Комітет свободи слова хоче провести засідання з представниками Кіпіані й Медведчука

Комітет свободи слова хоче провести засідання з представниками Кіпіані й Медведчука

4 Листопада 2020
1785
4 Листопада 2020
17:25

Комітет свободи слова хоче провести засідання з представниками Кіпіані й Медведчука

1785
За словами Нестора Шуфрича, адвокат журналіста вже підтвердив, що не проти такого засідання.
Комітет свободи слова хоче провести засідання з представниками Кіпіані й Медведчука
Комітет свободи слова хоче провести засідання з представниками Кіпіані й Медведчука

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова хоче провести засідання щодо рішення суду заборонити книгу «Справа Василя Стуса» з представниками автора книги Вахтанга Кіпіані та народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука. Про це повідомляє «Українська правда».

Питання щодо заборони книги члени Комітету свободи слова мали розглянути 4 листопада, однак вирішили його відкласти та запросити представників пана Кіпіані та нардепа від ОПЗЖ.

Керівника Комітету, народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Нестор Шуфрич сказав, що адвокат журналіста вже підтвердив, що не проти такого засідання.

Крім того, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко 4 листопада повідомив, що за власні кошти придбав новий наклад книги про «Справу Висиля Стуса», який відправить до національних та обласних бібліотек, серед них: Донецька обласна бібліотека для дітей, Обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.Чижевського, Луганська обласна універсальна наукова бібліотека, Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека, Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І.П.Котляревського, КЗ «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара», Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка, Публічна бібліотека імені Лесі Українки, м. Київ, Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого,  Одеська національна наукова бібліотека, Харківська державна наукова бібліотека ім В.Г. Короленка, Національна історична бібліотека України, Державна бібліотека України для юнацтва.

Нагадаємо, 29 серпня 2019 року журналіст Вахтанг Кіпіані повідомив, що голова політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук подав проти нього та видавництва Vivat позов про захист честі, гідності та ділової репутації через книгу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР». Перше засідання по цій справі відбулося в Дарницькому суді 2 жовтня 2019 року.

Віктор Медведчук сказав, що подав до суду позов із вимогою заборонити книгу журналіста Вахтанга Кіпіан через те, що інформація в книзі нібито не відповідає дійсності. Видавництво Vivat вважає позов Медведчука спробою прямого тиску на свободу слова в Україні.

Дарницький районний суд Києва 19 жовтня 2020 року заборонив розповсюджувати книги журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу Віктора Медведчука. Суд вважає, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність і мають бути видалені з книги. А саме:

  • «... чи була можливість у Стуса обрати "менше зло". Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»;
  • «...Медведчук на суді визнав, що всі "злочини", нібито вчинені його підзахисним, "заслуговують на покарання"»;
  • «... він (мається на увазі Віктор Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?...»;
  • «...розпинав поета (мається на увазі Василя Стуса) – призначений державою адвокат Медведчук»;
  • «...шістка комуністичної системи Медведчук…»;
  • «злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?».

Водночас фразу «... син поліцая…» в книзі суд дозволив залишити.

Видавництво Vivat та Вахтанг Кіпіані оскаржуватимуть рішення суду.

Прессекретар Віктора Медведчука Олег Бабанін вважає, що депутату від ОПЗЖ вдасться виграти й в Апеляційному суді. Натомість захисник автора книги В’ячеслав Якубенко сказав, що рішення суду виходить за рамки позовних вимог, тому буде скасоване в апеляційній інстанції.

Незалежна медійна рада вважає, що рішення суду виходить за межі позовних вимог, неправильно кваліфікує контент, встановлює цензуру та порушує принципи розумності.

Офіс президента України 19 жовтня повідомив, що здивований деякими формулюваннями в рішенні суду Києва та нагадав, що цензура в Україні заборонена Конституцією, тому дослідження історії не можуть обмежуватися «через емоції окремих учасників подій минулого, незалежно від сьогоднішнього статусу та політичної позиції цих учасників».

У соцмережах після рішення суду розпочався флешмоб на підтримку книги про Стуса. Пропонується купувати книжку та писати про неї під тегами  #ПідтримайСправуСтуса та #ВсіхНеЗасудиш. 20 жовтня під Печерським районним судом Києва відбулася акція протесту проти рішення суду: активісти влаштували публічні читання при свічках. 

Видавництво Vivat перерахує виданню «Історична правда» 5% від продажів нового накладу книг журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» – це 200 тисяч гривень. У новому накладі книги журналіста на форзацах надрукували рішення Дарницького районного суду Києва та передмову укладача книги пана Кіпіані. Крім того, Vivat та аудіокнигарня АБУК випустять адаптовану аудіоверсію книги «Справа Василя Стуса». Озвучить аудіокнигу актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв, який 12 вересня 2020 року став лауреатом премії імені Василя Стуса.

Фото: Vivat / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1785
Читайте також
24.10.2020 11:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 297
20.10.2020 15:26
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
3 647
20.10.2020 10:30
Максим Буткевич
для «Детектора медіа»
3 407
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду