Нацрада не змогла розглянути питання продовження ліцензії київського «Радио Вести» через ухвалу районного суду Львова (ФОТО)

Нацрада не змогла розглянути питання продовження ліцензії київського «Радио Вести» через ухвалу районного суду Львова (ФОТО)

16 Лютого 2017
7147
16 Лютого 2017
12:34

Нацрада не змогла розглянути питання продовження ліцензії київського «Радио Вести» через ухвалу районного суду Львова (ФОТО)

7147
Франківський районний суд міста Львова своєю ухвалою зупинив розгляд у Національній раді з питань телебачення і радіомовлення заяви про продовження строку дії ліцензії київського «Радио Вести» (ТОВ «ТРК Дивосвіт»), заборонив Нацраді приймати рішення за заявою про продовження строку дії ліцензії та заборонив оголошувати конкурс на київську частоту «Радио Вести».
Нацрада не змогла розглянути питання продовження ліцензії київського «Радио Вести» через ухвалу районного суду Львова (ФОТО)
Нацрада не змогла розглянути питання продовження ліцензії київського «Радио Вести» через ухвалу районного суду Львова (ФОТО)

Про це повідомила заступниця голови Нацради Уляна Фещук під час засідання Нацради 16 лютого.

Ухвалу про забезпечення позову виніс учора, 15 лютого, суддя Франківського районного суду міста Львова Василь Масендич. А вже сьогодні, 16 лютого, о 9-й ранку Нацрада отримала супроводжувальний лист від керівництва київського «Радио Вести» з оригіналом цієї ухвали. У зв’язку з ухвалою Нацрада не змогла розглянути 16 лютого заяву радіокомпанії про продовження строку дії ліцензії.

За словами членів Нацради, 15 лютого до Франківського районного суду Львова звернулася громадянка Надія Бондарєва. Її позов стосується контенту київського «Радио Вести», насамперед ранкової програми «Вести утро». Вона просила суд визнати дії радіокомпанії неправомірними та відшкодувати завдану їй контентом «Радио Вести» моральну шкоду в сумі 53 тис. 600 грн. «Цікаво, що справа розглядалася у Львові, а радіо слухачка слухає в Києві», - звернула увагу пані Фещук.

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук

При цьому разом з позовною заявою позивачка подала заяву про забезпечення позову, яка стосувалася дій не радіокомпанії, а Нацради, яка взагалі не є стороною у справі та не була присутня в суді. Позивачка нібито побоювалася, що Нацрада може продовжити «Радио Вести» ліцензію. І суд у той же день, 15 лютого, задовольнив заяву про забезпечення позову – до ухвалення рішення по суті самої справи.

«Справа виглядає досить дивно, оскільки Національна рада не брала участі в справі та не могла висловити свою думку. Цією ухвалою обмежені дискреційні повноваження Національної ради, тому ми вважаємо таку ухвалу перешкоджанням діяльності Національної ради. Можливо, позивачка та суддя не знають про кримінальну відповідальність, яку можуть понести за перешкоджання діяльності державного органу», - зазначила пані Фещук.

Активісти руху «Відсіч», члени Нацради Олександр Ільяшенко і Юрій Артеменко та народний депутат Сергій Висоцький перед засіданням Нацради

За словами пані Фещук, у державному реєстрі судових рішень судової ухвали ще немає, але Нацрада отримала підтвердження в суді, що така ухвала дійсно була винесена. «Ми звязалися із судом. Позовна заява була подана вчора, 15 лютого. Учора ж була винесена ухвала про забезпечення позову. Вчора вона була передана представнику компанії. Компанія надала нам оригінал цієї ухвали, вона прошита, пронумерована та підписана суддею», - повідомила пані Фещук.

Зважаючи на судову ухвалу, Нацрада вирішила перенести розгляд питання про продовження строку дії ліцензії київського «Радио Вести» (ТОВ «ТРК Дивосвіт»). Водночас Нацрада в найкоротші строки оскаржить судову ухвалу в апеляції, а також звернеться до Вищої кваліфікаційної комісії суддів щодо дій судді Масендича, а також до правоохоронних органів з метою відкриття кримінального провадження за перешкоджання діяльності Нацради. «Ми оскаржимо ухвалу якнайшвидше, і будемо сподіватися, що суд розгляне нашу скаргу настільки ж швидко, як суд розглянув заяву про забезпечення позову», - зазначила пані Фещук.

На думку членів Нацради, судова ухвала винесена в інтересах «Радио Вести» й це один зі способів радіостанції захиститися від можливого непродовження ліцензії Нацрадою.

Голова Нацради Юрій Артеменко обурився діями судді: «Згадайте часи Януковича, коли рішеннями районних судів заборонялися якісь дії в Києві. Зверніть увагу, що заявник зі Львова подає позов щодо київської радіостанції».

Член Нацради Валентин Коваль повідомив інформацію з відкритих джерел, що суддя Василь Масендич був переведений до Львова з Донецька 3 березня 2015 року.

Члени Нацради Валентин Коваль, Уляна Фещук, Юрій Артеменко

Виконавчий директор холдингу «Вести Украина» Андрій Кошевий повідомив у Нацраді, що радіокомпанія теж отримала судову ухвалу зранку 16 лютого кур’єрською доставкою. За його словами, він ще не встиг ознайомитися з обставинами судової справи та не знає, чи був присутній на судовому засіданні 15 лютого представник київського «Радио Вести».

Виконавчий директор холдингу «Вести Украина» Андрій Кошевий

Уляна Фещук наголосила, що Нацрада має підстави не продовжувати київському «Радио Вести» ліцензію: «Компанія має чотири попередження, що дає підстави Національній раді не продовжити їй ліцензію. І з меншою кількістю попереджень Нацрада не продовжувала ліцензії. У нас також дійсно були і залишаються сумніви щодо кінцевого бенефіціарного власника радіостанції. Ми направляли лист до СБУ й досі не отримали відповіді, але все одно планували сьогодні розглядати питання про продовження ліцензії».

Також на думку пані Фещук, незважаючи на колізію в законі «Про телебачення і радіомовлення» щодо вимог до прозорості медіавласності, про яку писав «Детектор медіа», Нацрада може визнати структуру власності ліцензіата непрозорою й на цій підставі відмовити в продовженні строку дії ліцензії.

Члени Нацради одноголосно підтримали рішення перенести розгляд питання «Радио Вести»

Пізніше Нацрада оприлюднила на своєму сайті текст отриманої ухвали та супровідного листа:

Нагадаємо, «Радио Вести» мовить у Києві, Харкові та Дніпрі на базі ліцензій трьох радіокомпаній – ТОВ «ТРК "Дивосвіт"», ТОВ «Телерадіовидавнича компанія "Мастер"» і ТОВ «ТРК "Світ"». Строк дії двох ліцензій (на мовлення в Києві та Харкові) завершується в лютому 2017 року. Радіокомпанії звернулися до Нацради із заявами про продовження ліцензій «Радио Вести», але Нацрада досі не розглянула ці заяви.

29 грудня 2016 року медіахолдинг «Вести Украина» заявив, що Нацрада зволікає з розглядом заяви «Радио Вести» про продовження ліцензії, і тому повідомив працівників радіостанції про можливе скорочення. Заступниця голови Нацради Уляна Фещук у коментарі «Детектору медіа» повідомила, що ліцензії «Радио Вести» діють, доки Нацрада не розгляне заяви (навіть якщо строк дії ліцензій закінчився), і Нацрада ще буде приймати рішення за заявами радіокомпаній.

19 січня голова Нацради Юрій Артеменко спрогнозував, що рішення щодо продовження строку дії ліцензії «Радио Вести» буде непростим. Судячи з його слів, у регулятора є сумніви в прозорості власності радіостанції. Тим часом колектив «Радио Вести» звернувся за підтримкою до європейських колег, тому що занепокоєний відсутністю відповіді Нацради щодо продовження ліцензії радіостанції.

24 січня стало відомо, що Нацрада звернулася до Служби безпеки України з проханням перевірити розповсюджену у ЗМІ інформацію, що колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко є кінцевим бенефіціаром «Радио Вести». Реагуючи на це, медіахолдинг «Вести Украина» заявив, що СБУ не вповноважена надавати інформацію про бенефіціарів телерадіоорганізацій.

На додачу до підозр у непрозорій структурі власності «Радио Вести» має кілька попереджень від Нацради. Останнє попередження Нацрада оголосила ТОВ «ТРК "Дивосвіт"» (київська частота «Радио Вести») 24 листопада 2016 року за випуск програми «Люди говорять» з Тетяною Монтян, де лунали образи на адресу учасників Революції гідності.

Нещодавно керівниця холдингу «Вести Украина» Ольга Семченко заявила, що в радіогрупи «Тавр медіа» вже нібито є домовленості з Нацрадою щодо київської частоти 104,6 МГц «Радио Вести». Керівник «Тавр медіа» Ігор Чернишов це спростував.

9 лютого стало відомо, що Нацрада планує розглянути питання продовження строку дії ліцензій «Радио Вести» на наступному засіданні 16 лютого.

Які саме підстави є в Нацради для відмови в продовженні ліцензій «Радио Вести» - читайте в колонці Мар'яни Закусило на «Детекторі медіа». У київського «Радио Вести» є чотири не скасовані судом попередження, у харківського – одне попередження і штраф. А от сумніви в прозорості структури власності – аргумент для регулятора ненадійний, вважає журналістка «Детектора медіа».

Фото: Олексій Темченко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7147
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду