У Верховній Раді зареєстрували два проекти постанов про скасування голосування за закон про мову

У Верховній Раді зареєстрували два проекти постанов про скасування голосування за закон про мову

25 Квітня 2019
7193

У Верховній Раді зареєстрували два проекти постанов про скасування голосування за закон про мову

7193
У Верховній Раді зареєстрували два проекти постанови про скасування рішення парламенту про прийняття закону про українську мову. Підписання закону заблоковане до моменту розгляду цих проектів постанов.
У Верховній Раді зареєстрували два проекти постанов про скасування голосування за закон про мову
У Верховній Раді зареєстрували два проекти постанов про скасування голосування за закон про мову

Про це повідомляє LIGA.net.

Один з проектів постанов подали народні депутати від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул разом з Вадимом Новинським. Вілкул також заявив, що «Опозиційний блок» збирається звернутися до Конституційного суду. Він вважає, що цей закон «порушує як мінімум дві статті Конституції». Документ №5670-д-П вже зареєстрований.

Крім того, зареєстрований ще один проект постанови (№5670-д-П1), який подали депутати Юрій Бойко, Нестор Шуфрич, Василь Німченко, Михайло Папієв, Юлій Йоффе та Юрій Мірошниченко.

Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів.

4 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу законопроект № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Законопроект урегульовує застосування української мови як державної на всій території України в усіх сферах суспільного життя та передбачає скасування ухваленого у 2012 році закону «Про засади державної мовної політики», відомого як «мовний закон Ківалова — Колесніченка». У законопроекті містяться нові вимоги до засобів масової інформації, кінематографу, книговидання та реклами.

Співавторами законопроекту № 5670-д стали 76 народних депутатів, у тому числі голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький і перша заступниця голови цього комітету Ірина Подоляк, голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар і її колеги з комітету Сергій Висоцький, Олена Кондратюк, Олександр Сочка.

2 жовтня 2018 року Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на позачерговому засіданні з ініціативи першої заступниці голови Комітету Ольги Червакової запропонував, щоб норми мовних законопроектів, які стосуються телебачення і радіомовлення, були ухвалені в такому вигляді, як у чинному законі про телебачення і радіомовлення.

28 лютого 2019 року Верховна Рада розпочала розгляд у другому читані законопроекту про мову, до якого було подано понад 2 тисячі поправок.

Коаліція громадських організацій «Реанімаційний пакет реформ» (РПР) закликає парламент підтримати законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної» в цілому в редакції, підготовленій до другого читання Комітетом Верховної Ради питань культури і духовності.

Фото: DW

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7193
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду