НМПУ просить у Нацради роз’яснень, чи повинні сюжети відповідати вимогам редакційних статутів каналів

30 Березня 2012
11749
30 Березня 2012
15:23

НМПУ просить у Нацради роз’яснень, чи повинні сюжети відповідати вимогам редакційних статутів каналів

11749
Профспілка стурбована тим, що журналісти новинних служб каналів, зокрема й «1+1», працюють у сторонніх структурах, які не мають редакційних статутів
НМПУ просить у Нацради роз’яснень, чи повинні сюжети відповідати вимогам редакційних статутів каналів

Незалежна медіа-профспілка України просить Національну раду з питань телебачення і радіомовлення надати офіційні роз'яснення щодо редакційних статутів телекомпаній, які є обов'язковою умовою ліцензій. А саме - чи повинні сюжети, які виходять на будь-якому телеканалі, відповідати вимогам редакційних статутів, прийнятих на цих телеканалах. Заяву з такою вимогою НМПУ оприлюднила 30 березня.

 

Зокрема, профспілка цікавиться дотриманням умов ліцензії компанією «Студія 1+1» та вимагає оприлюднити список членів редакційної ради каналу «1+1», діючий редакційний статут та угоду про засади редакційної політики, яка була підписана між журналістами та власниками цього каналу.

 

НМПУ повідомляє, що на своє звернення до керівництва «1+1» щодо зняття з ефіру сюжету та наступного звільнення Олега Дейнеки, вона отримала відповідь, що журналіст працював не на каналі, а в іноземному підприємстві «1+1 Інтернешнл», яке не має редакційного статуту. «Таким чином на каналі "1+1" створена схема, за якою можна ухилятися від виконання законодавчих норм щодо обов'язкової наявності редакційного статуту та редакційної ради для кожної телекомпанії?», - припускає профспілка.

 

НМПУ також висловлює стурбованість черговим випадком зняття з ефіру сюжету програми «Гроші», яка виходить на каналі «1+1». Цього разу до ефіру не потрапив сюжет Романа Вінтоніва про з'їзд Партії регіонів, в якому головним героєм мав стати Сергій Тігіпко. Минулого разу з ефіру зняли сюжет Олега Дейнеки, який стосувався роботи Хмельницького губернатора, члена Партії регіонів Василя Ядухи. «Такий вибірковий підхід і зняття сюжетів перед самим виходом в ефір свідчить про серйозну небезпеку цензури, яка останнім часом нависла над усією медіагрупою "1+1". Цензури, яку невдало камуфлюють під редакційну політику або редакційні стандарти», - вважають у профспілці.

 

Як повідомляє профспілка, сюжет Романа Вінтоніва про з'їзд Партії регіонів та саморозпуск «Сильної України» був підготовлений до ефіру на 21 березня і мав вийти у програмі «Гроші». У цей день він не з явився в програмі, бо його вихід перенесли на 28 березня. Однак потім сюжет знову зняли з ефіру перед самим випуском програми.

 

В офіційних коментарях представників програми «Гроші» зазначено, що сюжет Романа Вінтоніва не вписується у формат програми. «Проте в травні минулого року в ефірі програми «Гроші» вже виходив сюжет Вінтоніва з відкриття ресторану «Свиня» і шоу блондинок, знятий у такому ж форматі, як і сюжет про з'їзд регіоналів. Тоді цей жанр вважався форматним, хоча йшлося про такі ж про вокативні питання до зірок шоу-бізнесу. А от коли питання почали ставити політикам сюжет перестав вписуватись у формат», - звертає увагу НМПУ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11749
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду