Міністр культури та Львівська облрада хочуть закупити книжки про Василя Стуса для бібліотек

Міністр культури та Львівська облрада хочуть закупити книжки про Василя Стуса для бібліотек

20 Жовтня 2020
2018

Міністр культури та Львівська облрада хочуть закупити книжки про Василя Стуса для бібліотек

2018
Львівська облрада планує закупити 3500 примірників книги.
Міністр культури та Львівська облрада хочуть закупити книжки про Василя Стуса для бібліотек
Міністр культури та Львівська облрада хочуть закупити книжки про Василя Стуса для бібліотек

Міністр культури та інформаційної політики Олександра Ткаченко та Львівська обласна рада повідомили про намір закупити книжки журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», щоб передати їх бібліотекам.

«МКІП рекомендує книгу до читання. І поки справа буде в апеляції – особисто закуплю частину накладу для національних бібліотек», – написав пан Ткаченко на своїй сторінці в Facebook.

Zaxid.net пише, що Львівська обласна рада закупить 3500 примірників книги про Василя Стуса для бібліотек і шкіл Львівщини й Луганщини. Таке рішення ухвалила президія облради 19 жовтня.

«Ми хочемо провести відкриті торги на закупівлю 3,5 тис. примірників цієї книжки. Я мав розмову з видавництвом, воно готове на середину листопада їх надрукувати. Ціна книжки 260 грн, саме таку ціну ми поставимо на торги. Сьогодні буде оприлюднено проєкт рішення змін обласного бюджету», – розповів голова облради Олександр Ганущин.

Як писав ДМ, Дарницький районний суд Києва 19 жовтня заборонив розповсюджувати книги журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу Віктора Медведчука. Суд вважає, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність і мають бути видалені з книги. А саме:

  • «... чи була можливість у Стуса обрати "менше зло". Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»;
  • «...Медведчук на суді визнав, що всі "злочини", нібито вчинені його підзахисним, "заслуговують на покарання"»;
  • «... він (мається на увазі Віктор Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?...»;
  • «...розпинав поета (мається на увазі Василя Стуса) – призначений державою адвокат Медведчук»;
  • «...шістка комуністичної системи Медведчук…»;
  • «злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?».

Водночас фразу «... син поліцая…» в книзі суд дозволив залишити.

Видавництво Vivat та Вахтанг Кіпіані оскаржуватимуть рішення Дарницького райсуду Києва в апеляції.

Прессекретар Віктора Медведчука Олег Бабанін вважає, що депутату від ОПЗЖ вдасться виграти й в Апеляційному суді. Натомість захисник автора книги В’ячеслав Якубенко сказав, що рішення суду виходить за рамки позовних вимог, тому буде скасоване в апеляційній інстанції.

Офіс президента України 19 жовтня повідомив, що здивований деякими формулюваннями в рішенні суду Києва та нагадав, що цензура в Україні заборонена Конституцією, тому дослідження історії не можуть обмежуватися «через емоції окремих учасників подій минулого, незалежно від сьогоднішнього статусу та політичної позиції цих учасників».

Крім того, у соціальних мережах після рішення суду розпочався флешмоб на підтримку книги Вахтанга Кіпіані про Василя Стуса. У межах флешмобу  пропнують купувати книжку та писати про неї під тегами  #ПідтримайСправуСтуса та #ВсіхНеЗасудиш. Видавництво Vivat повідомило, що всі примірники «Справи Василя Стуса» розкупили «за лічені хвилини» після рішення суду, тому видавництво вирішило додрукувати 3 500 примірників. 

Нагадаємо, 29 серпня 2019 року журналіст Вахтанг Кіпіані повідомив, що голова політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук подав проти нього та видавництва Vivat позов про захист честі, гідності та ділової репутації через книгу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР». Перше засідання по цій справі відбулося в Дарницькому суді 2 жовтня 2019 року.

Видавництво Vivat вважає позов Медведчука спробою прямого тиску на свободу слова в Україні.

Віктор Медведчук сказав, що подав до суду позов із вимогою заборонити книгу журналіста Вахтанга Кіпіан через те, що інформація в книзі нібито не відповідає дійсності. Віктор Медведчук посилається на дев’ять епізодів з книги, яка містить 688 сторінок.

6 липня 2020 року генеральна директорка видавництва Vivat Юлія Орлова заявила про спроби прямого тиску на свободу слова й друку в Україні з боку народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука, який подав позов проти журналіста Вахтанга Кіпіані та видавництва через книгу про Василя Стуса. 

Фото: Vivat 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2018
Читайте також
20.10.2020 15:26
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
3 647
20.10.2020 10:30
Максим Буткевич
для «Детектора медіа»
3 407
10.09.2019 10:30
Ігор Грабович
для «Детектора медіа»
4 788
06.09.2019 15:31
Андрій Кокотюха
«Детектор медіа»
10 823
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду