Теледебати на Різдво: між профанацією та відмовою

17 Грудня 2009
37126
17 Грудня 2009
14:07

Теледебати на Різдво: між профанацією та відмовою

37126
Мене дуже цікавить, що б робила Центральна виборча комісія і Національна телекомпанія, якби всі кандидати у президенти погодилися взяти участь у теледебатах?
Теледебати на Різдво: між профанацією та відмовою

...І що цікаво: всі без винятку видання, як електронні, так і паперові, дружно помітили, хто відмовився від участі в теледебатах перед першим туром президентських виборів, але ніхто не звернув увагу на час, коли ці дебати мають відбутися. А друге, в певному сенсі, значно більш важливе, аніж перше. Якщо, звичайно, ті казки, що їх розповідають про Україну і про її політиків, мають під собою бодай якесь підґрунтя.

 

Ви пам'ятаєте, на які дні припадають теледебати у прямому ефірі Першого національного телеканалу між кандидатами на посаду Президента України? Якщо ні, то нагадаю:

 

  • 4 січня, понеділок - дуель між Юрієм Костенком та Сергієм Тигіпком;

 

  • 5 січня, вівторок - між Анатолієм Гриценком та Олександром Пабатом;

 

  • 11 січня, понеділок - між Людмилою Супрун та Інною Богословською;

 

  • 12 січня, вівторок - між Олександром Морозом та Олегом Тягнибоком;

 

  • 13 січня, середа - між Петром Симоненком та Олегом Рябоконем;

 

  • 15 січня, п'ятниця - між Михайлом Бродським та Василем Противсіх.

 

А 14 січня, у четвер, відбудеться сольний виступ Сергія Ратушняка, у якого немає пари.

 

ОК. Можна довго і справедливо іронізувати з української системи виборчих теледебатів, яка зводить кандидатів у пари за казна-яким принципом, незважаючи на їхні ідеологічні настанови, рейтинг, здатність реально впливати на політичні процеси в країні тощо. А відтак - і зрозуміти тих, хто не хоче гратися в дурнуваті ігри без правил.

 

Бо про що дебатувати реальному політику із Противсіхом чи Ратушняком? Це так, якби далекого вже 1980-го року Рональда Рейгана, скажімо, поставили дискутувати з Ґесом Холом (був такий лідер Компартії США, який регулярно висувався на президентських виборах на гроші Кремля, тобто радянських громадян, і так само регулярно набирав свої нуль-нуль скільки-то відсотків голосів). І хоча неучасть кандидатів у теледебатах - це не зовсім демократично, але вітчизняна форма теледебатів на Національному телебаченні - це взірцева охлократія вітчизняного зразка.

 

Але мова зовсім не про те.

 

Мене дуже цікавить, що б робила Центральна виборча комісія і Національне телебачення, якби всі кандидати на президента погодилися взяти участь у теледебатах? Адже якщо йдеться про рівні умови, ці дебати мають відбутися в однаковий час у будні дні. Але ж у січні перед першим туром голосування залишилося вільними тільки два дні (якщо не рахувати «половини» 14 січня) - 6 і 8.

 

Так от: невже ж би ставили чиїсь дебати в ефірі на вечір 6 січня, а якщо ставили, то чиї саме?

 

Справа в тому, що Україна традиційно взагалі-то начебто є країною із християнською культурою. За різними соціологічними опитуваннями, від 60% до 80% населення відносить себе до різних християнських конфесій або позацерковних християн. Й абсолютна більшість українських християн відзначає релігійні свята згідно з календарем, за яким саме у післяноворічні тижні «прийдуть до тебе три празники в гості...» А ще як за традицією, так і за церковними канонами у ці дні палкі політичні дебати - з неминучими взаємними звинуваченнями, образами, а мо' й матюками неприпустимі...

 

От тому мене і цікавить: якби всі кандидати зголосилися до теледебатів, кого б поставлено було на Святвечір, щоб створити відповідний, точніше, вщент невідповідний і гріховний настрій?

 

Утім, на Меланку, себто на Щедрий вечір, вже маємо пару: Симоненко-Рябоконь. Петро Миколайович позиціонує себе в останні роки в якості чи не головного охоронця традиційного православ'я, тож його поява на телеекранах з неминучими для цього персонажа викривальними промовами на адресу «націоналістів» та «буржуїв» виглядає злим фарсом. Про Рябоконя майже нічого не знаю, він може (і має право!) бути атеїстом чи сонцепоклонником, але ж Україна начебто має якісь там християнські традиції, чи не так? І ці традиції взагалі-то варто поважати, чи тепер захищають тільки права геїв та афроамериканців, а християни-українці - то люди, не варті уваги?

 

Чи, може, ці персонажі справді органічно сприйматимуться як учасники святкових дійств? Тільки хто з них чорт, хто циган, а хто коза? Чи слід розглядати цю пару вкупі із сольним виступом Сергія Ратушняка 14 січня, на святого Василя, - і вже тоді розподіляти згідно із мірою глупоти (чи, може, розуму) кожного учасника ролі поміж них?

 

А на додачу, якщо не всі забули, перші дні Нового року, до Різдва Христового, - це закінчення посту (званого «пилипівським»). А піст - це не дієтичні вправи для поліпшення здоров'я, це час для очищення духу від суєтності та гріховності, час переосмислення людиною своїх учинків. А тут, прости Господи, політчортики, а чи відьмачки у телевізорі щовечора. Чи, може, вмикати теледебати варто тільки атеїстам, буддистам та мусульманам з юдеями? Чи всі Церкви, разом узяті, вже готові взяти гріх на себе?

 

Ні, якийсь абсурд виходить. Або Україна - зовсім не держава з питомо християнськими традиціями, або ці традиції тільки демонстративні, щоб лоба кілька разів на рік перехрестити і крашанку з'їсти, або хтось дуже жорстоко познущався з українців. Боюся, втім, що цей таємничий «хтось» - це так само традиційна українська дурість, утілена в кількох чиновницьких постатях. Бо ж особисто мені не доводилося чути, щоб десь у Європі чи Америці фініш виборчої кампанії припадав на Різдвяні свята. Схоже, Україна й тут унікум...

 

Зрозумійте мене правильно: я не належу до релігійних фундаменталістів, але вважаю, що існують певні норми, яких слід дотримуватися, і межі, що їх не варто переходити.

 

Зрозуміло, що ЦВК стала бранкою певних законодавчих норм, телевізійники і кандидати - бранцями ЦВК, і так далі, і таке інше. Але ж крім щоденної суєти, крім пошуку хліба і видовищ, існують інші, вищі за буденність, цінності, і коли ці вартості от так мимохідь, заради політичної доцільності профануються, - втрачається щось дуже цінне. Може, назавжди.

 

Ілюстрація - profkom.fizteh.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37126
Читайте також
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 627
21.06.2010 12:35
Сергій Грабовський
, ля «Детектор медіа»
36 539
06.05.2010 08:44
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
35 966
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 728
10.03.2010 10:19
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 713
01.02.2010 12:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 839
18.01.2010 15:27
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
12 501
11.01.2010 12:22
Татьяна Негода, «Газета по-киевски»
17 347
11.01.2010 11:49
Алексей Мустафин, «Профиль»
15 272
06.01.2010 16:31
Євген Магда, «Главред»
37 918
29.12.2009 14:49
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
29 545
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду