Мукачевський суд розгляне ще одну кримінальну справу по доступу  за позовом журналістки Лариси Ступак

Мукачевський суд розгляне ще одну кримінальну справу по доступу за позовом журналістки Лариси Ступак

5 Грудня 2017
1681

Мукачевський суд розгляне ще одну кримінальну справу по доступу за позовом журналістки Лариси Ступак

1681
Мукачівській районний суд розглядає кримінальну справу № 303/3534/17 щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістки Лариси Ступак за ч. 3 ст 171 Кримінального Кодексу України
Мукачевський суд розгляне ще одну кримінальну справу по доступу  за позовом журналістки Лариси Ступак
Мукачевський суд розгляне ще одну кримінальну справу по доступу  за позовом журналістки Лариси Ступак

Про це повідомляє «Доступ до правди».

Зазначено, що обвинувальний акт складено відносно посадової особи органів місцевого самоврядування секретаря Новодавидківської сільської ради Скиби Адріана, якій відмовився надати інформацію на два інформаційних запита головної редакторки газети «Сила народного контролю – Чоп» Лариси Ступак.

За повідомленням «Доступу», наступне судове засідання відбудеться 14 грудня 2017 року.

Справу було відкрито за ст. 171, в якій ідеться про перешкоджання журналістській діяльності, зокрема і через незаконну відмову у доступі журналіста до інформації. У п. 3 ст. 171 зазначено: дії, передбачені частиною другою цієї статті, якщо вони були вчинені службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб, караються штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Як повідомляється на сайті, раніше пані Ступак надіслала два інформаційні запити до Новодавидівської сільради Мукачівського району, у яких просила надати інформацію про документи на видобуток гравію, глини та піску в річці Латориця, а також відомості про земельні ділянки, які сільрада виділяла на сесіях у 2010 – 2015 роках.

У відповідь Новодавидківська сільрада  послалася на вимоги п.5 ст.19 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», і відповіла таке: «Оскільки інформацію про вашу газету ми не знайшли в жодному офіційному джерелі, то просимо при повторному запиті, якщо такий буде сформовано, надати копії офіційних документів (витяг з ЄДРПУО, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи, виписку з ЄДРПОУ, посвідчення журналістів)».

Лист підписав в.о. сільського голови Адріан Скиба.  

«Доступ до правди» зауважує, що відповідно до п.5 ст.19 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» перелічено, що запит має містити:

1) ім'я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв'язку, якщо такий є;

2) загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо;

3) підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі.

«Таким чином відповідь в.о. голови сільради було потрактовано як незаконну відмову журналістові в отриманні інформації, проведено слідство і справу передано до суду», – зауважує «Доступ».

Нагадаємо, за позовом Лариси Ступак Хустський районний суд Закарпатської області виніс вирок голові Нижньобистрівської сільської ради за порушення права журналіста на доступ до інформації та призначив штраф 3,4 тис грн. та зобов'язав його відшкодувати на правову допомогу потерпілої – 7,6 тис грн.

Це був перший випадок, коли журналістка виграла кримінальне провадження по доступу за 171 статтею ККУ. 

Нагадаємо, за перше півріччя 2017 року суди першої інстанції в Україні отримали 194 справи про порушення права на доступ до публічної інформації. За розгляд цих справ було стягнуто 60 тис грн судового збору.

Виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюкповідомила, що кількість відмов на запити у наданні публічної інформації зросла у поточному році року вдвічі.

 

 На фото - Лариса Ступак

Фото: "Доступ до правди"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1681
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду