РПР закликає народних депутатів ухвалити закон про мову

РПР закликає народних депутатів ухвалити закон про мову

11 Березня 2019
1785
11 Березня 2019
17:58

РПР закликає народних депутатів ухвалити закон про мову

1785
Коаліція громадських організацій «Реанімаційний пакет реформ» (РПР) закликає парламент підтримати законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної» в цілому в редакції, підготовленій до другого читання Комітетом Верховної Ради питань культури і духовності.
РПР закликає народних депутатів ухвалити закон про мову
РПР закликає народних депутатів ухвалити закон про мову

Відповідну заяву РПР поширила 11 березня.

Коаліція нагадує, що 28 лютого Верховна Рада розпочала розгляд у другому читанні законопроекту № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

«Незважаючи на Революцію Гідності та війну за незалежність, цілі регіони і сфери суспільного життя залишаються русифікованими. Це порушує права громадян, загрожує національній безпеці та територіальній цілісності держави», – йдеться в заяві РПР.

Ухвалення законопроекту забезпечить:

  • знання і застосування державної мови посадовцями та надавачами послуг;
  • іспит з української мови для набуття громадянства;
  • не менше 90% української мови на загальнонаціональних телеканалах;
  • не менше 50% назв газет і журналів українською мовою в пунктах розповсюдження;
  • не менше 50% назв книжок українською мовою в книгарнях і видавництвах;
  • україномовну освіту;
  • курси української мови для дорослих;
  • українські версії сайтів органів влади, інтернет-магазинів та ЗМІ;
  • україномовні інтерфейси програм і мобільних застосунків;
  • україномовну рекламу, вивіски тощо.

Коаліція нагадує: закон не втручається у сферу приватного спілкування та релігійних обрядів, не обмежує права корінних народів та національних меншин. Водночас дозволяє отримати сервіс іншою мовою за згодою сторін, забезпечує можливості для широкого застосування мов ЄС у різних галузях суспільного життя.

Законопроект підтримали: Міністерство культури, Міністерство освіти і науки, Міністерство молоді та спорту, Експертна група з питань мовної політики при Кабінеті Міністрів України, вчені ради провідних українських університетів, громадські організації та діячі культури.

«Українська мова – ключ до збереження української державності, елемент нашої самоідентифікації та запорука єдності країни. Консолідація всіх проукраїнських сил навколо цього законопроекту – один з найбільших і найважливіших тестів на патріотизм і державотворення, які коли-небудь стояли перед українським парламентом», – наголошують учасники РПР.

«Відкритим ворогом законопроекту є проросійські сили, проте найбільш небезпечним – байдужі політики та громадяни. В умовах російської агресії українська мова – не лише спосіб спілкування, а й важливий елемент національної безпеки й оборони. Українська мова на часі. Ухвалення законопроекту №5670-д на часі», – йдеться в заяві.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу законопроект № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної» 4 жовтня 2018 року. Законопроект урегульовує застосування української мови як державної на всій території України в усіх сферах суспільного життя та передбачає скасування ухваленого у 2012 році закону «Про засади державної мовної політики», відомого як «мовний закон Ківалова — Колесніченка». У законопроекті містяться нові вимоги до засобів масової інформації, кінематографу, книговидання та реклами.

Співавторами законопроекту № 5670-д стали 76 народних депутатів, у тому числі голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький і перша заступниця голови цього комітету Ірина Подоляк, голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар і її колеги з комітету Сергій Висоцький, Олена Кондратюк, Олександр Сочка.

2 жовтня 2018 Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на позачерговому засіданні з ініціативи першої заступниці голови Комітету Ольги Червакової розглянув питання про внесення змін до законопроектів про мову та вирішив запропонувати, щоб норми мовних законопроектів, які стосуються телебачення і радіомовлення, були ухвалені в такому вигляді, як у чинному законі про телебачення і радіомовлення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1785
Читайте також
26.04.2019 15:30
Володимир Рихліцький
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду