«ПравдаТУТ», NewsOne і «Незалежність» отримали попередження за порушення мовлення в дні пам’яті

«ПравдаТУТ», NewsOne і «Незалежність» отримали попередження за порушення мовлення в дні пам’яті

22 Грудня 2017
2509
22 Грудня 2017
13:38

«ПравдаТУТ», NewsOne і «Незалежність» отримали попередження за порушення мовлення в дні пам’яті

2509
21 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалам «ПравдаТУТ» і NewsOne та місцевій львівській радіостанції «Незалежність» за порушення Правил ведення мовлення в дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті.
«ПравдаТУТ», NewsOne і «Незалежність» отримали попередження за порушення мовлення в дні пам’яті
«ПравдаТУТ», NewsOne і «Незалежність» отримали попередження за порушення мовлення в дні пам’яті

21 жовтня в Україні відзначався день пам’яті – 70 років з дня проведення радянськими карально-репресивними органами операції «Захід» – масової депортації населення Західної України до Сибіру. 27 жовтня відзначався день пам’яті – 80 років з часу масових розстрілів української інтелігенції в урочищі Сандармох.

За даними Нацради, телеканал «ПравдаТУТ» 27 жовтня не оголошував хвилину мовчання о 12:00, інформацію про день пам’яті поширив в ефірі лише о 20:32 у сюжеті програми новин, а крім того транслював цього дня о 16:05 комедійний фільм «Весілля в Малинівці».

Телеканал NewsOne 21 жовтня не оголошував хвилину мовчання о 12:00, інформацію про день пам’яті поширював в ефірі тільки після 13:07, а до 7:34 в ефірі було відсутнє зображення палаючої свічки. 27 жовтня NewsOne не оголошував хвилину мовчання о 12:00.

Львівський радіоінформаційний центр «Незалежність» 21 жовтня не оголошував хвилину мовчання о 12:00 та не поширював інформації про день пам’яті з 9:00 до 16:00.

Власник телеканалу «ПравдаТУТ» Іван Гришин пояснив, що канал оголошував хвилину мовчання в інший час замість 12:00, а рухомий рядок з інформацією про день пам’яті транслювався в цифровому ефірі, але в супутниковому мовленні кадр з технічних причин було обрізано, і тому рухомого рядка не було видно. Він також заявив, що в архівах каналу відсутні дані про трансляцію 27 жовтня «Весілля в Малинівці».

«Ми прийняли все до відома ще тоді, коли нам призначили перевірку. Ми виправилися і в усі наступні дні памяті давали все з надлишком (почали робити сюжети про дні пам’яті)», – розповів пан Гришин.

Головний юрист телеканалу NewsOne Іван Єкимов повідомив, що на каналі стався збій з організаційно-технічних причин, а не умисні дії. «У нас проблеми з персоналом, ми доукомплектовуємо штат. Кваліфікованих осіб переманили на інші канали, на ринку праці багато низькокваліфікованого персоналу, який треба донавчати. Ми самі виявили збій та усунули його. Ми брали пояснення в працівників, розробили план заходів, щоб унеможливити в майбутньому порушення», – сказав він.

Обом представникам телеканалів голова Нацради Юрій Артеменко сказав, що для Нацради є два принципові питання, за дотриманням яких вона стежить особливо прискіпливо: мовні квоти на радіо та правила мовлення в дні пам’яті, розроблені галуззю (телеканалами «1+1» і СТБ). Він наголосив, що Нацрада не дає ніяких послаблень мовникам за порушення в дні пам’яті за винятком форс-мажорних ситуацій (пожежа, стихійне лихо).

Члени Нацради оголосили попередження всім трьом мовникам.

Згідно з правилами мовлення, в день пам’яті телерадіоорганізації зобов’язані внести до телерадіопередач та сітки мовлення такі зміни:

  • поширювати мінімум раз на дві години в ефірному часі інформацію про день пам’яті;
  • припинити трансляцію комедійних та еротичних фільмів, гумористичних передач;
  • під час телетрансляції розмістити на екрані відповідне стилізоване зображення або палаючу свічку, які є доречними до відповідної події;
  • оголосити о 12.00 хвилину мовчання із супроводженням звуку метронома, якщо інше не передбачено відповідним нормативно-правовим актом.

Нагадаємо, позапланові перевірки «ПравдаТУТ» і NewsOne з приводу дотримання Правил мовлення в дні пам’яті Нацрада призначила 9 листопада.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2509
Читайте також
01.03.2018 16:27
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 149
22.02.2018 18:03
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 754
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
lora
2033 дн. тому
марьяны не закусили
lora
2033 дн. тому
нарушение речи у нас у парубия и алкаша...с особой психикой и памятью- вятрович в отрыве(они давно в черном списке после геращенковпашинскихаваковых
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду