Комітет свободи слова просить МВС надати охорону Ростиславу Шапошнікову

7 Червня 2012
6536
7 Червня 2012
12:38

Комітет свободи слова просить МВС надати охорону Ростиславу Шапошнікову

6536
І бере справу про напад на журналіста «Дорожнього контролю» під свій контроль
Комітет свободи слова просить МВС надати охорону Ростиславу Шапошнікову

Комітет з питань свободи слова та інформації засудив перешкоджання професійній діяльності журналістам видання «Дорожній контроль» і заявив, що бере справу про напад на журналіста «Дорожнього контролю» під свій контроль. Таке рішення члени Комітету ухвалили на черговому засіданні 6 червня.

 

Комітет вирішив звернутися до міністра МВС щодо можливості перекваліфікації кримінальної справи, порушеної за вчинений напад на журналіста «Дорожнього контролю» Ростислава Шапошнікова, на перешкоджання журналістській діяльності. Також члени Комітету просять МВС надати охорону Ростиславу Шапошнікову.

 

Нагадаємо, 24 березня 2012 року керівника проекту «Дорожній контроль» Ростислава Шапошнікова викрали, пограбували та побили невідомі особи. Слідчим відділенням Деснянського районного управління ГУМВС України в місті Києві за фактом скоєного злочину порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 186 КК України (грабіж, поєднаний з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого), потім перекваліфіковано за ч. 2 ст. 187 (розбій, вчинений групою осіб за попередньою змовою).

 

До Комітету надійшла заява від журналіста і співзасновника «Дорожнього контролю» Ростислава Шапошнікова, у якій він повідомляє, що на нього вчинено напад. За даним фактом була порушена кримінальна справа про розбійний напад, повідомляє журналіст.

 

На засіданні профільного парламентського комітету заступник керівника «Дорожнього контролю» Андрій Жуковець повідомив, що справа досі не розкрита. «Ми не бачимо логіки, чому порушили справу саме за цією статтею, жодного слова не сказано про професійну журналістську та громадську діяльність Ростислава. Слідство у цій справі ведеться халатно. Слідчі хочуть все звести до побутового конфлікту, а ми припускаємо, що замовники цього нападу знаходяться або в МВС, або в прокуратурі. Нам зрозуміло, що жоден з цих органів не буде займатися самогубством і розслідувати цю справу», - сказав Андрій Жуковець. Він також заявив, що керівництво «Дорожнього контролю» просило МВС надати Ростиславу Шапошнікову охорону хоча б на період слідства, але цього досі не сталося.

 

Заступник начальника головного слідчого управління МВС Олег Татаров нагадав, що після отримання довідки з медичного закладу районна прокуратура перекваліфікувала справу як тяжкий злочин. «Було проведено низку дій по розкриттю злочину. Потерпілий повідомив нам, що напад на нього могли вчинити працівники ДАІ. Щоб не було упередженості з нашого боку, ми ці матеріали справи відправили до прокуратури з проханням доручення до цієї справи їхнього слідчого. У ДАІ,, відповідно, було проведено службове розслідування, жодної причетності працівників ДАІ до вчинення злочину не виявлено. Ми відпрацьовуємо всі версії злочину, в тому числі й пов'язані з професійною діяльністю. Мотив скоєння злочину ще не встановлений»,- зазначив Олег Татаров.

 

Заступник голови Комітету Олександр Голуб зауважив, що Комітет має заявити, що вважає подібні дії стосовно журналістів неприпустимими і суспільно небезпечними. «Крім того давайте направимо лист до міністра МВС, щоб він особисто взяв під контроль розслідування цієї справи. А також звернутися до Генпрокуратури, щоб вона внесла ясність з приводу кваліфікації порушеної статті», - сказав народний депутат.

 

Нагадаємо, 14 лютого 2012 року, Деснянський районний суд міста Києва своїм рішенням блокував роботу сайту «Дорожній контроль».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6536
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду