Вільна інтерпретація «Вестей»

15 Лютого 2017
1773
15 Лютого 2017
23:03

Вільна інтерпретація «Вестей»

Оксана Романюк
Виконавча директорка Інституту масової інформації
1773
Вільна інтерпретація «Вестей»

Щойно з безмежним здивуванням прочитала інтервію Ольги Семченко з холдингу «Весті». Пані Семченко чомусь вважає, що спільне дослідження Інститут Масової Інформації (ІМІ) та Репортерів без кордонів, яке встановило, що холдинг активно приховує інформацію про структуру власності - це «собраніє слухов, которые курсировали на рынке о нашем холдинге». І мало того, на думку Семченко, все дослідження, яке охопило ключові холдинги країни, і в якому брала участь відома міжнародна організація, ще й було виконано на замовлення Нацради. Напевно, все це з єдиною метою - покарати «Весті»))

Оскільки буквально на минулому тижні холдинг «Весті» прислав нам дивний запит на інформацію, просив нас роздрукувати наш сайт з дослідженням, і прислати їм у письмовому вигляді, а ще раніше - взагалі сплутав ІМІ з ІМП і завалював запитами наших колег, я припускаю, що вони просто знову не розібрались. Ні у суті дослідження, ні в методології, ні у медійному законодавстві. Але ми завжди готові проконсультувати, особливо якщо інтерес до покращення підзвітності і прозорості проявляють медіахолдинги, які ховаються за фіктивними фірмами.

Отже, дослідження прозорості медіавласності базувалося на відповідній методології Репортерів без кордонів. Ознайомитися з нею можна на сайті проекту МОМ у розділі «Методологія». Відповіді на додаткові питання щодо збору інформації та її опрацювання можна знайти у розділі FAQ (веб-сайт: http://ukraine.mom-rsf.org/).

Під час дослідження ми надіслали листи до газети «Весті» та телеканалу UBR, оскільки саме ці два активи медіахолдингу ми прицільно розглядали. Ми повідомили їм деталі про дослідження, попросили їх співробітничати з нами та поінформувати нас про структуру власності даних медіа. Подібні листи ми надсилали усім медіа, яких стосувалось дослідження, і багато з них детально і повно відповідали. Але - від «Вестей» ми жодної відповіді так і не отримали.
Ми також вивчали сайт, в тому числі, окремого медіа «Радіо Вести», і розглядали холдинг в цілому. На сайті радіо немає жодної інформації про структуру власності даної телерадіоорганізації. Це є порушенням, як мінімум, вимог ст. 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Також ч. 4 ст. 12 Закону визначено, що структура власності суб’єкта інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення визнається прозорою, якщо інформація, оприлюднена на його офіційному веб-сайті.

Але далі ще цікавіше. Інформації про структуру власності немає ні на сайті, ні на веб-сайті холдингу, де посилання на «Радіо Вести» сформульоване на відповідний веб-сайт. На цьому сайті також немає жодної інформації про структуру власності, що є порушенням закону. Але і це ще не все. Інформацію про структуру власності ми знайшли на такому собі дивному сайті ТОВ «Телерадіокомпанія "Дивосвіт"», який взагалі ніяк не повязаний із сайтами холдингу. Тобто «Весті» якби і оприлюдинили інформацію - але не там, де мали це зробити, і знайти цю інформацію користувачу просто неможливо)) Це лише маленький приклад, я вже не говорю нічого про самі схеми і фірми з фірмочками - щоб не умножати печаль.

Але, менше з тим. Після такої дуууже «вільноі інтерпретації» нашого дослідження, у мене просто виникає багато питань до іншої аргументації, яку озвучує Семченко.

Оригінал посту опублікований у Фейсбуці

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1773
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Втікач Клименко
2619 дн. тому
Слухайте, люди, хто може донести думку до Нацради,що ніяк не можна продовжувати ліцензію оцим замаскованим під ЗМІ Вєстям. Вистачить терпіти нахабтво їх присутностідо цього часу! Це те саме, щоб у післявоєнній Німеччині нацистські бонзи чи їх агенти повідкривали свої ЗМІ і вимагали свободи слова! Люди, та ця країна загине від такої сраної демократії! Вибачте! "Ні"- мовленню яничарських ЗМІ в Україні! +112 + News One
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду