ІМІ зафіксував в Україні 14 порушень свободи слова в квітні

ІМІ зафіксував в Україні 14 порушень свободи слова в квітні

8 Травня 2019
1816

ІМІ зафіксував в Україні 14 порушень свободи слова в квітні

1816
Інститут масової інформації в квітні зафіксував 14 порушень свободи слова в Україні, з яких 11 випадків стосувалися фізичної агресії.
ІМІ зафіксував в Україні 14 порушень свободи слова в квітні
ІМІ зафіксував в Україні 14 порушень свободи слова в квітні

Про це йдеться в щомісячному моніторингу ІМІ «Барометр свободи слова».

Зазначається, що основним типом порушення прав журналістів стали випадки перешкоджання законній журналістській діяльності – 8 (березень – 15, лютий – 11, січень – 7).

«Загалом порушення свободи слова експерти ІМІ зафіксували в дев’яти регіонах. Регіонами-лідерами за кількістю порушень стали Київ та Дніпро, де зафіксовано по три випадки відповідно. Далі за кількістю порушень ідуть Одещина з двома випадками та з одиничними випадками Волинь, Житомир, Запоріжжя, Львів, Рівне та Чернігів», – йдеться в повідомленні.

Агресорами та порушниками переважно були приватні особи, правоохоронці та місцева влада.

Експерти ІМІ заявили, що другий тур виборів президента України пройшов загалом з дотриманням законних професійних прав журналістів: було зафіксовано лише один випадок порушення свободи слова.

«Порушення сталося в Запоріжжі, де поліцейська намагалася заборонити журналісту інтернет-видання “Depo.Запоріжжя” зйомку на одній з дільниць. Проте інцидент було вичерпано після пояснення поліцейській», – додали в ІМІ.

Крім того, у квітні ІМІ зафіксував по одному випадку:

  • побиття – у Одесі депутат облради від Опозиційного блоку Роман Сеник вдарив ногою по обличчю редактора сайту «Мегафон» і кореспондента видання «Громадське слідство» Богдана Осинського;
  • погроз – у Одесі невідомий заявив про мінування телекомпанії «7 канал»;
  • пошкодження майна журналіста – у Дніпрі невідомі спалили автомобіль головного редактора газети «Зоря» Володимира Пісоцького;
  • обшуку – редакція Finance.ua повідомила, що правоохоронці обшукали їхній офіс;
  • обмеження доступу до інформації – посадовці Рівненського міського УЖКГ відмовилися надати журналістці «Четвертої влади» Вікторії Максимчук доступ до інформації;
  • судового позову проти журналіста – стягнення з головного редактора «Цензор.нет» Юрія Бутусова моральної шкоди в загальному розмірі 357 тис. 408 гривень через пост у Facebook.

З початку року ІМІ зафіксував 41 випадок перешкоджання, 10 випадків погроз, сім випадків обмеження доступу до інформації, шість – кібератак, чотири випадки побиття та один – цензури.

Нагадаємо, Інститут масової інформації повідомив, що другий тур виборів Президента України 21 квітня відбувся з дотриманням законних професійних прав журналістів. Експерти зафіксували лише один випадок порушення свободи слова – у Запоріжжі.

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1816
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду