«Схеми»: Новий генпродюсер «112 Україна» пов’язаний з Медведчуком, новий власник з Німеччини – продавець уживаних авто

«Схеми»: Новий генпродюсер «112 Україна» пов’язаний з Медведчуком, новий власник з Німеччини – продавець уживаних авто

20 Серпня 2018
6802
20 Серпня 2018
16:27

«Схеми»: Новий генпродюсер «112 Україна» пов’язаний з Медведчуком, новий власник з Німеччини – продавець уживаних авто

6802
Журналісти-розслідувачи припускають, що Едуард Катц лише підставна фігура, яка прикриває перехід каналу у власність Віктора Медведчука
«Схеми»: Новий генпродюсер «112 Україна» пов’язаний з Медведчуком, новий власник з Німеччини – продавець уживаних авто
«Схеми»: Новий генпродюсер «112 Україна» пов’язаний з Медведчуком, новий власник з Німеччини – продавець уживаних авто

У новому розслідуванні програми  «Схеми»(спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу UA: Перший) йдеться про нового власника канала «112 Україна», громадянина Німеччини Едуарда Катца та нового очільника – генпродюсера каналу Артема Марчевського.

Як з’ясували журналісти, пан Катц має інший, окрім каналу «112 Україна», бізнес: він торгує уживаними авто, мешкає у невеличкому селищі Кюнцелль із дружиною та трьома їхніми дітьми та у 2017 році відпочив із сім’єю у Таїланді – він переміг у розіграші, який проводила місцева радіостанція.

«Хоча журналісти "112-го" і презентують жителя німецької глибинки як справжнього нового інвестора телеканалу, та, схоже, Едуард Катц – це новий "лижний інструктор", тобто підставна особа, на яку просто формально записали телеканал при продажу», - йдеться у розслідувані.

Журналістам вдалося поспілкуватися з Катцем, він пообіцяв надати коментарі щодо придбання ним медійного бізнесу в Україні, але згодом перестав відповідати на дзвінки.

Натомість, журналістам вдалося знайти докази зв’язків нового генерального продюсера каналу Артема Марчевського із Віктором Медведчуком, якого в ЗМІ останнім часом неодноразово  називали новим власником каналу. Так, у 2015 році Марчевський брав участь у виборах депутатів до Київської міськради. Тоді він балотувався від партії «Право народу», а першим номером тієї ж партії був Віктор Чорний. Як з’ясували журналісти «Схем», ще у 2013 році Чорний висловлювався від імені «Українського вибору», лідером якого є Віктор Медведчук. Також Чорний є  віце-президентом Федерації бойового самбо в Україні і керівником ТОВ «Детективне охоронне агентство «Шторм» (представники цього ж агенства були пристутні на презентації проекта "1+1" "Танці з зірками", забеспечуючи "підтримку" Оксані Марченко- прим. ДМ).

«Саме на це агентство зареєстровані автомобілі, якими користуються охоронці Віктора Медведчука. Це зафіксували «Схеми» у листопаді 2017 року, коли ці «чорні чоловічки» політика напали на знімальну групу біля аеропорту «Київ» через спробу зафільмувати політика», - йдеться у матеріалі «Схем». Як зауважили журналісти, Чорний, а також дружина Віктора Медведчука Оксана Марченко, останнім часом з’явилися в ефірі «112 Україна» - одразу після призначення нового генпродюсера та змін у власності каналу.

Генеральний продюсер телеканалу «112 Україна» Артем Марчевський під час коментування припинення співпраці телеканала з «Радіо Свобода» прокоментував і розслідування «Схем»:

«Додатковим і несподіваним результатом припинення співпраці між "112 Україна" та "Радіо Свобода" стала друга, вийшла на той самий день, публікація – "Хто купив телеканал "112 Україна"? (Розслідування)". Вона готувалася тим самим ЗМІ, який був незадоволений припиненням співпраці з ним. Це перше, що ставитть під сумнів об'єктивність матеріалу. Іншим таким підтвердженням суб'єктивності "розслідування" служить манера спілкування журналіста, зокрема питання від журналіста "Радіо Свободи" (далі цитата його питання): "Хто вас призначив генпродюсером – Медведчук Віктор чи Чорний Віктор?". Очевидно, що журналіст, який задавав це питання, не допускає третього варіанту, не бажає і не збирається почути відповідь. Я неприємно здивований підходом до підготовки редакції "Радіо Свобода" вказаних матеріалів. Ще раз заявляю, що вони взагалі не відповідають дійсності та грубо порушують журналістські стандарти», – сказав він.

Нагадаємо, що у квітні 2018 року «112 Україна»  назвав кінцевим бенефіціаром громадянина Німеччини Едуарда Катца: 99% власності компанії перейшло до його швейцарської фірми АТ «Плірофоріес АГ».  А у червні замість Сергія Логунова був призначений новий генеральний продюсер каналу Артем Марчевський.

22 червня у інтерв’ю «ДМ» Віктор Зубрицький, колишній креативний продюсер каналу «112 Україна» підтвердив,  що  ініціював перемови з Катцем щодо продажу каналу. Але не зміг пояснити, у якості кого він вів ці перемовини. На запитання, чому інформація про причетність Віктора Медведчука до каналу з’являється в українських медіа, Зубрицький не відповів.

Як свідчить дослідження «ДМ», з травня по червень 2018 року Віктор Медведчук згадувався у різних програмах каналу частіше, чим за весь 2017 рік.  

Раніше низка видань повідомляла, що справжнім власником «112 Україна» з квітня став саме лідер «Українського вибору» Віктор Медведчук. Сам політик заперечує цю інформацію.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6802
Читайте також
22.08.2018 11:30
Олексій Мінаков
для «Детектора медіа»
17 000
13.08.2018 12:00
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
4 906
10.08.2018 18:50
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
8 037
12.07.2018 09:17
Ярослав Зубченко
для «Детектора медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду