Ноу-хау від МВС: журналістам дозволили дзвонити до прес-служб цілодобово

15 Листопада 2012
6725
15 Листопада 2012
19:27

Ноу-хау від МВС: журналістам дозволили дзвонити до прес-служб цілодобово

6725
Журналісти та експерти вважають загрозливою ситуацію, коли міліція відмовляється або не в змозі оперативно надавати інформацію
Ноу-хау від МВС: журналістам дозволили дзвонити до прес-служб цілодобово

Журналісти та представники МВС обговорили питання оперативного надання інформації під час круглого столу «Сприяння вдосконаленню практики взаємодії між правоохоронними органами України та працівниками ЗМІ», що проходив 15 листопада в Києві в рамках програми «Відкрита розмова».

 

«Правоохоронець, який перебуває на місці подій не уповноважений надавати коментарі представникам ЗМІ. Він може навіть не знати повністю ситуації, яка склалася. Саме тому не може нічого коментувати - аби випадково не ввести в оману громадськість», -  заявив Сергій Бурлаков, заступник керівника прес-служби МВС України, у відповідь на питання журналістів про те, де брати оперативну інформацію про події, які відбуваються тут і зараз.

 

В якості одного з прикладів медійники навели нещодавню ситуацію на одній з київських станцій метро, з якої пізно ввечері вивели людей і заборонили будь-кого пускати всередину -  нібито була підозра на замінування.

 

«Я випадково опинився там. Як журналіст спробував з'ясувати ситуацію, проте міліціонери відмовилися будь-що пояснювати. І що в такому випадку робити? Дзвонити після десятої вечора в прес-службу МВС? Так там же вже нікого немає», -  обурювався один з присутніх журналістів.

 

За його словами, підтриманими колегами, однією гострих з проблем у співпраці з правоохоронними органами є саме питання оперативного надання інформації у подібних ситуаціях.

 

Вікторія Сюмар, виконавчий директор ІМІ, додала, що якщо коментувати ситуацію можуть лише прес-служби, то вони мають працювати у цілодобовому режимі, адже надзвичайні ситуації не стаються лише в межах звичного робочого дня, а оперативне їх коментування є надзвичайно важливим для суспільства.

 

«Інформація про подібні  ситуації надзвичайно швидко шириться соціальними мережами. І якщо оперативно її не перевірити, не дати роз'яснень, це може призвести до масової паніки», -  заявила вона.

 

На це пан Бурлаков зауважив, що наразі розробляються інструкції по роботі правоохоронців зі ЗМІ, в яких буде пункт про призначення відповідального за інформування мас-медіа на місці події. 

 

 

 

 Пан Бурлаков запевняє, що МВС працює над інструкціями, як працювати з журналістами

 

«Поки ж журналісти можуть у будь-який час доби дзвонити на мобільні номери працівників прес-служб МВС. Нам потрібно лише дві-три хвилини, аби самим з'ясувати ситуацію, і відразу після цього ми вже можемо її коментувати», -  запевнив він і сказав, що для повноцінного цілодобового чергування і загалом більш оперативної роботи у прес-службах МВС не вистачає працівників.

 

«У прес-службі Франції працює 55 осіб. Тому вони можуть бути присутніми безпосередньо на місцях подій, в у них є подобове чергування. У нас - набагато менше, тому у нас такої можливості немає. Тож є сенс у розширенні штату наших прес-служб, яке поки ми собі цього дозволити не можемо».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6725
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду