Українська асоціація медіабізнесу вважає, що закон про мову №5670-д «знищить незалежну пресу»

Українська асоціація медіабізнесу вважає, що закон про мову №5670-д «знищить незалежну пресу»

1 Лютого 2019
2477
1 Лютого 2019
19:30

Українська асоціація медіабізнесу вважає, що закон про мову №5670-д «знищить незалежну пресу»

2477
Законопроект №5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної» встановлює вимоги щодо застосування української мови на телебаченні та радіо, в пресі та інтернет-ЗМІ, у кінематографі, книговиданні та рекламі.
Українська асоціація медіабізнесу вважає, що закон про мову №5670-д «знищить незалежну пресу»
Українська асоціація медіабізнесу вважає, що закон про мову №5670-д «знищить незалежну пресу»

Свою позицію щодо мовного закону Українська асоціація медіабізнесу (УАМБ) оприлюднила у відповідному зверненні до ЗМІ.

Так, в Асоціації вважають статтю 21 законопроекту такою, що «призведе до краху галузі» через фінансову неможливість для ЗМІ друкувати 2 наклади - українською мовою та тією, якою воно виходило завжди.

В УАМБ також заявляють, що зазначений законопроект «обмежує свободу підприємництва та втручається в економічну діяльність видавничих компаній».

На думку Асоціації, прийнятним компромісним варіантом було б введення відповідних мовних квот для друкованих ЗМІ.

Раніше, як повідомляв «Детектор медіа», голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що до проекту закону про мову будуть внесені поправки щодо перехідного періоду або впровадження квот на період переходу друкованих ЗМІ на українську мову.

Нагадаємо, 4 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який встановлює вимоги щодо застосування української мови на телебаченні та радіо, в пресі та інтернет-ЗМІ, у кінематографі, книговиданні та рекламі.

Законопроект врегульовує застосування української мови як державної на всій території України в усіх сферах суспільного життя та передбачає скасування ухваленого у 2012 році закону «Про засади державної мовної політики», відомого як «мовний закон Ківалова — Колесніченка». У законопроекті містяться нові вимоги до засобів масової інформації, кінематографу, книговидання та реклами.

Детально про норми законопроекту, які стосуються медіа, можна прочитати тут.

Співавторами законопроекту № 5670-д стали 76 народних депутатів, у тому числі голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький і перша заступниця голови цього комітету Ірина Подоляк, голова Комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар і її колеги з комітету Сергій Висоцький, Олена Кондратюк, Олександр Сочка. 

За проект проголосували 261 депутат. Утримались – Олексій Гончаренко, Оксана Білозір, Дмитро Лубінець, Ігор Шурма. Проти проголосували 24 нардепи Опозиційного блоку, Євген Мураєв та Василь Брензович. Решта депутатів – не голосували.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2477
Читайте також
26.04.2019 15:30
Володимир Рихліцький
0
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
1880 дн. тому
То видавайтеся тільки українською, навіщо видаватися двома мовами?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду