Рада ухвалила у першому читанні законопроект про мову № 5670-д

Рада ухвалила у першому читанні законопроект про мову № 5670-д

4 Жовтня 2018
4916
4 Жовтня 2018
15:24

Рада ухвалила у першому читанні законопроект про мову № 5670-д

4916
4 жовтня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який встановлює вимоги щодо застосування української мови на телебаченні та радіо, в пресі та інтернет-ЗМІ, у кінематографі, книговиданні та рекламі
Рада ухвалила у першому читанні законопроект про мову № 5670-д
Рада ухвалила у першому читанні законопроект про мову № 5670-д

За проект проголосували 261 депутат. Утримались – Олексій Гончаренко, Оксана Білозір, Дмитро Лубінець, Ігор Шурма. Проти проголосували 24 нардепи Опозиційного блоку, Євген Мураєв та Василь Брензович. Решта депутатів – не голосували.

Законопроект врегульовує застосування української мови як державної на всій території України в усіх сферах суспільного життя та передбачає скасування ухваленого у 2012 році закону «Про засади державної мовної політики», відомого як «мовний закон Ківалова — Колесніченка». У законопроекті містяться нові вимоги до засобів масової інформації, кінематографу, книговидання та реклами.

Детально про норми законопроекту, які стосуються медіа, можна прочитати тут.

Співавторами законопроекту № 5670-д стали 76 народних депутатів, у тому числі голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький і перша заступниця голови цього комітету Ірина Подоляк, голова Комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар і її колеги з комітету Сергій Висоцький, Олена Кондратюк, Олександр Сочка

«Володіння державною мовою та її використання посадовими і службовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування є однією з обов’язкових умов для зайняття відповідних посад. Громадяни України повинні володіти українською мовою як мовою свого громадянства та використовувати її у сферах публічного спілкування. Знання української мови є неодмінною умовою набуття громадянства України. При цьому кожен громадянин України є вільним у виборі мови або мов у приватному спілкуванні», – йдеться в пояснювальній записці законопроекту.

Нагадаємо, 19 грудня 2016-го та 19 січня 2017 року у Верховній Раді були зареєстровані три законопроекти про мову (№ 5556№ 5669 і № 5670), які передбачають майже повну українізацію телевізійного та радійного ефіру, преси, книговидання, кінематографа та реклами. Законодавчі ініціативи спричинили активну дискусію в медійному середовищі.

Голова Комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький заявив, що комітет спробує «швидко прийти до компромісу і запропонувати залу адекватний проект». Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар поставилася критично до всіх трьох мовних законопроектів. На її думку, жоден із них не має шансу бути прийнятим, їх слід доопрацьовувати і запроваджувати позитивне стимулювання української мови.

Тим часом 23 травня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації». Він набуде чинності з 13 жовтня. Закон встановлює на українському телебаченні обов’язкові щотижневі квоти передач і фільмів українською мовою: 75% державної мови для загальнонаціональних і регіональних телеканалів, 60% - для місцевих, а також 75% державної мови для програм новин на ТБ.

9 червня народні депутати зареєстрували доопрацьований законопроект № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

2 жовтня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на позачерговому засіданні з ініціативи першої заступниці голови Комітету Ольги Червакової розглянув питання про внесення змін до законопроектів про мову та вирішив запропонувати, щоб норми мовних законопроектів, які стосуються телебачення і радіомовлення, були ухвалені в такому вигляді, як у чинному законі про телебачення і радіомовлення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4916
Читайте також
26.04.2019 15:30
Володимир Рихліцький
0
11.05.2018 16:15
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 759
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду