Журналісти в Україні бояться скаржитися на тиск і цензуру – медіаексперт

4 Травня 2012
21658
4 Травня 2012
07:44

Журналісти в Україні бояться скаржитися на тиск і цензуру – медіаексперт

21658
Журналісти в Україні бояться скаржитися на тиск і цензуру – медіаексперт

Кожні п'ять днів у світі журналіст гине під час виконання службових обов'язків. Це цьогорічні дані організації «Репортери без кордонів», оприлюднені у Києві до Міжнародного дня свободи преси. Тим часом, українські медіа-експерти нарікають на тиск з боку силових структур та власників медіа, а також говорять про порушення редакціями ЗМІ журналістських стандартів.

 

Із початку 2012 року у світі загинув при виконанні своїх обов'язків 21 журналіст та 6 блогерів, а цьогорічний міжнародний рейтинг «ворогів преси» збільшився на шість пунктів. Це дані організації «Репортери без кордонів», оприлюднені в четвер до Міжнародного дня свободи преси.

 

В Україні за минулий рік зафіксували 23 випадки побиття і залякування журналістів, 37 випадків цензури і перешкоджання виконання професійних обов'язків, а також 32 випадки непрямого економічного та політичного тиску. Про це заявила керівник Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

 

За її словами, у 2011-му не було жодного випадку вбивства журналістів, хоча справа Василя Климентьєва досі не розслідувана, а судовий процес у справі Георгія Гонгадзе - закритий, тож громадськість фактично не знає, що там відбувається.

 

Тим не менш, у 2010 році скарг від журналістів було значно більше, додає Вікторія Сюмар.


«Сьогодні статистика не така погана, хоча це не означає покращення ситуації щодо свободи слова, тому що кожен із цих випадків є надзвичайно показовий і журналісти бояться скаржитися на тиск і цензуру. Ті, хто міг скаржитися, за 2010 просто втратили роботу», - пояснює медіаексперт.

 

Люди бачать по телевізору судиму опозицію і політичних фріків - «Детектор медіа»

 

За словами Діани Дуцик із «Детектор медіа», їхнє видання зафіксувало появу в українському телепросторі заборонених тем, зокрема, дуже неохоче показують діяльність опозиції поза контекстом судових справ проти її лідерів, а також тенденцію до провокування у політичних ток-шоу емоційного протистояння замість того, щоб вести конструктивний діалог.

 

«Часто добір учасників та експертів продиктований якимись політичними інтересами, - зауважує вона. - І ще одна тенденція, з одного боку нібито комічна, але вона має серйозні наслідки щодо сприйняття інформації - це присутність у політичних ток-шоу так званих політичних фріків, які провокують дискусії або, наприклад, влаштовують бійки у ток-шоу».

 

Щорічний моніторинг наповнення українських медіа, що його проводить «Детектор медіа», показав, що протягом останнього року частіше спостерігається порушення журналістського стандарту балансу думок, повноти інформації та відокремлення фактів від коментарів. Медіаексперти пов'язують це із тиском на редакції з боку власників медіа.

 

Анастасія Москвичова, «Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анастасія Москвичова, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21658
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду