detector.media
30.03.2012 15:23
НМПУ просить у Нацради роз’яснень, чи повинні сюжети відповідати вимогам редакційних статутів каналів
Профспілка стурбована тим, що журналісти новинних служб каналів, зокрема й «1+1», працюють у сторонніх структурах, які не мають редакційних статутів

Незалежна медіа-профспілка України просить Національну раду з питань телебачення і радіомовлення надати офіційні роз'яснення щодо редакційних статутів телекомпаній, які є обов'язковою умовою ліцензій. А саме - чи повинні сюжети, які виходять на будь-якому телеканалі, відповідати вимогам редакційних статутів, прийнятих на цих телеканалах. Заяву з такою вимогою НМПУ оприлюднила 30 березня.

 

Зокрема, профспілка цікавиться дотриманням умов ліцензії компанією «Студія 1+1» та вимагає оприлюднити список членів редакційної ради каналу «1+1», діючий редакційний статут та угоду про засади редакційної політики, яка була підписана між журналістами та власниками цього каналу.

 

НМПУ повідомляє, що на своє звернення до керівництва «1+1» щодо зняття з ефіру сюжету та наступного звільнення Олега Дейнеки, вона отримала відповідь, що журналіст працював не на каналі, а в іноземному підприємстві «1+1 Інтернешнл», яке не має редакційного статуту. «Таким чином на каналі "1+1" створена схема, за якою можна ухилятися від виконання законодавчих норм щодо обов'язкової наявності редакційного статуту та редакційної ради для кожної телекомпанії?», - припускає профспілка.

 

НМПУ також висловлює стурбованість черговим випадком зняття з ефіру сюжету програми «Гроші», яка виходить на каналі «1+1». Цього разу до ефіру не потрапив сюжет Романа Вінтоніва про з'їзд Партії регіонів, в якому головним героєм мав стати Сергій Тігіпко. Минулого разу з ефіру зняли сюжет Олега Дейнеки, який стосувався роботи Хмельницького губернатора, члена Партії регіонів Василя Ядухи. «Такий вибірковий підхід і зняття сюжетів перед самим виходом в ефір свідчить про серйозну небезпеку цензури, яка останнім часом нависла над усією медіагрупою "1+1". Цензури, яку невдало камуфлюють під редакційну політику або редакційні стандарти», - вважають у профспілці.

 

Як повідомляє профспілка, сюжет Романа Вінтоніва про з'їзд Партії регіонів та саморозпуск «Сильної України» був підготовлений до ефіру на 21 березня і мав вийти у програмі «Гроші». У цей день він не з явився в програмі, бо його вихід перенесли на 28 березня. Однак потім сюжет знову зняли з ефіру перед самим випуском програми.

 

В офіційних коментарях представників програми «Гроші» зазначено, що сюжет Романа Вінтоніва не вписується у формат програми. «Проте в травні минулого року в ефірі програми «Гроші» вже виходив сюжет Вінтоніва з відкриття ресторану «Свиня» і шоу блондинок, знятий у такому ж форматі, як і сюжет про з'їзд регіоналів. Тоді цей жанр вважався форматним, хоча йшлося про такі ж про вокативні питання до зірок шоу-бізнесу. А от коли питання почали ставити політикам сюжет перестав вписуватись у формат», - звертає увагу НМПУ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY