Нацрада перевірить NewsOne через програми Червоненка, Савченко, Піховшека та слова Мураєва про «державний переворот»

Нацрада перевірить NewsOne через програми Червоненка, Савченко, Піховшека та слова Мураєва про «державний переворот»

19 Січня 2018
2622
19 Січня 2018
17:03

Нацрада перевірить NewsOne через програми Червоненка, Савченко, Піховшека та слова Мураєва про «державний переворот»

2622
18 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу NewsOne через виступ у прямому ефірі народного депутата і власника каналу Євгена Мураєва, який назвав Революцію Гідності «державним переворотом».
Нацрада перевірить NewsOne через програми Червоненка, Савченко, Піховшека та слова Мураєва про «державний переворот»
Нацрада перевірить NewsOne через програми Червоненка, Савченко, Піховшека та слова Мураєва про «державний переворот»

Нацрада отримала депутатський запит представниць «Блоку Петра Порошенка» Ірини Геращенко, Марії Іонової та Ірини Фріз, які поскаржилися на виступ у програмі «Український формат» 29 листопада 2017 року позафракційного народного депутата, власника каналу NewsOne Євгена Мураєва, який назвав Революцію гідності «державним переворотом». На думку заявниць, поширення цього виступу в ефірі розпалювало національну ворожнечу та ненависть, принизило національну честь і гідність.

Нацрада провела власний моніторинг цього ефіру. На думку регулятора, висловлювання Євгена Мураєва щодо «державного перевороту» є «змістовно аналогічним до офіційної політичної та пропагандистської позиції країни-агресора» та «не має нічого спільного зі свободою слова чи журналістською діяльністю».

За результатами додаткових моніторингів ефіру NewsOne за 29 листопада – 14 грудня Нацрада зафіксувала систематичне підняття в ефірі теми «державного перевороту в Україні» в програмах Євгена Червоненка («Суб’єктивні підсумки з Євгеном Червоненком»), Надії Савченко («Суб’єктивні підсумки з Надією Савченко»), В’ячеслава Піховшека («Хронологія дня з В’ячеславом Піховшеком»), за участі Євгена Мураєва (програма Live).

Моніторингу ефіру NewsOne за 17 грудня зафіксував показ у програмі «Світова політика з Олегом Волошиним» на тему ситуації в Сирії відеоролика про функціонування повітряних сил РФ. Нацрада трактує цей фрагмент програми як популяризацію російською авіації, що є ознакою порушення абзацу 9 частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення». Крім цього Нацрада отримала 20 грудня лист від Служби безпеки України, яка попросила провести перевірку цього факту і застосувати в разі підстав санкцію.

Під час позапланової перевірки Нацрада перевірятиме дотримання телеканалом NewsOne норм закону «Про телебачення і радіомовлення», передбачених абзацами 4 і 9 частини 2 статті 6, пункту «а» та «є» частини 1 статті 59.

Нагадаємо, 29 грудня в прямому ефірі політичного ток-шоу «Український формат» на телеканалі NewsOne нардеп Євген Мураєв, який є власником каналу, відповідаючи на запитання колеги по Верховній Раді Світлани Заліщук про події Революції Гідності, назвав їх «державним переворотом». Після заяви Євгена Мураєва п’ятеро учасників ток-шоу «Український формат» на знак протесту залишили студію. На зйомках цієї програми побував «Детектор медіа», який на місці з’ясував, що творчу групу проекту консультують політтехнологи Володимир Грановський і В’ячеслав Піховшек.

3 грудня активісти розвантажили мішки біля офісу NewsOne у Києві й почали блокувати в’їзд до каналу. Телеканал пов’язав це з трансляцією маршу за так званий «народний імпічмент» Президента України Петра Порошенка.

Згодом активісти пояснили, що їх не влаштовують висловлювання Євгена Мураєва про «державний переворот» і редакційна політика каналу, та наголосили, що акція має мирних характер.

Учасники блокування заявили, що Євген Мураєв повинен «покаятися за сепаратистські висловлювання». Також вони вимагали звільнити «найватніших» ведучих і змінити редакційну політику каналу з «ватної прокремлівської» на «патріотичну проукраїнську».

У відповідь NewsOne розповсюдив заяву, звинувативши блокувальників у порушенні п'яти статей Кримінального кодексу.

6 грудня поліція відкрила кримінальне провадження за фактом блокування каналу NewsOne, тоді як блокаду було вже фактично знято.

Нацрада відреагувала на висловлювання Євгена Мураєва та подальше блокування телеканалу NewsOne іще 4 грудня. Вона заявила про неприпустимість блокування та висловила побажання мати більше повноважень задля оперативного реагування в інформпросторі. Нацрада також відзначила, що «повністю підтримує слова Президента України про неприпустимість підігрування російській пропаганді, в тому числі і в таких питаннях як оцінка Революції Гідності».

21 грудня Нацрада оголосила попередження телеканалу NewsOne за показ фейкового сюжету про начебто слухання комітету з фінансових питань Конгресу США щодо корупції в Національному банку України. Цього ж дня NewsOne отримав ще одне попередження Нацради – за порушення правил мовлення в дні пам’яті 21 та 27 жовтня.

14 січня прес-служба Адміністрації Президента України висловила вимогу до телеканалу NewsOne та інтернет-видання «Українська правда» вибачитися за поширення фейку про так звані «заяви» Петра Порошенка до ФСБ 2007 року.

«Українська правда» вибачилася перед читачами за поширення неперевіреої інформації. Натомість NewsOne заявив, що не поширював фейку, та вимагав від Адміністрації президента публічних вибачень.

17 січня в ефір не вийшов черговий випуск політичного ток-шоу «Український формат». Ведучий програми, виконавчий продюсер каналу Василь Голованов назвав чутки щодо зняття програми з ефіру через нібито компромат на Євгена Мураєва «брудними політтехнологіями». За його словами, невихід програми в ефір пов'язаний з організаторськими питаннями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2622
Читайте також
01.03.2018 16:27
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 139
22.02.2018 18:03
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 747
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
татьяна
2212 дн. тому
Newsone - не просто "ватный" канал. Это канал высокопрофессиональных "ватников", тонко вставляющих в медийную пропаганду прокремлевскую идеологию. И она рассчитана не только на "пенсионерок с Николаева", и среди "дозвонювачив" - не только маргиналы, не умеющие даже связно выразить свои мысли. Радует только факт, что молодежная аудитория, - "имеет их ввиду", понимая всю эту клоунаду во главе с опасным манипулятором - Мурлаевым. Приняв его и Рабиновича баланду за истину, - украинцы еще раз будут вынуждены "кусать локти". Это - "вожди" кухарок, "пенсионерок с Николаева" и прочих недоучек.
ТАМАРА
2250 дн. тому
Это полный КАПЕЦ если закроют ПИХОВШИКА. и вместе с ним этот канал. Куда мы катимся. Украинцы что же это делается со свободой слова и прочего высказывния просто закрывают рот. НАДО подниматся и выносить этих КОЗЛОВ порохоботов бурбаков аваковых и прочую наволочь. Я пенсионерка с Николаева. ИЩИТЕ АТАМАНА который поведет заставит встать народ против этой мрази Сколько можно терпеть .ЭТИХ КОЗЛОВ и КОЗЛИЦ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду