У Казахстані тяжко поранили журналіста

20 Квітня 2012
5611
20 Квітня 2012
15:10

У Казахстані тяжко поранили журналіста

5611
У ЗМІ пов’язують напад на журналіста з його опозиційною діяльністю
У Казахстані тяжко поранили журналіста

19 квітня в Уральську (обласний центр на заході Казахстану) здійснено напад на опозиційного журналіста - кореспондента «Уральской недели» Лукпана Ахмедьярова. Про це пише Lenta.ru.

 

На пана Ахмедьярова біля його будинку напали п'ятеро молодих людей. Спочатку журналіста вдарили по потилиці, потім нанесли йому вісім ножових поранень. Крім того, як повідомили пізніше лікарі, на тілі пана Ахмедьярова були знайдені сліди поранень від травматичної зброї.

 

Постраждалого було доправлено до обласної клінічної лікарні. Його прооперували. За словами заступника завідувача хірургічного відділення, пацієнт перебуває у важкому стані.

 

У редакції «Уральской недели» вважають, що напад на кореспондента був здійснений через його професійну діяльність і громадянську активність.

 

Як зазначає сайт «Фергана», Лукпан Ахмедьяров неодноразово брав участь у мітингах опозиції. Зокрема, за інформацією «Радио Азаттык» (місцевої служби «Радіо Свобода») він брав участь в акції в кінці березня, яка була присвячена минулорічним заворушенням в Жанаозене. Мітингувальники стверджували, що в смерті людей під час придушення заворушень винна центральна влада країни, і вимагали покарати винних.

 

Водночас агентство «Новости-Казахстан» відзначає, що редакції «Уральской недели» стало відомо про претензії до пана Ахмедьярова з боку прокуратури. Видання оприлюднило документ за підписом співробітника прокуратури Уральська, в якому йшла мова про «можливі вогнища напруги на території міста» (зокрема, про можливу участь деяких трудових колективів у протестних акціях). Лукпан Ахмедьяров був там згаданий серед «деструктивно налаштованих осіб», до яких були записані і представники незареєстрованої опозиційної партії «Алга», яку пов'язують з опальним казахстанським банкіром Мухтаром Аблязовим. Відзначалося, що журналісту «прокуратура оголосила попередження».

 

Як нагадує Lenta.ru, Генпрокуратура Казахстану, звітуючись про розслідування подій у Жанаозене, поклала частину провини на представників опозиції. Їх звинуватили у тому, що вони розпалювали конфлікт між нафтовиками, які влаштували в місті акції протесту, і владою.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5611
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду