Закарпатська НСЖУ відмежувалася від псевдожурналістів Лариси Ступак та Івана Данацка - заява

Закарпатська НСЖУ відмежувалася від псевдожурналістів Лариси Ступак та Івана Данацка - заява

30 Березня 2018
2118
30 Березня 2018
14:14

Закарпатська НСЖУ відмежувалася від псевдожурналістів Лариси Ступак та Івана Данацка - заява

2118
Закарпатська обласна організація Національної спілки журналістів України заявила про нівелювання статусу журналіста в області псевдожурналістами Ларисою Ступак та Іваном Данацком і про відмежування від діяльності таких журналістів.
Закарпатська НСЖУ відмежувалася від псевдожурналістів Лариси Ступак та Івана Данацка - заява
Закарпатська НСЖУ відмежувалася від псевдожурналістів Лариси Ступак та Івана Данацка - заява

Про це йдеться у ініційованому головою Закарпатської обласної організації НСЖУ Віталієм Мещеряковим відкритому зверненні, оприлюдненому на офіційній сторінці облорганізації у Facebook.

«Тривалий час ми мовчки спостерігали за тим, як в області нівелювався статус журналіста. Не секрет, що під кожні вибори редакції газет і певні телеканали пачками роздавали медійні посвідчення. Реальні ж журналісти масовій появі на виборчих дільницях молодиків спортивної статури із журналістськими «ксівами» не надавали значення. Не було нікому діла й до відвертого масштабного бізнесу на журналістських посвідченнях, на основі яких згодом видавали шенгенські візи та дозволи на зброю. Навіть «йовбаки» сприймалися нами, як щось таке жартівливе – радше, десь із віртуального світу, ніж звичайна буденність.

​Треба нарешті визнати: ми помилялися. Відсутність жорсткого реагування на дії наших псевдоколег негативно вплинула на роботу діючих журналістів, на довіру до мас-медіа з боку простих людей, загалом на імідж закарпатської журналістики. Настав час згуртуватися і захистити честь професії. Звернення є відкритим для підписання», – йдеться у зверненні.

Приводом для звернення, зазначається в ньому, «стало агресивне цькування нашої колеги – багаторічного власного кореспондента телеканалу «1+1» та «Німецької хвилі» Наталки Зотової з боку «активістів», частина яких привласнила собі право називатися «журналістами». Група людей, на чолі з Іваном Данацком та Ларисою Ступак, упродовж останніх 2-3 років під прикриттям благих намірів боротьби з корупцією займається відвертим терором державних установ, лікарень, військових частин тощо. Замість реальної роботи працівники різних структур вимушені відповідати на безкінечні інформаційні запити від цих осіб. При цьому – де саме використовується цими «журналістами» отримана роками інформація – загадка. Так само, як і з якою метою вона ними збирається…»

У зверненні розповідається, що упродовж 9 місяців на адресу Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міської ради, яке очолює пані Зотова, від редактора (і засновника в одній особі) газети «Сила народного контролю» Лариси Ступак надійшло 63 інформаційні запити. Лариса Ступак вимагала інформацію, де є персональні дані воїнів АТО, важкохворих та малозабезпечених людей, інвалідів, неповнолітніх дітей тощо, а тепер через, на її думку, невичерпну відповідь вимагає від правоохоронних структур для Зотової кримінальної відповідальності через «перешкоджання журналістській діяльності».

У зверненні також наголошується: попри те, що Наталія Зотова вже третій рік працює державним службовцем, бездоганною та багаторічною працею на провідних теле- та радіоканалах вона довела свою фаховість і право належати до журналістської спільноти. Водночас Лариса Ступак, скориставшись лояльністю діючого законодавства, заснувала формальне видання – фактично тим самим одноосібно присвоївши собі та своїм друзям звання журналістів. Негативну моральну оцінку такій поведінці нещодавно дала Комісія з журналістської етики, оприлюднивши заяву про публічний осуд способу дій редакторки газети «Сила народного контролю – Чоп» Лариси Ступак і розповсюдження нею матеріалів, що містять образи на адресу Наталії Зотової та її колег.

«Відкрите звернення:

  1. Ми рішуче відмежовуємося від діяльності псевдо-журналістів Лариси Ступак та Івана Данацка, які своїми вчинками завдають шкоди професії журналіста та в очах простих громадян створюють негативний імідж журналістики загалом.
  2. Усвідомлюючи відповідальність за суворе дотримання свободи слова, вважаємо за необхідне звернутися до депутатів Верховної Ради України з проханням переглянути законодавчі акти в частині реагування на публічні запити із тим, аби ця інформація мала чітку мету і застосування, а не ставала засобом маніпуляції та шантажу «замовлених» посадовців.
  3. Закарпатська обласна організація ініціює журналістське розслідування з метою виявлення справжнього замовника відвертого цькування нашої колеги Наталки Зотової.
  4. Звертаємося до громадськості з проханням не піддаватися на провокації Лариси Ступак, Івана Данацка та інших їхніх «колег по перу», оскільки рішуче засуджуємо подібні методи «роботи» як такі, що не мають нічого спільного з журналістикою та її стандартами.

Цією заявою ми хочемо задекларувати цілковиту готовність захищати і підтримувати своїх колег, аби горе-активісти на чиєсь замовлення не вибивали їх із наших лав поодинці та не знищували журналістику як професію.

Віталій Мещеряков, голова Закарпатської обласної організації Національної Спілки журналістів України».

Як повідомляв «Детектор медіа», у грудні 2017 року начальниця Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міської ради Закарпатської області Наталія Зотова звернулась до Комісії журналістської етики (КЖЕ) зі скаргою на дії редакторки газети ГО “Сила народного контролю – Чоп” Лариси Ступак.

7 грудня Мукачівський відділ поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області відкрив кримінальне провадження щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналіста за ч. 3 ст. 171 Кримінального Кодексу України. Справу відкрито за заявою головної редакторки газети “Сила народного контролю – Чоп” Лариси Ступак щодо ненадання доступу до публічної інформації начальницею управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міськради Наталією Зотовою.

Нагадаємо також, що за позовом Лариси Ступак Хустський районний суд Закарпатської області виніс вирок голові Нижньобистрівської сільської ради за порушення права журналіста на доступ до інформації та призначив штраф 3,4 тис грн. та зобов'язав його відшкодувати на правову допомогу потерпілої – 7,6 тис грн.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2118
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду