Суд виправдав поліцейського, який напав на журналістку Таїсію Кутузову

Суд виправдав поліцейського, який напав на журналістку Таїсію Кутузову

8 Березня 2024
4957

Суд виправдав поліцейського, який напав на журналістку Таїсію Кутузову

4957
Інцидент трапився ще в 2020 році на Київщині — троє поліцейських заламали журналістці руки, вирвали камеру та пошкодили їй мікрофон. Судили лише одного з них, але й того виправдали через «брак доказів» та описку у посвідченні.
Суд виправдав поліцейського, який напав на журналістку Таїсію Кутузову
Суд виправдав поліцейського, який напав на журналістку Таїсію Кутузову

Києво-Святошинський районний суд визнав невинуватим і виправдав поліцейського, обвинуваченого в нападі на журналістку KyivPost і документалістку Таїсію Кутузову. Таке рішення суд ухвалив 4 березня, повідомила ІМІ Кутузова.

Нагадаємо, 6 жовтня 2020 року група поліцейських застосувала силу до Таїсії Кутузової в селі Гатне на Київщині. Вона висвітлювала засідання сільської територіальної виборчої комісії, члени якої планували зняти з виборів одного з кандидатів у голови громади. Троє поліцейських заламали їй руки, вирвали камеру та пошкодили мікрофон.

Хоча напад був груповим, вирок стосується лише одного поліціянта, повідомила журналістка. 

Поліцейського обвинувачували за частиною 3 статті 171 Кримінального кодексу України  — перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. У судовому рішенні, яке журналістка надала ІМІ, йдеться, що його виправдано «у зв'язку з відсутністю в його діях складу даного кримінального правопорушення».

Згідно з обвинувальним вироком, поліцейські прибули на виборчу дільницю, оскільки отримали повідомлення про появу там чоловіків міцної статури в спортивному одязі. Кутузова підійшла до поліцейських та запитала підстави, на яких затримували чоловіків. Не зрозумівши відповіді поліції, вона почала знімати затримання. У відповідь поліцейські стали вимагати покинути місце та припинити відеозйомку. 

При цьому поліцейський, якого врешті суд виправдав, не назвавшись і не показавши службового посвідчення, схопив Кутузову за руку, вирвав камеру та відштовхнув її. Усе це він зробив попри те, що Таїсія відрекомендувалася як журналістка. Після цього він покинув місце події, йдеться в обвинувальному вироку. У конфлікті брали участь іще двоє його колег, але на суді вони фігурували як свідки.

Прокурор просив обвинуваченому поліцейському чотири роки обмеження волі з позбавленням права обіймати посади чи вести певну діяльність строком на три роки.

Захисник обвинуваченого стверджував, що Кутузова підробила посвідчення від KyivPost, вказавши на помилку в ньому, та заявив, що посвідчення є неприпустимим доказом. Адвокат Кутузової пояснив, що її посвідчення KyivPost містило технічну помилку, а саме неправильно вказаного видавця — ТОВ «Бізнесгруп»: з однією літерою «п» замість правильної назви з двома «п». На думку захисту, це жодним чином не впливає на правовий статус його підзахисної як журналістки.

Суд встановив, що обвинувачений поліцейський не вчиняв умисного перешкоджання законній професійній діяльності Кутузової, оскільки сторона обвинувачення не надала «переконливих та беззаперечних доказів, що обвинувачений мав на меті перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, та такого не було встановлено в суді». Також суд не встановив, що обвинувачений поліцейський вчиняв активні дії, спрямовані на перешкоджання.

Крім того, суд зауважив: прокурор під час судового засідання не довів належним чином, що Кутузова вела професійну діяльність та є професійною журналісткою. Вказаний факт, додав суд, лише встановлюється копіями посвідчення Таїсії, згідно з якими вона співпрацювала з KyivPost як фрилансерка. Також суд визнав, що технічна помилка в посвідченні журналістки є неприпустимою.

Таїсія Кутузова в коментарі ІМІ сказала, що вважає рішення несправедливим та подаватиме апеляцію.

«Дуже прикро і сумно, що суд взяв до уваги слова адвоката обвинуваченого про одрук на посвідченні, який нібито доводить, що я не належна до фаху журналіста, але проігнорував докази редакції щодо дійсності цього посвідчення і 10 років моєї журналістської роботи, яку видно через публікації в багатьох ЗМІ, банально вбивши моє імʼя в гугл», — прокоментувала вона.

Журналістка додала, що разом зі своїм представником просила суд переглянути відео інциденту паралельно з допитом свідків, «бо їхні слова суперечили тому, що сталося насправді», але суд не дозволив цього зробити.

Вирок може бути оскаржений у Київському апеляційному суді протягом 30 днів.

Як нагадує ІМІ, у 2020 році Таїсія Кутузова тричі зазнавала перешкоджання своїй роботі під час знімання документального фільму «Закрий рота!» про місцевого активіста Сергія Чагарова. Усі три випадки сталися в селі Гатне на Київщині.

1 червня охоронці сільської ради фізично обмежували їй доступ до приміщення сільради, аргументувавши недопуск «карантином». 14 серпня охоронці сільської ради не пустили Кутузову до сільради. 6 жовтня на неї напали поліцейські — вони спробували забрати камеру та пошкодили мікрофон.

Тоді поліція Київської області відкрила кримінальне провадження за статтею 171 Кримінального кодексу — перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Поліцейських, які напали на Таїсію, відсторонили від їхніх професійних обов'язків. 

15 жовтня Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за заявою Кутузової про перешкоджання з боку працівників поліції.

Фото: Таїсія Кутузова / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4957
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду