До звання «кум Путіна» Портнов не дотягує, але NewsOne його

До звання «кум Путіна» Портнов не дотягує, але NewsOne його

31 Серпня 2018
2479
31 Серпня 2018
11:30

До звання «кум Путіна» Портнов не дотягує, але NewsOne його

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
2479
У Фейсбуку хтось пожартував: а чого так багато про Андрія Портнова пишуть? Він помер?
До звання «кум Путіна» Портнов не дотягує, але NewsOne його
До звання «кум Путіна» Портнов не дотягує, але NewsOne його

Насправді колишній заступник голови Адміністрації Президента часів Януковича Портнов, який іще раніше очолював юридичну службу Юлії Тимошенко, живий і дуже жвавий. Навіть узяв у користування цілий телеканал NewsOne. Його передав йому в оренду на три роки батько народного депутата Євгена Мураєва Володимир. Ще раніше син передав канал батькові у власність.

Але така, дещо плутана, історія з переходами власності не ввела в оману патріотичну громадськість і тема просто «підірвала» соціальну мережу. Разом із фактом очевидного впливу кума Путіна Віктора Медведчука на канал «112» усе це виглядає взагалі як вибухова суміш. Існує небезпека, що, маючи два інформаційні канали в управлінні, та ще й величезний «Інтер» на додачу, колишні та проросійські візьмуть реванш і здадуть Путіну Україну без бою.

До певного часу канал «112» був більш-менш збалансованим. Після того, як канал опинився під контролем людей Медведчука, цей баланс «поплив». Це добре видно за підбором експертів та кількості згадок про самого Віктора Володимировича, і якщо процес не зупиниться, з часом «112» перетвориться на відвертий рупор російської пропаганди.

Втім, інтерв’ю нового власника своєму ж телеканалу дає підстави сумніватися, що все буде аж так для нього успішно. Коли демонізований Медведчук відкрив рота, то вся його демонізація розвіялася як дим. Він примітивно повторив тези російської пропаганди, з яких в Україні не сміються хіба що ті, хто досі вірить у «русскій мір». А таких лишилося не так уже й багато.

Крім того, пам’ятаємо, Медведчук одного разу вже просував російський порядок денний і тоді бездарно програв. Згадайте лише блок «Не так!», який був спрямований проти НАТО й не пройшов до Верховної Ради. Його власна партія СДПУ(о) також завіялася в небуття. Відверта лобова проросійська пропаганда ніколи не приносила успіхів політичним силам в Україні.

Важче зрозуміти, чому здійнявся шум навколо Портнова. Канал стане проросійським? Так його до недавнього часу власник народний депутат Євген Мураєв, як справжній фрик від журналістики, розповідав про Революцію гідності як про «державний переворот», поширював байки про громадянську війну на Донбасі та висловлювався про те, що російський політв’язень Олег Сенцов є терористом, транслював маячню від Кремля тощо. В цьому плані мало що зміниться.

На канал ходитимуть критики влади? Так Юлія Тимошенко й так не виходить із нього, виголошуючи монологи про те, що українська влада «зацікавлена» у війні. Крім неї, інші пропагандисти миру за будь-яку ціну теж залишатимуться там частими гостями. В цьому плані теж нічого не зміниться.

Правда, є один цікавий нюанс, про який варто згадати. Ще у травні 2015 року у пресі з’явилася інформація про відновлення співпраці Портнова з Тимошенко. Нагадаю, що саме вона привела його за списками свого блоку до парламенту, але після поразки її на виборах президента 2010 року він подався на службу до Януковича.

До новини про відновлення співпраці можна було би поставитися скептично через маловідомість джерела. Але там ще понад три роки тому пройшло повідомлення про «Конституцію від Тимошенко» з пропозицією канцлерської республіки на зразок німецької. І цей проект, нібито на завдання Кремля, у співпраці з кремлівським ставлеником Валерієм Зорькіним готував той-таки Андрій Портнов.

А от нещодавно про саме такий проект Конституції ми почули від Тимошенко. Цей факт змушує серйозніше поставитися до такої загрози. Тим більше, саме його група юристів готувала сумновідомий газовий договір 2009 року, який тодішня прем’єрка підписала з вигодою для Москви. Можливо, в цьому причина передачі каналу під контроль саме Портнову? Його вже давно сприймають там як свого.

Портнов повідомив про привласнення каналу з незрозумілим пафосом. В інтерв’ю одній із проросійських інформаційних помийок розповів, що він вважає Петра Порошенка кримінальним злочинцем, нікому не дозволить впливати на політику каналу, до жодних дзвінків не дослухатиметься, дасть журналістам право критикувати кого завгодно й навіть поблажливо запропонував критикувати його самого.

До цих слів можна поставитися хіба що з іронією. Адже навряд чи у Кремлі думають про свободу для журналістів. Так що ця балаканина розрахована на невибагливого споживача інформації.

Колишні соратники Портнова по Блоку Юлії Тимошенко нагадали, що він так пафосно поводився завжди. Він безцеремонно і грубо критикував Ющенка, так само поводиться і щодо Порошенка. Правда, щодо Януковича чомусь завжди тримав язика за зубами, улесливо усміхаючись. Колишні партнери по парламенту кажуть, мовляв, Портнов завжди хоче виглядати справжнім пацаном-мачо й тому постійно продукує «круті», як йому здається, меседжі.

Чим вам не другий Медведчук? Такий самий пафосний і безцеремонний. Щоправда, до звання «кум Путіна» він не дотягує, але в нього все ще попереду — NewsOne на три роки його.

Ось яке спостереження виклав у себе на ФБ економічний аналітик Борис Кушнірук: «Раніше фінансуванням цих телеканалів займались ті чи інші біглі “регіонали”. Десь за згоди та під контролем високопосадовців Кремля. Але все ж таки, це було фінансування саме цих “біженців”. Зрозуміло, що в цьому випадку вони мали можливість грати власні ігри та мати власні інтереси щодо того, кого та на яких умовах інформаційно підтримувати. З осені ж починається активна стадія президентських виборів. Тому контроль за інформаційною політикою цих каналів на себе повністю перебирає Кремль. Саме вони у цьому випадку і опікуватимуться фінансуванням. Головним відповідальним за це, цілком логічно та очевидно, стає Медведчук. Тому і вибудовують чітку вертикаль підлеглості, де поточний контроль за інформаційною політикою телеканалів забезпечуватимуть особи, напряму пов'язані з ним. Цілком ймовірно, що “несподівані” зміни у найближчі місяці відбудуться і у керівництві “ZIK”. Принаймні мене це не здивує. Власники “1+1” та “Інтер” хоча і гратимуть в інтересах Мордору, але при цьому зберігатимуть за собою контроль за цими телеканалами. Те що на цих президентських виборах “NewsOne”, “112”, “1+1”, “ZIK”, та щонайменше у другом турі “Інтер”, підтримуватимуть Тимошенко, навряд чи у когось виникають сумніви. Путін і Медведчук свою ставку на президентських виборах в Україні зробили, і вже дуже давно. Для них обох — це мабуть остання спроба знищити державність України, як таку. Тому бійка буде неймовірно жорстока».

Лишається питання до тих політиків, які позиціюють себе як патріоти. Чи прийде скористатися портновсько-російським ресурсом Анатолій Гриценко? Чи побачимо там Олега Тягнибока? Про Тимошенко питань немає — вона там буде.

Фото: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2479
Читайте також
29.08.2018 19:19
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
10 498
24.01.2018 16:55
Владислав Демченко
для «Детектора медіа»
3 430
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
2056 дн. тому
Юрий Луканов умер 31 августа 2018 года. Вечная память. Соболезнования семье и близким
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду