Сеанс самовикриття в «Українському форматі» як рупора контрреволюції та російської пропаганди

Сеанс самовикриття в «Українському форматі» як рупора контрреволюції та російської пропаганди

1 Грудня 2017
5012
1 Грудня 2017
18:25

Сеанс самовикриття в «Українському форматі» як рупора контрреволюції та російської пропаганди

5012
29 листопада ток-шоу остаточно показало справжнє обличчя каналу NewsOne і чиї темники використовують його ведучі.
Сеанс самовикриття в «Українському форматі» як рупора контрреволюції та російської пропаганди
Сеанс самовикриття в «Українському форматі» як рупора контрреволюції та російської пропаганди

Політичне ток-шоу «Український формат» в ефірі каналу NewsOne існує не так давно, лише з 15 листопада, але вже встигло "потішити" глядача скандалами. Тут або Вадим Рабинович звинувачує Михайла Саакашвілі, що той привіз грузинських снайперів на Майдан під час Революції гідності, які й розстрілювали протестувальників, або гості зі студії виходять на знак протесту.

Варто зауважити: Василь Голованов з темою грузинських снайперів розібрався 30 листопада під час свого «Великого вечора», гостем якого був колишній голова СБУ Ігор Смешко. Гість, відповідаючи на запитання глядача про італійський фільм, що майданівців нібито розстрілювали грузинські та литовські снайпери, сказав: фільм про грузинських снайперів – класична дезінформація.

Але в свідомості глядача, навіть якщо припустити, що аудиторія різних програм каналу хоч на якусь частину співпадала, факт спростування, зроблений у вигляді короткої відповіді на запитання з папірця, не переважить сенсаційної заяви пана Рабиновича в ефірі політичного ток-шоу.

29 листопада, під час обговорення європейського вибору України, стався вже згаданий інцидент, коли п'ятеро з шести гостей покинули студію на знак протесту проти слів Євгена Мураєва, який назвав Майдан 2013-14 років державним переворотом. Точніше, темою програми стала 4-та річниця Революції гідності та наслідки для України європейського вибору.

На подіумі нібито дискутували голова Європейської партії Микола Катеринчук і голова політради партії «За життя», він же офіційний власник каналу NewsOne Євген Мураєв, колишній народний депутат від ПР.

Чому нібито? Ну, тому, що пан Мураєв був шалено агресивним у своїй антиєвропейській та антимайданівській риториці. Протистояти фанатикові завжди дуже складно, бо його ніщо не зможе похитнути в вірі. Навіть якщо це віра в рептилоїдів чи будь-яка інша конспірологія.

Вся друга частина «Українського формату», присвячена річниці Євромайдану, який, за словами ведучих Тіграна Мартиросяна та Василя Голованова, не кажучи вже про їхнього безпосереднього шефа Мураєва, був просто способом зміни облич у владі, не змінивши систему, стала суцільним скандалом.

Але вона нарешті показала справжнє обличчя каналу NewsOne і чиї темники використовують його ведучі.

Спочатку ніби ніщо не провіщало скандалу. Микола Катеринчук і Євген Мураєв обмінялися репліками щодо вектору України. Причому перший обстоював правильність європейського вибору, а другий робив наголос на тому, що влада обдурила народ, підмінивши вибір цінностей вибором способу життя.

Вчепився власник NewsOne за слова візаві, який описав ідилічну картинку життя європейських пенсіонерів, котрі за чашечкою кави обговорюють, куди поїдуть наступними вихідними – до внуків у Мілан чи ще кудись.

Уже в цій вступній промові Євген Мураєв відверто назвав Майдан «такой себе формой госпереворота», але на його слова тоді чомусь жоден із тих, хто згодом вийшов зі студії (народний депутат від БПП Світлана Заліщук, «свободівець» Юрій Левченко, Альона Шкрум із фракції «Батьківщина», Леонід Ємець від «НФ» і Тетяна Острикова з «Самопомочі») уваги не звернув.

Революцію гідності називають державним переворотом відомо де й відомо хто, адже цю тезу вже чотири роки поспіль невтомно озвучують у Кремлі. Те, що її в прямому ефірі нібито українського телеканалу повторив голова політради теж нібито української партії «За життя», нарешті відверто переконало громадськість, які ідеї сповідує й пропагує цей ресурс.

Але, якби не бекстейдж «Відеотеки», яка знімала репортаж про залаштункове життя «Українського формату», можливо, «єврооптимісти» таки досиділи до кінця ток-шоу.

Журналісти «Відеотеки» зустріли в коридорах «Українського формату» Володимира Грановського, політтехнолога, якому приписують авторство тези про поділ українців на три сорти під час президентських виборів 2004 року. Та який співпрацював і, скоріше за все, співпрацює й зараз, з Медведчуком та Фірташем, адже про координування  принаймні деяких «смыслов» у редполітиці «Інтера» через контакти Грановського з топ-менеджером каналу «Інтер» Анною Безлюдною  в медіа спільноті вже кажуть досить довгий час.

На запитання журналістів «Відеотеки» відповів й сам Євген Мураєв, що ж тут робить фігурант справи про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів – мовляв, Володимир Грановський є консультантом проекту. Є ним, як виявилося зі слів креативного продюсера, і В'ячеслав Піховшек. Це на додачу до власної авторської програми, яку той веде на каналі NewsOne.

Всю цю інформацію журналісти «Відеотеки» донесли до Світлани Заліщук, яка й озвучила її після того, як Євген Мураєв продовжив спекулювати на темі Євромайдану, сказавши, що Україну ніхто в Європу не візьме й ніколи її там не чекали.

Ба більше, пан Мураєв статистику Світового банку про економічне падіння України пояснив не тим, що ми втратили 20% економіки через анексію Криму та окупацію частини Донбасу, а саме підписанням угоди про Асоціацію з Євросоюзом.

Все-таки є речі, які виходять за рамки дискусії. І є червоні лінії, які не рекомендується переходити навіть у найзапекліших диспутах. Одна з таких - оцінка Майдану. Якщо ти без тіні сумніву називаєш Революцію гідності (хай навіть вона й не була революцією) державним переворотом, то, мабуть, твоє місце не на українському, а десь на російському телебаченні.

Треба віддати належне «єврооптимістам» - вони ще досить довго трималися, намагаючись пояснити власнику NewsOne, що Майдан стояв за свободу й справедливість, а не за євроінтеграцію. Принаймні, починаючи з 30 листопада, після побиття студентів, це вже було повстання проти злодійської влади.

Коли пан Мураєв почав доводити, що нас у Європі ніхто не чекає, Світлана Заліщук досить терпляче розповіла, що вступ до ЄС – це право будь-якої європейської країни, і після 2004 року 10 держав це зробили, хоча більшості знадобилося багато років, аби виконати всі критерії для такого кроку.

Але Мураєв гнув своєї, й коли він сказав, що вважає Майдан державним перевороту, а це сталося після слів пані Світлани про «консультантів» ток-шоу: «Ви долучаєте (до програми «Український формат». – Авт.) людей, причетних до системи, проти якої стояв Майдан», зі свого місця піднявся Юрій Левченко. Депутат сказав, «Або Мураєв вибачається за свої слова, або я йду».

Позаяк Мураєв навіть не думав вибачатися, депутат-«свободівець» покинув студію слідом за Світланою Заліщук. Обурився на слова Мураєва й Леонід Ємець, який закричав: «Якщо ви таке собі дозволяєте, нам не місце в студії!».

Зреагувала й Альона Шкрум, яка своє бажання покинути шабаш відьом аргументувала так: те, що тут відбувається, повертає країну назад, і вона просто не бажає легітимізувати думку про Майдан як державний переворот своєю присутністю.

Тим часом Євген Мураєв не зупинився й узяв за адвоката в своєму твердженні про державний переворот під час Майдану вікіпедію, прочитавши визначення держперевороту.

Коли він із захватом, гідним кращого застосування, перелічував ознаки перевороту («Захват админзданий был?» - «Был!»; «угроза жизни представителям власти была?» - «Была!»), студія, ті самі «150 всі Україна», гаряче підтримувала кожне речення нестримними оплесками, що місцями переходили в овації.

І ця масова підтримка глядачів справжньої контрреволюції – мабуть, найстрашніше з усього, що сталося в студії «Українського формату» 29 листопада.

Загадка глядача каналу NewsOne, який завжди голосує в опитуваннях усіх тамтешніх програм так, як потрібно їхнім ведучим в особах Ганни Герман, Євгена Червоненка, Максима Гольдарба чи Вадима Рабиновича, ще потребує свого дослідження.

Мені шкода, що «єврооптимісти» покинули студію «Українського формату», хоча суто емоційно я їх розумію – коли говорив Мураєв, мені особисто хотілося поцілити в телеекран якимось важким предметом.

Але проблема в тому, що ті, хто лишилися, Микола Катеринчук і Сергій Мельничук, навіть не посміли заперечити очевидну маніпуляцію Євгена Мураєва.

Тим часом, спростувати її можна було буквально кількома словами учасників Майдану, серед яких були всі народні депутати від тодішньої опозиції.

По-перше, в Києві протестувальники не захоплювали державних будівель – ані Адміністрації президента, ані Кабміну чи Верховної Ради. Ба більше, на момент найбільшого протистояння в Києві залишався єдиний легітимний орган влади в Україні – Верховна Рада, і саме вона ухвалила постанову про припинення кровопролиття 20 лютого, а 22 лютого, коли Віктор Янукович так і не відгукнувся на прохання парламентарів прийти до ВРУ, більшістю голосів встановила, що президент України Янукович у неконституційний спосіб самоусунувся від здійснення конституційних повноважень та є таким, що не виконує свої обов’язки, призначивши дату виборів Президента України на 25 травня 2014 року.

І аж за рік, 4 лютого 2015 року, позбавила Віктора Януковича звання Президента України.

Нинішні президент України, міністри та народні депутати, попри всі твердження маніпуляторів-контрреволюціонерів з каналу NewsOne, отримали свої повноваження не внаслідок перевороту, якого не було, а через інститут виборів, визнані всією міжнародною спільнотою.

Але панове Катеринчук і Мельничук не заперечили жодної тези Євгена Мураєва, вже самим фактом своєї присутності в студії, як правильно сказала Альона Шкрум, легітимізувавши його тезу про Революцію гідності як державний переворот.

29 листопада на очах притомних глядачів у студії «Українського формату» відбулося самовикриття NewsOne. Якщо перед тим можна було хіба що підозрювати ведучих та експертів-політиків у роботі за темниками російської пропаганди, то минулої середи стало зрозуміло: канал NewsOne – це рупор хімічно чистої, дистильованої контрреволюції й російської пропаганди.

І свобода слова тут ні до чого, бо поняття «державна зрада» як кримінальний злочин ще ніхто не скасовував.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5012
Читайте також
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Olga
2307 дн. тому
"НЕвже Ользі подобався режим Януковича?" 1) Подобається-не подобається - це не та категорія, якою виміряють президентів та способи їх відсторонення від влади. Я намагалася, до речі, з'ясувати у деяких замайданних знайомих: чим особисто тобі не подобається Янукович? - Ну, не знаю - просто не подобається, і все, - відповідали мені. - А Азаров, - питалася я. Про Азарова та його роботу взагалі ніхто нічого конкретного сказати не міг. Тому, подобається-не подобається - це як на ромашці гадати. А я, наприклад, знала, чому МЕНІ особисто "не подобався" Янукович і вся його рать. 2) Так, абсолютно "не подобався". Його невігластво, боягузтво та безконтрольний розпродаж країни. І своїм, і зовнішнім покупцям. Але він не був "людожером", до речі. На відміну від... Мало того, я постійно у розмовах з друзями, які були тоді задоволені своїм життям, доводила, що, виїхавши за кордони Києва життя здається геть іншим: село вимирає, містечка вимирають, люди бідують без роботи, без належної медицини, у бюрократії та корупції. Що ніхто не знає, ніхто не читав і не розтлумачив людям популярно про ту горезвісну Асоціацію. І ПР з піною у рота у Шустера кричала про ефемерні європейські цінності і жодного разу ніхто не казав про європейські ціни та нашу, українську ціну, яку кожен з нас заплатить за те, щоб стати сировинним придатком та набирати все більші кредити (не допомогу, а саме кредити!) за нашу землю та наші ліси; за пенсійний вік та геноцидні реформи. Вже потім раптом "експерти" та політики почали нам казати, що ніхто нічого не дасть нам просто так, що за все потрібно платити! Тільки платити будемо ми, прості люди, непомірну ціну. А вони - все одно зостануться в шоколаді, і діти їхні. І так буде завжди. А вони мені казали, що все ок: кожна сільска сім'я, мовляв, кожного літа віїздить до морів, та ще й на власних автівках. І це, на погляд моїх тодішніх друзів, була категорія "класне життя". То чого ж вони тоді поперлися на Майдан, коли їм так все "подобалося"? А я ні - хоча мені навпаки? Тому що: 1) Майдан від самого початку був маніпулятивним та провокативним. Особисто дивилася ефір Шустера, коли Геращенко почала кричати, що "б'ють наших дітей" - коли ще там все було спокійно, а Яценюк відганяв автобус з технікою. А потім таки побили, та, до речі, "дітей" там було не багато, а от радикалів - достатньо. І на Заході за те, що діти вночі вештаються невідомо де, ювенальні товариші позбавили би батьків батьківських прав. 2) кожна притомна людина знала усі ризики, які чекають на країну тоді, коли валять основи державності, закидуючи силовиків молотовим та камінням; коли Черновол розбила скло у авто СБУ під улюлюкання Яценюка - це, Ви вважаєте, нормально? Спробуйте-но зараз таке зробити! І були сценарії і з Донбасом, і з Кримом - і т.зв. опозиція не могла про це не знати, але все одно, заради власної влади, пішли на все; і ми все втратили тепер. 3) тому що усі подальші "вуха Булатова" - це була суцільна брехня, нагнітання та просто використання "корисних ідіотів". І все, що коїться з Україною тепер - це все брехня, подвійне дно, це просто знищення країни. От і все. Так що, якщо мені не подобався Янукович, це геть не означає, що потрібно кров'ю людей валити його. Вам подобаються теперішні? Навряд. Але ж нікому не приходить в голову "повстання, на яке має право народ"? Бо боїтеся. А диктатора чомусь не боялися...
Olga
2307 дн. тому
Володимир: "Але я дивлюсь цей канал, бо вони запрошують опозиціонерів, яких на інші канали не пускають." - ага, Володимире, це така свобода після поверження диктатора. І це такі темники - давати висловитися тим, кому на інших каналах слова не дають. Тільки ж детектор медіа теж не про всіх напише.
Володимир
2307 дн. тому
Прочитавши дописи Ольги, хочу спитати: НЕвже Ользі подобався режим Януковича? Хочу сказати, що нинішня влада від нього недалеко пішла.
Olga
2307 дн. тому
Да, и еще: препарируйте-ка лучше высказывания Евгэна Рыбчиньского про тараканов на Донбассе или Антина нашего Мухарьського про несколько видов украинцев. Они, конечно, не политтехнологи, но все же. Если уж быть такими честными. Вот, например, Антин, из последнего? По словам Мухарского, украинское общество делится на несколько видов украинцев. "Начиная с украинцев гибридных, которые являются потомками тех, кто уничтожал украинцев в 30-е годы и т.д. Их дети, преимущественно русскоговорящее население, которое называет себя украинцами, все равно лежит в концепции "русского мира". Того мира, которое принимает российские сериалы, русскую попсу, шансон. Среди таких людей много тех, кто условно выступает за мир", - добавил он. Также он подчеркнул, что это публика тех, кто поет на русском и производит русскоязычный контент. "Я определяю украинцами тех, кто разговаривает на украинском языке", - заключил писатель. А вы так про Грановского тулите, три вида украинцев ему вменяете в каждой статье...
Володимир
2307 дн. тому
Це було повстання народу проти деспотії Януковича. А згідно українського законодавства народ має право на повстання. А власнику каналу взагалі не личить не вилазити з екрану свого каналу. А глядачі хіба представляли всю Україну? Можливо, але я цього не чув. Мабуть, це, симпатики цього каналу. Але я дивлюсь цей канал, бо вони запрошують опозиціонерів, яких на інші канали не пускають. Піховшика не дивлюсь ніколи. Пам"ятаєте одиницю брехні на ТВ - ОДИН Піховшек.
Olga
2308 дн. тому
Что вы все делаете вид, что вы за свободу слова, если она у вас по двойным стандартам, только для своих?! ЗАДОЛБАЛИ УЖЕ СВОИМ ВРАНЬЕМ И ДВОЙНЫМИ СТАНДАРТАМИ! Все свое - это святое, это честное, от души и сердца, а все отличное от своего - это все чуждое, это все вранье и темники за бабки! Вы сами - подлейшие брехуны и диктаторы! Диктатура - у вас внутри сидит. Просто вы сейчас в струе, на волне, у власти - и вам кажется, что так будет вечно. Ни фига. Правда все равно станет очевидной для всех. Так уже было в нашей, и не только, истории. И будут еще валить нынешние памятники, а все сегодняшние "комсомольцы" внезапно станут борцами с самими собой прошлыми, ярыми декоммунизаторами. И отрекутся от того, что сейчас с пеной у рта защищают и возводят в кумиры! Майдан что - священная корова?! Участники что - святые, боги?! Хватит уже, что чинуши на памятник Петлюре в Виннице молятся! Не нужно кремлевской пропаганды, чтобы от этого самому не плеваться! Не надо было рос-ТВ, чтобы плеваться от сцены Нуланд с печеньями для ВВ-шников! Это же позор! Неужели для этого надо темники?! Что за красные линии вы проводите в собственных мозгах? Не пытайтесь их навязать всем, очертите себя своим красным кругом и сидите там, внутри! А во время Майдана не только админздания захватывали, но и оружейные склады, и здание СБУ в Хмельницком, если кто запамятовал, и в Минэнергетики забрались - их тогда Ставицкий прямо террористами назвал. А разве Шустер во время Майдана не запретил официальному представителю власти - да, плохой, но власти! - показать кадры, где радикалы провоцируют и избивают силовиков?! Это что было тогда - свобода слова? Все, что происходило тогда - на вашей, журналюги, совести тоже. И не отмоетесь теперь пафосными словесами. Разожгли и полыхает до сих пор! Вы врали тогда, врете и сейчас, только пафосно зовете это правдой. Это всего лишь - ВАШЕ мнение. Но есть миллионы ИНЫХ мнений. ДРУГИХ - просто других, отличных от вашего. И забудьте уже, ни на кого не действуют ваши "руки Москвы" и "темники Медведчука". Не только вы умеете мыслить, чувствовать, понимать и видеть логику. Да, пожалуй, вы ее и не видите во многом.
Olga
2308 дн. тому
Да, детектор - такие детектор! Как препарируют - прямо почти по каждому вздоху оппонента! Только такое препарирование - какой фанатик и по каким темникам что озвучивает - надо было проводить у Шустера, которого внезапно все забыли почему-то. У Куликова! До Майдана и во время освещения событий на нем! Вот тогда уж фанатели - так фанатели! Брехали как дышали! Людям баки забили. Не учитывали противоположного мнения! А ведь миллионы людей были против, не надо нам 4 года брехать, что все были за, правдолюбцы! Не отмажутся украинские "журналисты" - столько огня налили своими "репортажами", до сих пор пылаем и на дно катимся. И до сих пор - у таких вот наших детекторовцев свобода слова и мнений - это такая себе штукенция для себя самих, внутри своего кружочка, для своих СМИ и своих политиков. Кукушка хвалит петуха за то, что хвалит он кукушку. И все типа классно, европейцы, гидни, аж копец! Если чье-то мнение идет вразрез с их, "европеизированным", "свободолюбивым" мнением - значит, это все темники, значит, это понятно ж чья рука. А что - если СМИ принадлежит кому-то другому прозападному, а то и вообще на гранты штатовские или ес-вские - то ведь противоположная сторона тоже имеет право сказать, что оно работает по темникам ЕС или Госдепа! Разве не так?
Михаил
2308 дн. тому
Слушайте "Детектор медиа" а разве в нашей стране люди не должны иметь своего мнения ? "Кто не за нас тот против нас" или как ? Если я например также считаю что в 2014 году на так называемой "революции достоинства" был именно самый настоящий ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ПЕРЕВОРОТ. И не врите о том что в 2014 году радикалы не захватывали админ. здания в центре Киева и в регионах! НЕ ЗАНИМАЙТЕСЬ РУСОФОБИЕЙ !!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду