 10 та 18 Кодексу етики українського журналіста.

«Основна частина сюжету присвячена прямій мові голови Радикальної партії Олега Ляшка, який критикує діяльність Міністерства охорони здоров’я та озвучує пункти власної політичної програми у сфері медицини. <…> Комісія вважає, що образ хворих дітей в даному випадку використовується для емоційного посилення вражень глядача від повідомлень політика. Комісія вважає абсолютно  неприпустимим використання зображення хворих дітей у виступах кандидатів на виборах для підсилення їх політичних позицій», –  йдеться в повідомленні.

Кодексу етики українського журналіста

Стаття 6. Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста.

Стаття 7. Чітке відокремлення агітації (політичної реклами) від інформаційних новинних матеріалів.

Стаття 9. Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення.

Стаття 10. Точки зору опонентів мають бути представлені збалансовано.

Стаття 18. Журналіст має бути особливо обережним при висвітленні питань, пов’язаних із дітьми. Журналіст та редактор повинні мати обґрунтовані підстави для висвітлення приватного життя неповнолітньої особи (осіб) та дозвіл на це від її батьків чи опікунів.

Нагадаємо, упродовж січня-квітня 2019 року Коаліція громадських організацій, до якої входять «Комісія журналістської етики», «Платформа прав людини», «Український інститут медіа та комунікації» та «StopFake» здійснює Незалежний моніторинг президентських виборів в Україні.

15 квітня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила телеканалу NewsOne дружнє попередження через сюжет від 8 березня, що виглядає як замовний матеріал для збільшення впізнаваності та популярності тодішнього кандидата в президенти Юрія Бойка.

Фото: КЖЕ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4351
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду