25 квітня в Раді планується голосування щодо законопроекту про мову

25 квітня в Раді планується голосування щодо законопроекту про мову

24 Квітня 2019
2415
24 Квітня 2019
16:27

25 квітня в Раді планується голосування щодо законопроекту про мову

2415
25 квітня Верховна Рада має розглянути близько 20 поправок до законопроекту «Про забезпечення функціонування української мови як державної», які залишилося опрацювати, і планує вийти на фінальне голосування щодо відповідного законопроекту.
25 квітня в Раді планується голосування щодо законопроекту про мову
25 квітня в Раді планується голосування щодо законопроекту про мову

Про це повідомила перша заступниця Верховної Ради Ірина Геращенко, закривши засідання парламенту 24 квітня, передає «Укрінформ».

24 квітня Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності на своєму засіданні має фіналізувати текст законопроекту № 5670-д до другого читання.

Нагадаємо, 4 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу законопроект № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Законопроект урегульовує застосування української мови як державної на всій території України в усіх сферах суспільного життя та передбачає скасування ухваленого у 2012 році закону «Про засади державної мовної політики», відомого як «мовний закон Ківалова — Колесніченка». У законопроекті містяться нові вимоги до засобів масової інформації, кінематографу, книговидання та реклами.

Співавторами законопроекту № 5670-д стали 76 народних депутатів, у тому числі голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький і перша заступниця голови цього комітету Ірина Подоляк, голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар і її колеги з комітету Сергій Висоцький, Олена Кондратюк, Олександр Сочка.

Ухвалення законопроекту має забезпечити:

  • знання і застосування державної мови посадовцями та надавачами послуг;
  • іспит з української мови для набуття громадянства;
  • не менше 90% української мови на загальнонаціональних телеканалах;
  • не менше 50% назв газет і журналів українською мовою в пунктах розповсюдження;
  • не менше 50% назв книжок українською мовою в книгарнях і видавництвах;
  • україномовну освіту;
  • курси української мови для дорослих;
  • українські версії сайтів органів влади, інтернет-магазинів та ЗМІ;
  • україномовні інтерфейси програм і мобільних застосунків;
  • україномовну рекламу, вивіски тощо.

2 жовтня 2018 року Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на позачерговому засіданні з ініціативи першої заступниці голови Комітету Ольги Червакової запропонував, щоб норми мовних законопроектів, які стосуються телебачення і радіомовлення, були ухвалені в такому вигляді, як у чинному законі про телебачення і радіомовлення.

28 лютого 2019 року Верховна Рада розпочала розгляд у другому читані законопроекту про мову, до якого було подано понад 2 тисячі поправок.

Коаліція громадських організацій «Реанімаційний пакет реформ» (РПР) закликає парламент підтримати законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної» в цілому в редакції, підготовленій до другого читання Комітетом Верховної Ради питань культури і духовності.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2415
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду