Ефект Стрейзанд — Медведчука

20 Жовтня 2020
3669
20 Жовтня 2020
15:26

Ефект Стрейзанд — Медведчука

3669
Ефект Стрейзанд — Медведчука

Існує соціально-психологічне явище, відоме як ефект Стрейзанд. Тепер його цілком можна називати ефектом Стрейзанд — Медведчука.

На початку нульових років видатна акторка та співачка Барбра Стрейзанд подала до суду позов із вимогою видалити з певного сайту фотографію каліфорнійського узбережжя, на якому серед десятків будинків було видно й її будинок, і сплатити їй компенсацію за порушення права на приватність.

Результат: якщо до цього кількість переглядів злощасної фотографії вимірювалася в буквальному сенсі одиницями, то після подання позову кількість переглядів сягнула кількох сотень тисяч. Ба більше: повідомляючи новину про позов, численні ЗМІ вміщували цю фотографію як ілюстрацію.

Вимагаючи заборонити фотографію, Барбра Стрейзанд лише зробила їй найпотужнішу рекламу.

А все дуже просто: до того про існування фотографії знали лише відвідувачі спеціального дослідницького сайту; Стрейзанд не лише поширила знання про її існування серед широкої публіки, але й зробила наявність фотографії топновиною.

Рівнісінько те саме трапилося з нашим Віктором Медведчуком.

Інформація про його адвокатування на суді над Василем Стусом є відомою дуже давно. Уперше вона набула широкого розголосу ще за тих часів, коли Медведчук перебував на посаді глави Адміністрації президента за президентства Леоніда Кучми. Тобто понад п'ятнадцять років тому. Про це повідомляли десятки ЗМІ, й відтоді час від часу про цей факт згадують.

І практично всі, кого могла зацікавити книга Вахтанга Кіпіані, про роль Медведчука на судовому процесі проти Стуса давно вже знають. Сам цей факт для них — далеко не відкриття, усе решта — деталі. Навіть більше: радше за все, про нього знають усі, хто знає, хто такий Василь Стус. За межі цього кола людей книга Вахтанга Кіпіані навряд чи коли-небудь вийшла б.

Тепер же й люди, яким дотепер ім'я Стуса нічого не казало, знають про те, яку роль зіграв на тому процесі Медведчук. Новина про заборону книги сама по собі збільшила цікавість, і цитати з книги, проти яких виступив Медведчук, дуже широко розійшлися.

От і весь результат заборони.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3669
Читайте також
24.10.2020 11:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 326
20.10.2020 10:30
Максим Буткевич
для «Детектора медіа»
3 447
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду